Menu

Wie heeft een man nodig? Blog van Martine

2 reacties
een man nodig

Ik roep altijd om het hardst dat je nergens een man voor nodig hebt. Na zes jaar alleen wonen en leven weet ik uit eigen ervaring dat je echt geen man nodig hebt. Ik red het prima alleen. Voor sommige activiteiten is het wel heel handig, zoals klussen in huis, auto reparatie of de vuilnis buiten zetten. Maar als vrouw kan je veel zelf of zorgen dat het voor je geregeld wordt.

Ik ben hele goede vrienden geworden met de autogarage aan het einde van de straat en als ik een rammeltje hoor in mijn auto dan plaats ik mijn bolide voor de deur en hij staat aan het einde van de dag weer ‘rammelvrij’ voor mij klaar.

Voor het plakken van een fietsband draai ik mijn hand ook niet om. De conciërge van de middelbare school gaf mij ooit bandenplakles en die les heb ik goed onthouden. Ik fietste elke dag acht kilometer over de IJsselbrug en altijd wind tegen. Mijn fietsband kwam nog wel eens plat op school aan. Meneer Weurman was altijd zo vriendelijk om hem weer voor mij te plakken en dan keek ik even met hem mee. Jong geleerd, oud gedaan.

Als je alleen bent dan moet je wel klussen in huis oppakken en als je dat dan doet dan kan je dat ook gewoon. Je kan niet voor elke spijker in de muur een klusjesman bellen. Maar ik schroom ondertussen ook niet om gewoon mijn buurman te vragen of hij even wil helpen tillen.

Ik voel mezelf altijd een beetje stoer dat ik het allemaal zelf doe en dat het ook lukt! Mijn dochter wilde bijvoorbeeld zondag persé dat het witte boekenplankje aan haar muur werd vastgemaakt. Toen ze hardop vroeg wie we daar nu even voor konden bellen, zei ik haar dat we dat samen heel goed konden. En warempel: haar schoolboeken staan keurig gekaft en al op de plank! Who needs a man?

Zo stapte ik deze zomer met mijn twee meiden in het vliegtuig naar Thailand. We gingen een rondreis maken met zijn drietjes. Op avontuur, even wat anders dan ‘veilig twee weken naar de Spaanse zon’! Tweeënhalve week ging het goed, totdat mijn oogontsteking ondraaglijk werd en ik opgenomen moest worden in het ziekenhuis. Dan ben je opeens kwetsbaar en alleen zo met twee pubers op 11 uur vliegen van je familie en vrienden.

In de nacht komen dan de gedachten extra hard binnen en omdat ik elk uur gedruppeld werd kon ik de slaap ook minder goed vatten. Zo liggend –beetje piekerend- in dat overigens overheerlijke ziekenhuisbed in Bangkok besefte ik mij voor het eerst hoe fijn het zou zijn als er nu wel een lieve, stoere en begripvolle man naast mijn bed zou staan. Gewoon een man die er was, voor mij. Eén waar ik beslissingen samen mee kon nemen en die mij steunde door er gewoon te zijn.

Gelukkig verdwijnen deze sombere gedachten weer zodra het licht wordt en de ochtendzon door de gordijnen probeert te komen. Voor het eerst voelde ik mij alleen en eenzaam, dat ben ik natuurlijk niet. Alle beslissingen moet je zelf nemen. Er is niemand die het even van je kan overnemen of met een ander goed idee komt. Alle verantwoordelijkheid rust op mijn schouders en mijn dochters kijken naar mij.

Bij thuiskomst lag op de deurmat een mooie ansichtkaart van een moeder die de (bolder)kar met twee kinderen trekt over het strand van Vlieland. Een moeder die haar kroost veilig meeneemt op reis. Een mooi zomers en vrolijk tafereel. Ik kan er uren naar kijken en haal er kracht uit en realiseer mij dat het gewoon wel heel fijn is met een man.

Ik ben Martine (45 jaar) en ik woon in Amsterdam met mijn twee puberende meiden. Ik ben vijf jaar geleden gescheiden en het voelt als een bevrijding. De scheiding was een verdrietige periode maar het heeft mij uiteindelijk veel gebracht. Het is helaas nog steeds niet makkelijk omdat het contact met de vader van mijn meiden heel moeizaam is.

REACTIES

Jan - 28 sep 2017

Zegt genoeg over jou, Martine. Afstootse, Jan.

Profielfoto van Eline

Eline - 1 okt 2017

Ha Jan, hier dan nog maar een keer :) Ik snap je reactie wel, voor veel mannen is het onaantrekkelijk als een vrouw zich zo zelfstandig opstelt. Je vraagt je dan af waar ze inderdaad nog een man voor nodig heeft. Ik denk dat je dat bedoelt? Ondanks dat je als alleenstaande moeder inderdaad ineens een hoop dingen zelf moet regelen, en je ineens ballen zult moeten kweken, zijn er wel degelijk gebieden en momenten waarop je een partner nodig hebt. Als klankbord en steun, maar ook iemand aan wie je dat luisterend oor kunt bieden. Wederkerigheid is daarbij belangrijk (vind ik althans). Iemand nodig hebben, maar dat ook terug kunnen geven. Dat hoeft zich niet te beperken tot boren, schroeven, heg knippen en weetikwat. Het gaat juist niet om die praktische zaken die hier beschreven worden. Of zie jij dat anders?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.