Menu

Waarom een onafhankelijk adviseur bij scheiding beter werkt

onafhankelijk adviseur bij scheiding

Een scheiding betekent onzekerheid en veel regelen. Vragen als waar heb ik recht op en hoe kom ik er financieel zo goed mogelijk uit, schieten door je hoofd.

Is er ook nog sprake van een eigen onderneming, dan wordt het nog gecompliceerder.

Scheiden met een eigen onderneming

De onderneming vormt namelijk een wezenlijk onderdeel van de financiële afwikkeling. En daarbij is de waarde die eraan wordt toegekend bepalend. Bijvoorbeeld om te berekenen voor welk bedrag je je ex-partner uitkoopt. Of wat de aandelen waard zijn. Of de continuïteit haalbaar is en met welke risico’s. Wat wordt de grondslag voor de alimentatie en is de zichzelf toegekende management fee van de DGA wel reëel?

Het is daarom van cruciaal belang voor jullie beiden dat de waarde klopt. Toch gaat het daar vaak mis. Niet in de laatste plaats omdat er gemakshalve aan de eigen accountant, advocaat of scheidingsregelaar gevraagd wordt een waardebepaling op papier te zetten.

Waarom een onafhankelijk adviseur bij scheiding?

Je zou zeggen dat je accountant dat ook wel kan. Hij of zij kent de situatie. Bovendien kent je accountant de onderneming wellicht al van oudsher. Daarbij spaar je kosten uit van een derde partij. Maar niet iedereen beheerst dit vakgebied. Er zijn een paar serieuze valkuilen.

Meer dan alleen eigen vermogen

  • Accountants, advocaten en scheidingsbemiddelaars gaan aan de slag met de jaarcijfers en de boekhouding, met als uitgangspunt het eigen vermogen. Een professionele waardebepaling bestaat echter uit veel meer factoren. Denk aan de huidige marktomstandigheden, de kwetsbaarheid van een onderneming, de schaalbaarheid en de prognoses. Er is bijzondere expertise voor nodig om op een zeker moment een waardering aan een onderneming toe te kennen.

Risico partijdigheid

  • Er is sprake van partijdigheid. De accountant zal waarschijnlijk ook na de scheiding doorgaan met de partner die het bedrijf voortzet. Die relatie wil hij of zij graag goed houden en dat kan wel degelijk van invloed zijn op de interpretatie van de cijfers.

Belang scheidingsdatum

  • Hoe secuur wordt er met de scheidingsdatum omgegaan? Er moet te allen tijde voorkomen worden dat er tijdens het scheidingsproces beslissingen genomen worden met voorbedachte rade. De cijfers worden voordelig of nadelig beïnvloed. Bijvoorbeeld door een financiering aan te gaan die het rendement drukt. Een onafhankelijke partij houdt de scheidingsdatum als peildatum aan, zodat ontwikkelingen naderhand nooit van invloed kunnen zijn.

Rust bewaren

Bij een scheiding voeren emoties vaak de boventoon, ook als het om cijfers en financiën gaat. Dat wordt versterkt als er een mogelijk partijdige accountant tegenover je zit.

Niet alleen voor de kennis en kunde is het dus belangrijk om een neutrale partij in te schakelen, maar ook om de rust te bewaren. Je voorkomt verdachtmakingen en discussies. Uiteindelijk werk je naar een eerlijke, faire verdeling toe. Reële oplossingen, waar beide partners zich goed in kunnen vinden. Gebaseerd op feiten, de actualiteit en ieders persoonlijke belangen. Zodat je zonder wrok over de afwikkeling de toekomst tegemoet kan gaan.

Zit je zelf in een lastig parket, waarbij een onderneming betrokken is, vanwege scheiding of onmin? Vraag dan gerust een vrijblijvend gesprek aan bij Finc Accountants.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf + 6 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.