Menu

Valse aangifte na scheiding als wapen in scheidingsstrijd

7 reacties
valse aangifte na scheiding

Valse beschuldiging

Na een (echt)scheiding komt het geregeld voor dat de ene ouder de andere onterecht beschuldigt van huiselijk geweld of seksueel misbruik. In veel gevallen speelt er een vorm van ouderverstoting en is de valse beschuldiging een ultieme poging om de andere ouder uit het leven van de kinderen te werken. Vaak met succes, want politie, Veilig Thuis en jeugdbescherming nemen de beschuldigingen gemakkelijk voor waar aan. Vaak doordat er ondermaats of helemaal geen onderzoek gedaan wordt, waardoor de valse beschuldiging niet aan het licht komt. Intussen heeft de ouder die de melding of aangifte deed een goed excuus om de kinderen bij die ‘onveilige en gevaarlijke’ ouder weg te houden. Missie geslaagd!

Spijt van haar vreemdgaan

Dit overkwam mijn man Frans. Zijn ex deed valse aangiften tegen hem nadat hij een punt zette achter hun relatie, toen hij ontdekte dat zij vreemdging. De ex had ontzettend veel spijt, maar Frans wilde niet verder met een vrouw die hij niet meer kon vertrouwen. De kinderen blijven bij hem wonen en hebben bijna dagelijks contact met hun moeder. Toch was dat kennelijk niet naar haar zin en ze stapt naar de politie. Dit is in een notendop wat ze daar vertelt:

Ruim twintig jaar zou ze door Frans zijn mishandeld en seksueel misbruikt. De laatste maanden was het geëscaleerd en werd ze bijna dagelijks door hem geschopt, geslagen, uitgescholden, misbruikt en zelfs verkracht. Ze moest slapen in het ketelhok, de garage of de kelder. Op het laatst dreigt hij haar te vermoorden en is ze in paniek gevlucht. De kinderen moest ze noodgedwongen achterlaten. Volgens de ex lopen zij nu ernstig gevaar en moeten ze daar zo snel mogelijk weg!

Mishandeld en misbruikt, maar ze hoopt dat het goed komt

Daarna doet de ex nog meer aangiften, want wat zij wil gebeurt niet: dat Frans wordt opgepakt. De verhalen worden steeds schrijnender, de beschuldigingen steeds ernstiger en de verhalen steeds tegenstrijdiger. De mishandelingen veroorzaakten volgens de ex regelmatig blauwe plekken en ernstige verwondingen. Toch ging ze al die jaren niet één keer naar een dokter en nooit heeft ook maar iemand haar verwondingen gezien. De ex beweert dat ze op seksueel gebied jarenlang van alles moest doen wat ze niet wilde. Uit angst voor mishandeling ging ze daarin mee. Maar dat weerhoudt haar er niet van om samen met Frans op ‘goedmaakvakantie’ te gaan, want ‘ze hoopte dat alles weer goed zou komen’, zei ze tegen de politie.

Bang

In haar aangifte zegt de ex zo bang te zijn van Frans dat ze alleen onder escorte van haar ouders naar zijn huis durft om de kinderen te halen. Gek genoeg gaat ze in diezelfde periode wel gezellig met hem en de kinderen naar een buurt BBQ. Zonder haar ouders! Later beweert ze dat Frans haar dwong om mee te gaan. Ook verblijft de ex met hun dochter in zijn huis als Frans met hun zoontje op schoolkamp gaat en worden verjaardagen van de kinderen en feestdagen samen gevierd.

Politie herkent valse aangifte na scheiding vaak niet

Zo staat het bijna 300 pagina’s tellende dossier vol met tegenstrijdigheden en doorzichtige leugens, maar bij de politie gaat geen alarmbel rinkelen dat het misschien wel eens een valse aangifte zou kunnen zijn. Dit terwijl een beschuldiging van seksueel misbruik die naar voren komt na een scheiding meestal niet terecht is. Dat blijkt uit onderzoek door de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), die signaleert dat de aangifte wordt gebruikt als wapen in de strijd tussen ex-partners.

Een beschuldiging van mishandeling of seksueel misbruik moet door politie en de instanties altijd serieus worden genomen. Extra alertheid is geboden als dit uitkomt rondom een scheiding, waarbij conflicten zijn over de kinderen. Alleen gedegen (politie)onderzoek kan uitwijzen of de beschuldiging of aangifte al dan niet echt is. Door de toename van het aantal complexe scheidingen is het niet ondenkbaar dat ook het aantal valse beschuldigingen zal toenemen.

Gevolgen zijn desastreus

De gevolgen voor de onterecht beschuldigde vader (of moeder) zijn desastreus. Zijn leven is verwoest, ook als hij wordt vrijgesproken. Zijn kinderen is hij kwijt of de relatie is op zijn minst ernstig beschadigd. De aangeefster gaat vrijuit, zij wordt zelden vervolgd. Daarover gaat mijn volgende blog.

 Ik ben Monique Meulemans en partner van een verstoten vader. Mijn man Frans heeft al veertien  jaar geen contact met zijn twee – inmiddels volwassen – kinderen uit een eerdere relatie. Jarenlang was ik getuige van dat afschuwelijke vervreemdingsproces. Van dichtbij heb ik gezien hoe ‘het systeem’ gewone, liefhebbende vaders en moeders uit het leven van hun kinderen schrapt omdat de instanties en rechters geen antwoord hebben op ouderverstotingsproblematiek. Ik blog over onze ervaringen.

Lees ook de andere blogs van Monique.

REACTIES

Natasja - 26 nov 2019

In en in triest om dit te lezen. Ik weet helaas uit ervaring dat het zo werkt in Nederland. Mijn beste vriendin is nu 6 jaar gescheiden (ook nadat ze ontdekt had dat haar man vreemd ging) en nog steeds wordt ze door haar (narcistische) ex man beschuldigd dat ze de kinderen geestelijk en fysiek mishandeld en dat ze gestoord is. Overal waar hij maar kan maakt hij haar zwart. En mensen denken al gauw waar rook is, is vuur. Alle instanties van Nederland zijn de revue al gepasseerd. Niemand die ook maar écht de moeite neemt oprecht te luisteren, het dikke dossier door te nemen waarin dit patroon van iemand bewust kapot willen maken zó overduidelijk te lezen is!!!. Nee aan waarheidsvinding doen we niet krijgt ze al 6 jaar te horen. Op deze manier helpen instanties/ hulpverleners indirect mee om kinderen en de welwillende ouder helemaal kapot te maken!!! Meer dan schandalig dat dit zomaar kan!! Het enige wat ze doen in zichzelf indekken zodat als er wat gebeurd ze kunnen zeggen aan ons heeft het niet gelegen.

    Monique Meulemans - 26 nov 2019

    Dank voor je reactie Natasja. Alleen mensen die het zelf of van dichtbij hebben meegemaakt, zoals jij, begrijpen werkelijk hoe ingrijpend en verwoestend een valse beschuldiging is. Inderdaad denken de meesten 'waar rook is, is vuur'. Dat blijft je je leven lang achtervolgen. Zelfs als je bent vrijgesproken en met allerlei (wetenschappelijk) onderzoek is aangetoond dat de aangiften vals waren, zoals in de zaak van mijn man Frans. Hij heeft zelfs openbare excuses van de minister voor de fouten die politie en OM maakten, maar zijn kinderen kreeg hij daar niet mee terug. Hij ziet ze al dertien jaar niet, ze zijn inmiddels volwassen.

Pien - 26 nov 2019

Ik ben gewoon sprakeloos. Ben gelukkig geen ervarings deskundige. Wil je alleen laten weten hoe erg ik het vind. Hoop dat jullie wel steun vinden bij elkaar

    Monique Meulemans - 26 nov 2019

    Dank je wel Pien!

Anneloes van Deest - 28 nov 2019

Wat een vreselijk verhaal. Wat een machteloosheid! Sterkte!

Anna - 24 apr 2020

Ik ben een moeder, mijn ex met zijn kinderloze vrouw hebben ook valse aangiftes gedaan. Mishandeling verwaarlozing etc etc Het is ze net niet gelukt om de voogdij te krijgen. Financieel wel ik had niet eens een bed of winterkleding. Nu zijn mijn dochters volwassen en nog steeds gaat de strijd (20 jaar) verder. Ik zag twee zorgeloze meisjes veranderen in twee volwassen dames die last blijven houden van de negatieve verhalen over hun moeder. Het contact is nihil en broos en in mijn eentje kan ik er zeker niet tegenop. Dank jeugdbescherming dank bevooroordeelde voogden. En een (vrouwelijke) rechter kan niet eens bedenken hoe de verhalen verdraaid worden. Had zijn vrouw maar kinderen gehad, mijn ex heeft nooit naar de kinderen omgekeken totdat hij haar tegenkwam.

Vader - 16 mei 2020

Hallo allemaal, Ik ben een ook een vader en ik maak nu hetzelfde mee. Mijn ex vriendin heeft mij ook vals beschuldigd van huiselijkgeweld en mishandeling bij de politie. Ze zei dat ik haar 8 jaar heb mishandeld. Ik werd geropen bij de politie en ik werd behandeld of ik de grote crimineel ben. Later tijdens het gesprek met de politie werd gezegd sterkte met alles de politie en ik mocht gaan. Ze heeft alles geprobeerd via het Cjg en veiligtuis om mijn zoon bij mij weg te houden door nog meer leugens te vertellen over mij. Ik word door alle instanties aangekeken of ik de grote boze man ben. Twee weken geleden ging ik mijn zoon ophalen conform de afgesproken omgangsregeling , maar mijn ex wilde de dagen anders indelen toen had ze zich bedacht. Ik zei dat dat niet eerlijk is voor onze zoon en ik verzocht haar de afgesproken dagen na te komen. ze belde de politie terwijl ik voor de deur stond samen met mijn nieuwe vriendin om mijn zoon op te halen. Toen de politie kwam ging ze weer liegen en zeggen dat ik tegen haar door had geschopt. Een week later kreeg ik een brief van de politie dat ik moet komen voor verhoor als verdachte van vernielingen.. Ik begrijp werkelijk niet dat all haar valse beschuldigingen en leugens worden serieus genoemen en dat ik nu moet verschijnen bij de politie als verdachte terwijl ik helemaal niets heb gedaan en er is ook geen enkel bewijs dat ik dat heb gedaan. Hoe kan het systeem ik NL zulke mensen steunen en eerlijke mensen juist onrechte zien als verdachte. Ik word inmiddels moe om mijzelf constant te gaan verdedigen bij instanties. wanneer kan ik leven in vrede, zonder all die leugens.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× drie = 6
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Roos komt in haar praktijk heel vaak de vraag tegen: “Hoe kom ik over mijn ex heen? Het is heel normaal dat je in je leven telkens weer herinnerd wordt aan die ene persoon waar je lang je leven mee hebt gedeeld. En dat je dat juist níet wil. Los komen van je ex klinkt Lees verder > hoe kom ik over mijn ex heen
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.