Menu

Wat kan een kind van een scheiding leren? Blog van Iris

wat kan een kind leren van een scheiding

Learning the hard way

Scheiden doe je niet direct voor de lol. Voor de één is het zwaarder dan voor de ander, de verschillen zijn enorm.

Ikzelf vond het zwaar als kind, maar het geeft mij ook energie en perspectief om een scheiding als een kans te zien: het is een kans om bewust emotioneel te groeien.

Een scheiding is, vooral wanneer er gestreden wordt, ‘learning the hard way’. Mensen doen elkaar pijn en dat is gewoon heel naar.

Groeien, anders val je om

Tegelijkertijd kom je er ook niet onderuit om zelf te groeien. Je moet wel, want anders val je om. Het kan je leren wie jij bent, hoe je voor jou gezonde dynamieken in je leven krijgt. Welke grenzen belangrijk zijn voor jou, en wat vertrouwen is in jezelf en de wereld. En wat vertrouwen je oplevert in hoe je de uitdagingen van het leven het hoofd kan bieden.

Daarvoor moet ik soms wel door een dal met wat schaduw als ik weer eens met mezelf en mijn gebreken geconfronteerd word. Des te dankbaarder en trotser ben ik als ik het voor elkaar heb gekregen om weer rust te vinden en als ik er van geleerd heb.

Het is ook wat het is, denk ik dan. Als mijn ouders mij niet op de wereld hadden gezet, had ik het niet eens meegemaakt. Dit is wat ze mij gegeven hebben, en vanuit daar ga ik de wereld in. En daar ben ik ze ook dankbaar voor.

De puzzel leggen

Wat mij heeft geholpen om de gebeurtenissen rondom de scheidingen van mijn ouders te verwerken, is samen met een therapeut en mijn ouders de puzzel te leggen hoe processen van vroeger mij gevormd hebben, en wat daarin voor nu mijn leerpunten zijn.

Ik denk dat een groot deel van de door mij ervaren problemen in de scheiding ook een probleem waren geweest als mijn ouders samen waren gebleven.

Ik denk dat de uitdagingen waar ik blijvend last van heb (gehad) al in de individuen in het gezin en in de onderlinge gezinsdynamiek zaten, maar dat deze door de problemen die de scheidingen teweegbrachten duidelijker en veelvuldiger werden blootgelegd.

Verschillende vormen van omgaan met de scheiding

In de komende blogs beschrijf ik wat gechargeerd (!) manieren waarop ouders om kunnen gaan met een scheiding en wat (wederom gechargeerd) de emotionele gevolgen daarvan kunnen zijn voor kinderen op de lange termijn.

Het is gebaseerd op eigen ervaring van mezelf gemixt met ervaringen van anderen, die ze met mij hebben gedeeld.

Ik hoop dat het inzicht kan geven in de beleving van en processen bij kinderen die niet altijd zichtbaar zijn voor ouders in scheiding.

De volgende vormen van omgaan met een scheiding komen aan bod (ik heb ze natuurlijk zelf bedacht zo, maar ik hoop dat ze wel herkenbaar zijn en dat jullie er wat aan hebben):

  1. Er is geen probleem;
  2. Zoveel pijn;
  3. Oud vuil;
  4. Samen het leven aankunnen.

Aan het einde omschrijf ik telkens de (on)gezonde lessen die kinderen ervan kunnen leren.

Iris (31) heeft als kind drie scheidingen meegemaakt en is nu de ‘vriendin van papa’. Zij heeft de opvatting dat een scheiding – waarbij het contact met beide ouders blijft bestaan – op de lange termijn niet automatisch leidt tot schade voor kinderen. De hardnekkige problemen zitten in hoe de betrokkenen omgaan met de scheiding. En dat is best wel ingewikkeld.

Belangrijk: haar blogs zijn een mengeling van eigen ervaringen en ervaringen met haar gedeeld door anderen en verwijzen niet één-op-één naar mensen uit haar eigen omgeving.

Lees ook de andere blogs van Iris.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × zeven =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding

Vlog

Zit jij in een groot zwart gat na je scheiding? In deze vlog legt Roos je uit hoe je daaruLees verder > Zit jij in het zwarte gat na je scheiding?
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.