Menu

Valse aangifte na scheiding als wapen in scheidingsstrijd

12 reacties
valse aangifte na scheiding

Valse beschuldiging

Na een (echt)scheiding komt het geregeld voor dat de ene ouder de andere onterecht beschuldigt van huiselijk geweld of seksueel misbruik. In veel gevallen speelt er een vorm van ouderverstoting en is de valse beschuldiging een ultieme poging om de andere ouder uit het leven van de kinderen te werken. Vaak met succes, want politie, Veilig Thuis en jeugdbescherming nemen de beschuldigingen gemakkelijk voor waar aan. Vaak doordat er ondermaats of helemaal geen onderzoek gedaan wordt, waardoor de valse beschuldiging niet aan het licht komt. Intussen heeft de ouder die de melding of aangifte deed een goed excuus om de kinderen bij die ‘onveilige en gevaarlijke’ ouder weg te houden. Missie geslaagd!

Spijt van haar vreemdgaan

Dit overkwam mijn man Peter. Zijn ex deed valse aangiften tegen hem nadat hij een punt zette achter hun relatie, toen hij ontdekte dat zij vreemdging. De ex had ontzettend veel spijt, maar Peter wilde niet verder met een vrouw die hij niet meer kon vertrouwen. De kinderen blijven bij hem wonen en hebben bijna dagelijks contact met hun moeder. Toch was dat kennelijk niet naar haar zin en ze stapt naar de politie. Dit is in een notendop wat ze daar vertelt:

Ruim twintig jaar zou ze door Peter zijn mishandeld en seksueel misbruikt. De laatste maanden was het geëscaleerd en werd ze bijna dagelijks door hem geschopt, geslagen, uitgescholden, misbruikt en zelfs verkracht. Ze moest slapen in het ketelhok, de garage of de kelder. Op het laatst dreigt hij haar te vermoorden en is ze in paniek gevlucht. De kinderen moest ze noodgedwongen achterlaten. Volgens de ex lopen zij nu ernstig gevaar en moeten ze daar zo snel mogelijk weg!

Mishandeld en misbruikt, maar ze hoopt dat het goed komt

Daarna doet de ex nog meer aangiften, want wat zij wil gebeurt niet: dat Peter wordt opgepakt. De verhalen worden steeds schrijnender, de beschuldigingen steeds ernstiger en de verhalen steeds tegenstrijdiger. De mishandelingen veroorzaakten volgens de ex regelmatig blauwe plekken en ernstige verwondingen. Toch ging ze al die jaren niet één keer naar een dokter en nooit heeft ook maar iemand haar verwondingen gezien. De ex beweert dat ze op seksueel gebied jarenlang van alles moest doen wat ze niet wilde. Uit angst voor mishandeling ging ze daarin mee. Maar dat weerhoudt haar er niet van om samen met Peter op ‘goedmaakvakantie’ te gaan, want ‘ze hoopte dat alles weer goed zou komen’, zei ze tegen de politie.

Bang

In haar aangifte zegt de ex zo bang te zijn van Peter dat ze alleen onder escorte van haar ouders naar zijn huis durft om de kinderen te halen. Gek genoeg gaat ze in diezelfde periode wel gezellig met hem en de kinderen naar een buurt BBQ. Zonder haar ouders! Later beweert ze dat Peter haar dwong om mee te gaan. Ook verblijft de ex met hun dochter in zijn huis als Peter met hun zoontje op schoolkamp gaat en worden verjaardagen van de kinderen en feestdagen samen gevierd.

Politie herkent valse aangifte na scheiding vaak niet

Zo staat het bijna 300 pagina’s tellende dossier vol met tegenstrijdigheden en doorzichtige leugens, maar bij de politie gaat geen alarmbel rinkelen dat het misschien wel eens een valse aangifte zou kunnen zijn. Dit terwijl een beschuldiging van seksueel misbruik die naar voren komt na een scheiding meestal niet terecht is. Dat blijkt uit onderzoek door de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), die signaleert dat de aangifte wordt gebruikt als wapen in de strijd tussen ex-partners.

Een beschuldiging van mishandeling of seksueel misbruik moet door politie en de instanties altijd serieus worden genomen. Extra alertheid is geboden als dit uitkomt rondom een scheiding, waarbij conflicten zijn over de kinderen. Alleen gedegen (politie)onderzoek kan uitwijzen of de beschuldiging of aangifte al dan niet echt is. Door de toename van het aantal complexe scheidingen is het niet ondenkbaar dat ook het aantal valse beschuldigingen zal toenemen.

Gevolgen zijn desastreus

De gevolgen voor de onterecht beschuldigde vader (of moeder) zijn desastreus. Zijn leven is verwoest, ook als hij wordt vrijgesproken. Zijn kinderen is hij kwijt of de relatie is op zijn minst ernstig beschadigd. De aangeefster gaat vrijuit, zij wordt zelden vervolgd. Daarover gaat mijn volgende blog.

 Ik ben Caroline partner van een verstoten vader. Mijn man Peter heeft al veertien  jaar geen contact met zijn twee – inmiddels volwassen – kinderen uit een eerdere relatie. Jarenlang was ik getuige van dat afschuwelijke vervreemdingsproces. Van dichtbij heb ik gezien hoe ‘het systeem’ gewone, liefhebbende vaders en moeders uit het leven van hun kinderen schrapt omdat de instanties en rechters geen antwoord hebben op ouderverstotingsproblematiek. Ik blog over onze ervaringen.

Lees ook de andere blogs van Caroline.

REACTIES

Natasja - 26 nov 2019

In en in triest om dit te lezen. Ik weet helaas uit ervaring dat het zo werkt in Nederland. Mijn beste vriendin is nu 6 jaar gescheiden (ook nadat ze ontdekt had dat haar man vreemd ging) en nog steeds wordt ze door haar (narcistische) ex man beschuldigd dat ze de kinderen geestelijk en fysiek mishandeld en dat ze gestoord is. Overal waar hij maar kan maakt hij haar zwart. En mensen denken al gauw waar rook is, is vuur. Alle instanties van Nederland zijn de revue al gepasseerd. Niemand die ook maar écht de moeite neemt oprecht te luisteren, het dikke dossier door te nemen waarin dit patroon van iemand bewust kapot willen maken zó overduidelijk te lezen is!!!. Nee aan waarheidsvinding doen we niet krijgt ze al 6 jaar te horen. Op deze manier helpen instanties/ hulpverleners indirect mee om kinderen en de welwillende ouder helemaal kapot te maken!!! Meer dan schandalig dat dit zomaar kan!! Het enige wat ze doen in zichzelf indekken zodat als er wat gebeurd ze kunnen zeggen aan ons heeft het niet gelegen.

  Monique Meulemans - 26 nov 2019

  Dank voor je reactie Natasja. Alleen mensen die het zelf of van dichtbij hebben meegemaakt, zoals jij, begrijpen werkelijk hoe ingrijpend en verwoestend een valse beschuldiging is. Inderdaad denken de meesten 'waar rook is, is vuur'. Dat blijft je je leven lang achtervolgen. Zelfs als je bent vrijgesproken en met allerlei (wetenschappelijk) onderzoek is aangetoond dat de aangiften vals waren, zoals in de zaak van mijn man Frans. Hij heeft zelfs openbare excuses van de minister voor de fouten die politie en OM maakten, maar zijn kinderen kreeg hij daar niet mee terug. Hij ziet ze al dertien jaar niet, ze zijn inmiddels volwassen.

Pien - 26 nov 2019

Ik ben gewoon sprakeloos. Ben gelukkig geen ervarings deskundige. Wil je alleen laten weten hoe erg ik het vind. Hoop dat jullie wel steun vinden bij elkaar

  Monique Meulemans - 26 nov 2019

  Dank je wel Pien!

Anneloes van Deest - 28 nov 2019

Wat een vreselijk verhaal. Wat een machteloosheid! Sterkte!

Anna - 24 apr 2020

Ik ben een moeder, mijn ex met zijn kinderloze vrouw hebben ook valse aangiftes gedaan. Mishandeling verwaarlozing etc etc Het is ze net niet gelukt om de voogdij te krijgen. Financieel wel ik had niet eens een bed of winterkleding. Nu zijn mijn dochters volwassen en nog steeds gaat de strijd (20 jaar) verder. Ik zag twee zorgeloze meisjes veranderen in twee volwassen dames die last blijven houden van de negatieve verhalen over hun moeder. Het contact is nihil en broos en in mijn eentje kan ik er zeker niet tegenop. Dank jeugdbescherming dank bevooroordeelde voogden. En een (vrouwelijke) rechter kan niet eens bedenken hoe de verhalen verdraaid worden. Had zijn vrouw maar kinderen gehad, mijn ex heeft nooit naar de kinderen omgekeken totdat hij haar tegenkwam.

Vader - 16 mei 2020

Hallo allemaal, Ik ben een ook een vader en ik maak nu hetzelfde mee. Mijn ex vriendin heeft mij ook vals beschuldigd van huiselijkgeweld en mishandeling bij de politie. Ze zei dat ik haar 8 jaar heb mishandeld. Ik werd geropen bij de politie en ik werd behandeld of ik de grote crimineel ben. Later tijdens het gesprek met de politie werd gezegd sterkte met alles de politie en ik mocht gaan. Ze heeft alles geprobeerd via het Cjg en veiligtuis om mijn zoon bij mij weg te houden door nog meer leugens te vertellen over mij. Ik word door alle instanties aangekeken of ik de grote boze man ben. Twee weken geleden ging ik mijn zoon ophalen conform de afgesproken omgangsregeling , maar mijn ex wilde de dagen anders indelen toen had ze zich bedacht. Ik zei dat dat niet eerlijk is voor onze zoon en ik verzocht haar de afgesproken dagen na te komen. ze belde de politie terwijl ik voor de deur stond samen met mijn nieuwe vriendin om mijn zoon op te halen. Toen de politie kwam ging ze weer liegen en zeggen dat ik tegen haar door had geschopt. Een week later kreeg ik een brief van de politie dat ik moet komen voor verhoor als verdachte van vernielingen.. Ik begrijp werkelijk niet dat all haar valse beschuldigingen en leugens worden serieus genoemen en dat ik nu moet verschijnen bij de politie als verdachte terwijl ik helemaal niets heb gedaan en er is ook geen enkel bewijs dat ik dat heb gedaan. Hoe kan het systeem ik NL zulke mensen steunen en eerlijke mensen juist onrechte zien als verdachte. Ik word inmiddels moe om mijzelf constant te gaan verdedigen bij instanties. wanneer kan ik leven in vrede, zonder all die leugens.

Danny - 13 dec 2020

Beste, Wij maken het nu op dit moment mee met een familielid. Hij is vader van 3 kinderen 2 meisjes en een jonge...wij wilde scheiden... Zij heeft precies het protocol afgelopen..van ouderverstoting.. Eerst mag hij de kinderen niet zie, dan mogen de kinderen geen contact meer met zijn familie... Ze heeft aangifte gedaan van jarenlange kindermisbruik.. Hij was thuis, en is opgepakt...heeft 2 weken vastgezeten en ondervraagd... alle persoonlijke bezittingen zijn door politie in beslag genomen voor onderzoek.. Het proces heeft tot nu geduurd.. In alle persoonlijke bezittingen is niks gevonden.. Medische pasport onderzoek meisjes geen bijzonderheden.. Psychologische onderzoek door deskundigen nooit plaats gevonden.. alleen verhoor met een psycholoog bij politie bureau.. Wij als familie worden gezien als gevaarlijk..? Zo kregen we te horen...ze is net de kinderen gaan verhuizen naar een geheime locatie.. voor de veiligheid..deze locatie was 1 minuut lopen van waar wij wonen..erg vreemd.. Nu woont ze met een andere man samen, dat was ze op de geheime locatie ook al..want we zagen hun héél vaak ook de man.. Ze werkt met jeugdzorg...en is goed bevriend met haar bazin...die directrice is zelfs van meerdere instellingen.. De familie lid wordt uiteindelijk veroordeeld tot 5 jaar gevangenis straf en schadevergoeding voor de kinderen.. Bewijs: Verklaring van de kinderen.. Verhoor bij politie Verklaring van haar bazin Verklaring moeder.. De rechtbank concludeert dat de verklaringen van de kinderen meerdere valkuilen heeft.. maar is toch veroordeeld.. Omdat de meiden nog geen 18 zijn, willen ze de meiden niet belasten..geen enkele professionele ondervraging met kinderen,om de waarheid boven tafel te laten komen.. Het hele verhaal is zo lang en de emoties spelen zo erg op dat ik niet alles kan typen...we leven in een wereld waar zelfs in NL en zeker nu de laatste jaren véél bekend is over ouderverstoting.. onrecht aangedaan wordt.. immers degelijk onderzoek kost tijd en geld..en het is wel oké om iemand onschuldig de gevangenis te sturen.. maar het is niet oké om professionele ondervraging te laten plaatsvinden..onder het Motto...de minderjarige niet te belasten..erg triest

Nico - 20 apr 2021

Verschrikkelijk om deze verhalen te lezen ik ben ook vader van een dochter en ik ben net in die traject ingegaan van vals beschuldigd worden van huiselijk geweld en mij ex is nu stiekem van alle soort foto’s en sms’jes aan het leveren bij de politie ze wil mij kind meenemen en 100 km verder op gaan verhuizen en alle instanties staan aan haar kant zij heeft urgentie gekregen om snel huis te krijgen en ik ben boe man ik sta machteloos En ik ben nieuw met deze beschuldigingen ik weet niet hoe ik dit moet aanpakken en ik wil absoluut niet dat ze mij dochter mee neemt

  Monique - 23 apr 2021

  Beste Nico, Ik begrijp je gevoel van machteloosheid; het is totaal onwerkelijk als dit je overkomt. Uit jouw reactie begrijp ik dat jouw ex ook daadwerkelijk aangifte heeft gedaan bij de politie. Dan is het allerbelangrijkste om een strafrechtadvocaat in de arm te nemen die ook kennis heeft van ouderverstoting. Die zijn er, maar om je goed te adviseren moet ik iets meer weten waarvan je precies beschuldigd wordt. Je kunt dat per mail doen aan: info@moniquemeulemans.nl

Peter - 23 nov 2021

Hier een soortgelijke, zeer complexe situatie, mijn vrouw van buiten de Europese Unie waarmee ik twee kinderen heb, maakt al jaren mijn leven zuur. Met uiteindelijk, vermoedelijk doel; vetrekken met de kids, naar haar geboorteland? - ze zet de kinderen tegen mij op; papa is slecht, papa slaat mama enz. - ze valt mij fysiek en verbaal aan. - chanteert mij, bedreigt mij, beschuldigd mij van dingen die nooit gebeurt zijn. (kindermishandeling bv.) - uit vormen van emotionele mishandeling; dagen negeren, omlaag halen, uitschelden. - maakt ruzie met mijn ouders en grootouders. De ruzies zijn vaak uit de hand gelopen waarbij van beide kanten elkaar te lijf gegaan zijn. Als klap op de vuurpijl heeft ze nu aangifte tegen mij gedaan en moet ik voorkomen. Ik weet het, ik had eerder hulp moeten zoeken en weg moeten gaan, maar dat was altijd een flinke drempel voor mij, ik wilde zo graag dat het werkte tussen ons, mede voor onze lieve kinderen.

Bo no - 21 jun 2023

heeft me denk ik alleen maar gebruikt om die stabiele omgeving te krijgen met garantie om bij mijn ouders in te gaan wonen ik dacht ze heeft tijd nodig en ik moet aanmezelf gaan werken ook stabiel worden en ik had een doel werd positief en alles ging steeds beter zei was daar doordeweeks en sweekends samen met mijn dochter bij mij het ging beter dan ooit alleen was het denken al klaar voor we elkaar terug zagen . maar dat zei ze maar liet alleen maar een gelukkig familie beeld achter en we hadden een half jaar lang elke week meer sec dan eerst alleen maar plezier met onze dochter wat was ze gelukkig te gek voor woorden en ik zou die kant op gaan verhuizen en dan konden we toch haar de tijd geven om egt te zien dat ik stabiel werd met werk alles er op en aan ik zou 2 weken op zee gaan werken en 2 weken thuis dat brengt goed geld op en belast ik haar niet zo veel en kan ze aan gaan voelen dat ik er egt voor mijn familie wil zijn wat ik altijd al deed alleen een week voor ik zou gaan verhuizen en zij mee zou gaan kijken ook voor mijn apparte woning 5 km verderop . alles was 1 groot toneel spel en ze was nooit verliefd geweest en de sex alles wat we samen deden met zijn 3e elk weekend iets leuks ik ben geen dag weg geweest naar iemand anders iedereen laten vallen wat niet goed voor mijn dochter zou kunnen zijn alles veranderd om dat te horen terwijl zE met de tranen in haar ogen stond te vertellen dat allemaal maar plezier was . ik heb niks meer verhuisd en aan gezien zei de huur betaald en alle bedoelingen die ze tegen me vertelde ineens niet meer de energie gaven om dan maar verder te gaan want waarom . ik heb mijn kind 1 x in de 2 a 3 maanden gezien ze is gedoopt Onder ik het wist samen met mijn ouders die er bij waren in polen . en ik helemaal gek werd en buitengesloten word van alles en iedereen geen telefoontje werd er meer op genomen en ik ben niet lief geweest aan de telefoon maar had daar voor een half jaar geen enkele woordenwisseling of iets met negatieve geluiden gehad . ik heb gescholden ook wanneer ze om 11 uur voor nieuwjaar aan kwam met men dochterm en meteen in slaap viel om half 12 jankend heb ik buiten naar het geweldige vuurwerkstaan kijken en toen ik me komt keerde snachts snel proberen weg te gaan dan vinden ze het ook nog raar als ik het daar niet zo mee eens was en wel 1000 vragen had en nu in middels wel 10000 . ik kom net weer terug van het politie bureau ben dak loos en daar zorgen ze wel voor ook al 3 x . zelfs mij op laten pakken omdat ik mijn eigen vader zei dat mensen zoals zei voor mij kapot konden vallen . mij werd een contact verbod op gelegd en mag niet meer naar mijn dochter vragen rechtstreeks en dat met 3 dagen die ik moest vast Itten voor het onderzoek precies de laatste 3 dagen die ik had om te verhuizen naar mijn nieuwe woning op 1 april nee het is geen grap de 28 ste werd ik opgesloten voor bedreiging en de 30sye kon ik gaan tekenen voor die woning en alles meteen netjes achterlaten maar ik had de 3 emmers met Witsel amper op gehaald om te beginnen en weg mocht ik tot de 1e alles was weg mijn spullen onze spullen van de kleine en ik had alleen de kleren enzo allemaal ook die van haar net goed gestald . ik heb niet eens meer binnen kunnen kijken en dat in samenwerking van Woonbron met valse brieven mails en mij maanden niet contacten over stand van zaken of überhaupt het laten weten hoe het met mijn dochtertje gaat die in middels al bijna 2 word in september ik ben net vrij weer 3 dagen vast gezeten omdat ik ze tegen kwam al naar een week toen ze gewoon een maand extra hadden gehuurd om de boel te witten enzo en met een heel team hoor ik dat dat doen we samen maar ben je dan nou een pannekoek of niet als je nog in dat woord geloofd . . ik heb mezelf besloten dat ik maar beter voor mezelf ga leven ik ben niet eens meer welkom bij mij ln eigen familie . maar ze mag zE houden ook .nu gaan we maar wachten tot het duidelijk word maar helaas is de enige van dit gezin welkom is mijn dochter die als 2 druppels water op papa lijkt . en ik word elke ochtend weer wakker in paniek waar mijn dochter is alleen nu niet meer in een bed waar we samen mijn dochter verwerkten maar op de bank bij een kennis en zoeken naar een huis . ik denk dat ze zelfs nu een artikel 237 of 244 wil gaan aan wenden want heel die zaak moet nog voor komen en de detail fotos en verklaringen van mij ouders alles zit er al in het pakket van 50 paginas aangifte 3n de meest bizarre dingen in staan die ik niet heb meegemaakt maar daar was mijn fout in Polen al genoeg voor die ze me niet kunnen opleggen maar dat is niet nodig met fotos van ongeveer elke dag 4 hoe het er uit zag die dag en dat uur . . en de erfenis van mij wilde ik niet eens die krijgt nu mijn dochter 😅😱 jah en dit was maar een korte samwn vatting wie kan mij vertellen wat ik kan doen buiten het feit om dat ik mijn energie beter in mezelf steek zo ver was ik al wel . kan dit zO maar want ik kan alles aan tonen maar mijn verklaring mocht maar 10 minuten duren zeg maar . vriendelijke groet …

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + = 11
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.