Menu

Vergeven, hoe doe je dat?

vergeven hoe doe je dat?

Ik zit aan tafel met Maaike.

Ze vertelt over haar scheiding. Hoe het zover is gekomen. Het begon ermee dat hij zoende met de vriendin van hun – toen – puberzoon. Heel heftig voor het gezin, maar Maaike vergaf het hem – met moeite. Later bleek dat hij tijdens hun huwelijk jarenlang erotische chatcontacten met verschillende vrouwen onderhield.

Hij is daarin ver over haar grenzen gegaan.

Wat betekent vergeven?

Ze heeft geprobeerd het onder het tafelkleed te vegen. Om zijn halfbakken ‘sorry’ te accepteren en verder te gaan. Om hem te vergeven. Maar het lukt haar niet.

Als ik haar vraag wat ‘vergeven’ voor haar betekent, antwoord ze: ‘vergeven en weer opnieuw beginnen.’ Het blijkt voor haar hetzelfde te zijn als ‘bij hem blijven.’ En dát wil ze niet meer. Ze kan het niet meer. Dus nu zit ze klem. En voelt ze zich schuldig.

Wat is schuldgevoel?

Wat is schuldgevoel eigenlijk? Als je baalt van een actie van jezelf, dan kun je spijt hebben. Dat gaat dan over je gedrag. Schuldgevoel gaat dieper dan dat. Als je je schuldig voelt, denk je namelijk óók dat je niet goed bent als mens.  

Daarom verkennen we samen welke ideeën en gevoelens er bij Maaike leven. Er blijkt zich in haar lijf allerlei boosheid en verdriet schuil te houden. We onderzoeken wat ze haar te vertellen hebben.

Zo ontdekt Maaike dat ze vindt dat ze zelf (ook) tekort is geschoten. Dat ze het gedrag van haar ex-man heeft getolereerd voor de lieve vrede. Dat ze er verdorie genoegen mee nam dat ze slechts zijn maatje was, terwijl ze zijn geliefde wilde zijn…  Dat ze zich niet heeft uitgesproken over wat zíj wilde met hun relatie. Ze vraagt zich zelfs af wat de relatie eigenlijk heeft betekent al die jaren…

Hoe heeft ze zichzelf zo tekort kunnen doen?

Eerst jezelf vergeven

Samen besluiten we dat Maaike niet haar ex, maar eerst zichzelf heeft te vergeven.

Ze schrijft thuis een prachtige, royale brief aan zichzelf, die ze tijdens een coaching voorleest met mij erbij als getuige. Het ontroert haar en lucht op.

Nu Maaike zichzelf heeft vergeven, blijkt haar schuldgevoel te zijn verdwenen. Ze heeft ook geen rotgevoel meer richting haar ex. Ze keurt niet goed wat hij heeft gedaan en dat hoeft ook niet. Ze ontdekt dat iemand vergeven en in de relatie blijven, twee verschillende dingen zijn. Je kunt iemand vergeven én je eigen weg gaan.

Waar ze zich eerst ook schuldig voelde dat ze soms stiekem best happy was in haar eentje in haar eigen appartement, kan ze zichzelf nu toestaan om weer echt gelukkig te zijn met zichzelf en haar nieuwe leven.

Leontien Fliek

leontien@heldermediation.nl

Lees ook de andere blogs van Leontien.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


1 + = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.