Menu

Wanneer stopt het scheidingsproces? Blog van Daniel

scheidingsproces

Rondom scheiden ligt veel ellende op de loer. Emotioneel is het loodzwaar en een depressie ligt vaak op de loer. Een drang ontstaat om af te rekenen met het oude en een (nieuwe) frisse start te maken. Een woning voor jezelf geldt als startpunt. Voor mij ook. Niet zozeer alle rommel eruit, maar meer de hernieuwde zelfbeschikking. Ik heb het weer alleen voor het zeggen in ‘mijn’ huis. De emotionele verwerking kan nu pas starten.

De materiële kant van het scheidingsproces laat zich makkelijker vangen. De scheiding spreek je zo uit. Twee advocaten en een convenant later kan de rechter er een stempel op geven. In mijn geval kostte het twee jaar om er financieel echt bovenop te komen. Het eerste jaar om de tekorten weg te werken en het tweede jaar om de fiscale afhandeling te doen en het eigendomschap van het huis te regelen.

En nu ben ik aan het einde van jaar drie aanbeland. Jaar drie vanaf het moment dat het hoge woord eruit kwam. Ik ben een man, dus vergeef me als ik er een paar dagen naast zit. Maar ook het derde jaar was het nog niet gedaan met het scheiden. Met name de fiscus en de gemeente willen nog wel eens wat verrekenen of opnieuw berekenen. Trouwen betekent voor hen levenslang.

In ons geval hebben we twee kinderen, voor het geval iemand dat had gemist. De kinderen zorgen voor een permanente verbinding. Maar dat werkte in mijn geval niet op de manier die ik gelezen had. Geen ruzie over de kinderen. Geen oudervervreemding. Geen ruzie via de kinderen. Opmerkingen van derden kunnen de kinderen inmiddels relativeren. Wel missen de kinderen altijd iemand. De ander die er nu niet is. Er is bijna altijd wel één ouder die er niet is.

Voor mij stopt daarom het scheidingsproces pas als ik de verborgen traan niet meer zie. Ondanks dat ik er niets aan kan doen, kan ik wel begrip tonen. Hun verhaal over de mooie schoenen bij mamma gaat niet over de schoenen, maar over het feit dat ze mama missen. En met een opmerking dat ze bij papa ook mooie schoenen hebben, zou ik de plank pijnlijk mis slaan.

Daniel is enige tijd geleden gescheiden en inmiddels hertrouwd. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als hertrouwde vader. Daniel woont samen met Patricia en haar kinderen. Het boek over het eerste jaar is 10 april 2015 verschenen en verkrijgbaar bij bij de betere boekhandel. Deel twee komt in 2016 uit.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.