Menu

Win het boek Emotioneel gevangen – over ouderverstoting

32 reacties
boek over ouderverstoting

Win het boek Emotioneel gevangen – over ouderverstoting

In Emotioneel gevangen worden inzichten van deskundigen geïllustreerd met de indringende ervaringen van ouders die na een scheiding hun kinderen niet meer mochten zien. Ook volwassenen die als kind een ouder verstootten vertellen hoe dat kwam.

Scheidingen krijgen een dramatische wending als blijkt dat de ex-partner het contact met de kinderen frustreert. De vaders en moeders die dit treft raken verstrikt in eindeloze hulpverleningstrajecten, terwijl de kinderen steeds verder van hen verwijderd raken. Hoe komt het dat ouderverstoting vaak niet wordt herkend? Hoe kan dit giftige patroon doorbroken worden? Wat zijn de gevolgen als dat niet gebeurt? En wat zijn de oplossingen?

Het voorwoord is geschreven door psycholoog en onderzoeker dr. Sietske Dijkstra.

Waarom dit boek?

Van dichtbij maakte ik het vervreemdingsproces tussen mijn man en zijn twee kinderen uit een eerdere relatie mee. Hij heeft hemel en aarde bewogen om het contact te herstellen en weer vader voor zijn kinderen te kunnen zijn. Net als voor de scheiding. Steeds kreeg hij het gelijk aan zijn zijde, er werden Kamervragen gesteld over zijn zaak en hij ontving excuses van de minister, maar zijn kinderen kreeg hij niet meer te zien. 

Met dit boek hoop ik bij te dragen aan het eerder herkennen van de signalen die kunnen duiden op oudervervreemding of ouderverstoting. Deze vorm van emotionele kindermishandeling en ex-partnergeweld wordt vaak niet doorzien of de signalen worden verkeerd geïnterpreteerd. Daardoor blijft de juiste hulp uit, zowel voor het kind als de ouder(s).

Monique Meulemans

Reacties op het boek:

“Dit boek wordt een eyeopener voor professionals, van jeugdzorg tot rechter en is verplichte kost voor alle ouders in een complexe scheiding.” 

Maria Genova, journalist en bestsellerauteur

“Goed geschreven vanuit een realistisch perspectief! Een van de weinige boeken waarin ik me echt herken.” 

René

“Ik ben onder de indruk van de heldere en zeer professionele uitleg van een voor velen ongrijpbare materie. De voorbeelden maken dit boek zeer uniek!”

Diane, kindertherapeut

Win Emotioneel gevangen!

Wij mogen 2 exemplaren van het boek weggeven. Laat in een reactie onder deze blog weten op welke manier jij te maken hebt met ouderverstoting.

Wij maken op 4 januari de winnaars van het boek bekend.

Kan je niet wachten met lezen dan kun je het boek hier bestellen.

Lees ook de persoonlijke blogs die Monique over ouderverstoting voor Nieuwe Stap schreef.

REACTIES

Michiel - 8 dec 2020

Wat knap om een boek te schrijven over een onderwerp dat zo dichtbij ligt. Mijn persoonlijke ervaring is dat oudervervreemding ook optreedt bij onbewuste acties van de andere ouder. Kinderen zijn het beste geholpen door ouders die met elkaar praten en elkaar iets gunnen. Maar dan moet je wel over de boosheid en teleurstelling heen stappen. De rol van directe familie moet ook niet onderschat worden. Ik ben erg nieuwsgierig of het boek duiding geeft aan de signalen die ik heb meegemaakt.

  Monique Meulemans - 8 dec 2020

  Het klopt wat je schrijft Michiel dat kinderen het meest gebaat zijn bij (gescheiden) ouders die met elkaar praten en elkaar iets gunnen. Maar dat is bij ouderverstoting/oudervervreemding nu net het probleem. Meestal is er één ouder die vanuit een onbehandeld (jeugd)trauma of andere psychische problematiek (onbewust) het ouderschap van de ex-partner ondermijnt. Om ouderverstoting tot volle ontwikkeling te laten komen, speelt de omgeving, waaronder familie en de hulpverlening, een cruciale rol. Ik vermoed dat de patronen en signalen die ik in het boek beschrijf inderdaad herkenbaar voor je zullen zijn.

Janna van Doorn - 8 dec 2020

Heb het gekocht en gelezen. Erg goed boek.zeker voor mensen die iedere dag aan de lijve ondervinden hoe mense elkaar emotioneel kapot kunnen manipuleren. Onder toeziend ook van onze rechtstaat. Er wordt niet goed om gegaan met valse beschuldigingen van kwaad willende partners. Dit boek benoemd de problemen.

  Monique Meulemans - 8 dec 2020

  Dankjewel Janna voor de complimenten over mijn boek. Dat waardeer ik des te meer omdat ik weet dat jij vanuit eigen ervaring met deze problematiek spreekt.

Thomas - 8 dec 2020

Ik heb het boek gekocht nadat mijn dochter weer contact wil proberen na 28 jr. wisselend contact [ook nu weer onze eerst komende afspraak steeds opschuift] van steeds een paar jaar ertussen dat ik ze weer niet zag na een woordenwisseling. Ook mijn zoon zie ik pas nu na 10 jaar weer nadat hij ervoor 15 jaar uit beeld bleef. Nu zijn moeder al lang niet meer ziet, terwijl ze eerst de favoriete ouder was. In het boek hoop ik mezelf beter hierin te leren kennen en een weg te vinden om hiermee om te kunnen gaan. Ik zou graag willen dat de kinderen dit boek ook zouden lezen, maar dat gaat voor alsnog te ver en is misschien wel onmogelijk en beter van niet voorlopig.

  Monique Meulemans - 8 dec 2020

  Beste Thomas, In mijn boek zul je lezen hoe ongelooflijk bang (volwassen) kinderen zijn om het contact met de verstoten ouder aan te gaan, omdat ze vrezen dat die ouder boos op ze is en ze mogelijk niet willen zien. Het is heel mooi en een goed teken dat je dochter het initiatief daarvoor heeft genomen. Er staan verschillende ervaringsverhalen in het boek waar je in dat opzicht iets aan zult hebben. Wees mild en laat hen het tempo bepalen. Op dit moment is het - naar mijn mening - geen goed idee om je kinderen het boek te laten lezen. Wat je zelf al zegt; voorlopig beter van niet.

Mark - 8 dec 2020

Ik zou het boek graag winnen. Zeer betrokken bij het onderwerp en indirect mee te maken. De dochter van mijn vriendin wil haar moeder niet meer zien. Dochter is inmiddels volwassen maar staat niet open voor contact. Reageert ook nergens op. Moeder is super liefdevol, altijd geweest maar dochter is boos om onduidelijke redenen. Onduidelijk waar dit heen gaat. Voelt heel machteloos en onrechtvaardig...

Anita te Gussinklo - 10 dec 2020

Ik doe graag mee want ik ken iemand die hier veel aan heeft.

Shirley - 10 dec 2020

Ik loot mee. Ik ken iemand die het goed kan gebruiken.

Jacqueline de Waal - 10 dec 2020

Wooh dat is wel een heel speciaal boek. Fijne dagen

Nelly - 10 dec 2020

Gelukkig niet in de directe familie, maar wel bij vrienden.

karin de graaf - 10 dec 2020

voor mijn nichtje die heeft hier denk ik heel veel aan

Sor - 10 dec 2020

Super gaaf om dit te winnen wij zitten er beide zijden ik met mijn kind en partner ook met haar kind er midden in nog nouja het einde want we zien 1 kind al niet was met sinterklaas ook niet. Geen idee wat we moeten doen waarschijnlijk kind los laten hulpverlening mag en kan je geen hulpverlening meer noemen eerder slechte verlening. Wij zouden het graag willen winnen Ik denk dat het wellicht al te laat is voor 1 kind maar misschien voor een ander kind nog niet

  Monique Meulemans - 10 dec 2020

  Wat verdrietig om te horen dat je hiermee te maken hebt Sor. Meestal is er meer dat je kunt doen, dan in eerste instantie lijkt. Zeker als de kinderen nog minderjarig zijn. Laat ze zeker niet los en houd moed!

Hedwig - 10 dec 2020

Ik kijk aan de zijlijn toe hoe het contact tussen mijn vriend en zijn kinderen (18 en 13) steeds verder achteruit gaat. Vorige week ontving hij een brief van het Ministerie van J&S. Zijn dochter had de naamswijziging aangevraagd. Ze gebruikt haar moeders naam al jaren op social media accounts. Het was voor mij geen verrassing. Er was al zo vaak mee gedreigd. Ik heb altijd gedacht dat ze de aanvraag zou doen, zodra ze 18 zou zijn. Mijn vriend heeft altijd hoop gehouden dat het niet zover zou komen. Het sloeg in als een bom. De kinderen komen elke twee weken een weekend. Na de scheiding heeft hij ze de eerste paar jaar nauwelijks gezien. De moeder van de kinderen heeft in mijn ogen een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ik kan inmiddels boeken schrijven over de meest bizarre dingen die ik (wij) hebben meegemaakt. Ik had het zijn kinderen zo anders gegund, maar ze zijn enorm beschadigd. En hij ook. Het is lastig een goede manier te vinden om hier mee om te gaan. Je voelt je zo machteloos.

  Monique Meulemans - 11 dec 2020

  Die machteloosheid als partner herken ik Hedwig, dat heb ik ook zo ervaren. Je ziet het onheil zich voltrekken en kunt (uiteindelijk) niets doen. Een manier vinden om ermee om te gaan is voor ieder persoonlijk en afhankelijk van de situatie, maar daardoor niet minder moeilijk. Wat me verbaast is dat beide kinderen ondanks alles toch regelmatig een weekend komen. Tegelijkertijd is dat in zekere zin hoopvol omdat dat betekent dat de (ouder)vervreemding nog niet het zwaarste stadium heeft bereikt. Dat is als het kind de ouder volledig afwijst en geen enkel contact meer wil.

marij brand - 10 dec 2020

heel interessant voor mn zus die hier midden in zit

S.Kastelein - 10 dec 2020

Helaas, Ik zie dit gebeuren in mijn directe omgeving. Kinderen die gebruikt worden. Misbruikt. Geestelijk mishandeld in een vechtscheiding voor persoonlijk gewin van de moeder. Hoe kun je als moeder dit je kinderen aandoen?? Onbegrijpelijk. Héél triest.

Ilse - 10 dec 2020

Mijn ouders zijn gescheiden dus dit lijkt mij zeer interessant.

Jan - 10 dec 2020

Ik ben zeer nieuwsgierig naar dit boek en de inzichten die ik uit het boek kan verkrijgen om iemand hier wellicht in te kunnen ondersteunen .

Mirjam - 11 dec 2020

Ik zou het boek erg graag krijgen. Voor eigen ervaring erg interressant en hulpzaam.

Ed - 11 dec 2020

Ik verdiep me al 8 jaar in ouderverstoting en ik kom er maar niet uit. Mijn vriend had een super relatie met zijn kinderen. Zij woonden bij moeder maar zij waren ook angstig voor haar en ik heb altijd gedacht dat die angst voor haar er juist voor zorgde dat zij zich tegen vader keerden. Leek mij logisch. Jeetje, als ik terug denk aan de taferelen die afspeelden. Dit lukte toen zij ging samenwonen en de kinderen geen kant meer op konden. Ik heb alleen altijd gedacht dat als ze ouder waren zij wel weer contact met vader zouden opnemen. Ze zijn nu 19 en 16 maar dat is tot op heden nog niet gebeurd en dat begrijp ik niet. Ze waren zo dol op elkaar. Dat zoon koos voor de "makkelijke" weg snap ik nog wel gezien zijn karakter. Hij was niet zo'n held maar dat zijn dochter geen stappen maakt naar vader toe is voor mij echt onbegrijpelijk. Zij was wel jonger maar is ook slimmer en was vooral onafhankelijker en pittiger dan haar broer. Ik heb het ook nooit begrepen van moeder. Zij zou moeten weten hoe het is om geen (goede) relatie te hebben met je vader dus dat zij hiervoor gekozen heeft uit eigenbelang en haar nieuwe relatie is voor mij onbegrijpelijk. Mijn partner heeft echt alles geprobeerd en hoewel hij nooit een reactie krijgt stuurt hij paar keer per jaar toch een bericht om te laten weten dat hij aan ze denkt. Ik zou willen dat ik hem kon helpen.

  Monique Meulemans - 11 dec 2020

  Ed, ik kan me heel goed voorstellen dat het je duizelt bij de 'keuzes' die de kinderen maken. Hun persoonlijkheid heeft daar nauwelijks invloed op. Minderjarigen en vooral pubers, zijn ontzettend vatbaar voor de manipulatie van één ouder. Uit het zicht van de buitenwereld worden ze dag in dag uit onder druk gezet om afstand te nemen van de andere ouder. Mijn boek zal je zeker meer inzicht geven in hoe dit proces van oudervervreemding/ouderverstoting zich voltrekt. En als ik het goed begrijp, is de ex (ongeveer) hetzelfde overkomen; dat is bijna altijd zo: deze problematiek gaat over van generatie op generatie...

Lottie - 11 dec 2020

Omdat ik in een verpleeghuis werk en er helaas frequent mee te maken heb gehad...

Mw S Thiel - 11 dec 2020

Vechtgenoot/Nex bleek uit te zijn op de 6 kamer huurwoning en had hiervoor alle toeslagen mbt 2 kinderen nodig plus de zorg-/huurtoeslag. Kwestie van Kinderen Brainwashen, gaslighten, facade gedrag en noem maar op. Ik zie of spreek onze dochters niet meer sinds april 2017 en dat terwijl ik na een tussenperiode als startende huurder weer vlakbij hen woon, op nog geen 2 km. Geen enkele informatie plicht voldaan door Nex, op mijn mails naar hem heeft hij nu een aangifte tot stalking door mij gedaan. Inmiddels heb ik WSNP, Voedselbank, nog 29 maanden te gaan.

Anneliese de Waal - 13 dec 2020

Ik zou dit boek heel graag willen lezen, lijk me erg interessant, vooral voor mijn omgeving. Groetjes Anneliese de Waal

Astrid - 14 dec 2020

Vanuit mijn rol als hulpverlener bij echtscheidingen ben ik erg benieuwd naar de inhoud van dit boek. Ik hoop dat het mij kan helpen om ouders verder te helpen en zo ouderverstoting te voorkomen!

PK van Rijswijk - 18 dec 2020

Beste Monique, als vader van 2 kinderen van 11 en 7 maak ik op dit moment heel concreet mee wat je in je boek hebt beschreven. Het is hartverscheurend om te zien hoe mijn kinderen steeds meer van mij vervreemd raken, door een gebrek aan acceptatie bij mijn (bijna) ex, die de kinderen - samen met haar vader - manipuleert en psychisch onder zware druk zet. Het sociaal wijkteam en de verschillende instanties erkennen niet wat er gebeurt en lijken zich vooral te focussen op de achtergelaten echtgenote. Ik zou dit boek héél graag willen krijgen zodat ik het hopelijk kan inbrengen in de procedures die op de planning staan. Hartelijke groet, Een strijdende vader

Dirk - 19 dec 2020

Pffff, moeilijk om te reageren en m’n hart open te gooien..... Aangezien ik er midden in zit de afgelopen jaren. Langzaam beetje bij beetje zie ik mijn kinderen weer af en toe, maar iedere keer als ik zie voelt het alsof ik steeds meer een vreemde voor ze wordt. Graag zou ik in hun kleine hoofdjes willen kijken wat er in hun om gaat en ze willen kunnen begrijpen. Weer een vader willen zijn zoals ik dat al die jaren voor ze geweest ben, Ze meemaken dagelijks met al de kleine en grote dingen die spelen in hun kinderleven. Helaas is dit nog niet het geval en zal ik moeten blijven vechten om ooit hopelijk weer een deel van hun leven uit te maken zoals vroeger. Ik hoop dat ik het boek mag winnen en wat meer kan begrijpen en kan indenken wat er in hun om gaat voordat ze volledig vervreemden van hun vader en dat op een dag de tranen die nu vloeien van verdriet overgaan in tranen van geluk.

Willem - 22 dec 2020

Ja hier nog een ervaringsdeskundige, die bleef pleasen zonder effect. Misschien wel averechts effect, Ik dacht dat we een gemeenschappelijk belang(kinderen) hielden met mijn ex. Maar die heeft dat niet zo begrepen en na een ogenschijnlijke normale scheiding waarbij geen onvertogen woord is gevallen; nét zoals in ons huwelijk overigens waar kinderen niet echt wat gemerkt hadden(dacht ik), bleek het anders uit te pakken. 2 van de 4 kinderen hebben normaal contact, ook al wonen ze wat verder weg. De andere 2 is wel contact mee, maar erg eenzijdig, vooral als je hoort via de andere kinderen waar ze mee bezig zijn en wat ze beweegt, zonder dat ze dat uit zich zelf met je willen delen. Is mijn verwachting te hoog? Eis ik teveel? Maar nee, dat dacht ik toch niet. Mijn dochter (ook al zit ze sinds februari in Japan) nu alweer bijna 2 maanden geen enkel bericht. En mijn zoon die net voor het eerst vader is geworden (dat liet hij wel weten) 4 weken niks. Ik wil dat boek wel lezen. Zeker als er handvatten in staan voor een vader zoals ik...niemand is opgeleid om relaties en kinderen te onderhouden; niemand heeft een handboek met tips en trucs. Kennelijk is het lastig voor anderen als je je hart volgt en alleen het beste wil...

Maartje - 31 dec 2020

Graag zou ik het boek ontvangen. Na 30 jaar samen heb ik de stap genomen om weg te gaan. Altijd naast de opvoeding van onze kinderen gewerkt alleen 2 jaar terug burn out gekregen. Toen ik iets meer energie kreeg werd ik heel depressief van de uitzichtloze situatie waar ik in zat. Mijn partner kon en wilde mij niet helpen. Hij negeerde mij of maakte zwartgallige grapjes. Hij lifte op mijn psychische hulp mee. Hij leerde veel bij de groepstherapie, nog meer om alleen aan zich zelf te denken. Veel informatie die hij in kon zetten om mij in de war te brengen of te overstemmen. Na de kinderen toe, zeggen dat hij bezorgd is maar tegengesteld doen. Hij paait de kinderen, geeft ons spaargeld aan hen. Eerder hij daar altijd over mekkerde en mij aanspoorde om met de Kids te praten over hoeveel geld we wel niet uitgaven aan hen. Als ik dat deed.dan liet hij mij dit echt alleen doen. Was nooit erg geïnteresseerd of actief voor hen. Nu opeens wel. Erg verwarrend, het zijn volwassen mensen maar wel mijn kinderen. Dus zou graag in dit boek lezen hoe hier mee om te gaan.groetblĺkkk

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 5 jan 2021

Beste PK van Rijswijk en Hedwig. Jullie zijn de winnaars van het boek! Jullie ontvangen een mail van me. Voor alle andere deelnemers: bedankt voor het reageren en heel veel succes en sterkte.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 9
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.