Menu

Win het boek van Tim Douwsma over de scheiding van zijn ouders

18 reacties
Tim Douwsma

Tim Douwsma presenteert, acteert en zingt. Én hij heeft een boek geschreven over de scheiding van zijn ouders.

Van één op de drie kinderen in Nederland besluiten de ouders uit elkaar te gaan. Een grote gebeurtenis die veel vragen oproept en emoties teweegbrengt. Tim is zeven als zijn ouders gaan scheiden. Net als veel andere kinderen vraagt ook hij zich af of het zijn schuld is. Hij is verdrietig dat ze nu nooit meer samen aan tafel zullen zitten en dat hij zijn hond Mitch een paar dagen per week moet missen. Later moet hij wennen aan de nieuwe vriendin van zijn vader en de dates van zijn moeder, en hij krijgt er opeens een nieuw broertje bij.

Kleine Tim

Het verhaal van kleine Tim wordt afgewisseld met tips van Tim zelf, die alles met andere ogen bekijkt nu hij ouder is. Uiteindelijk is een van de belangrijkste boodschappen in het boek: je bent niet alleen, er zijn meer kinderen die hetzelfde meemaken.

We hebben Tim geïnterviewd over het boek en de gebeurtenissen die geleid hebben tot het schrijven van dit boek. Zeker nu Tim zelf net vader geworden is, vindt hij het heel belangrijk dat er aandacht is voor de kinderen die met een scheiding te maken hebben.

Boek

Je schrijft een boek over de scheiding van je ouders. Waarom dit onderwerp?Als kind van gescheiden ouders weet ik hoe intens dit allemaal kan zijn voor je, als kind! Natuurlijk ook voor je papa of mama. Ik wil mensen er bewust van maken hoe een kind een scheiding beleeft. Wij volwassenen gaan toch heel anders om met bepaalde dingen.

Wat wil je meegeven met dit boek? Bewustwording. Ik kreeg ook al reacties van gescheiden ouders die zeiden: ik ga zeker dit boek lezen zodat ik beter mijn kind kan begrijpen! Dat vind ik nou super! En ik hoop dat een kind zich af en toe beter begrepen voelt en niet zo eenzaam hoeft te zijn. Want dat kun je als kind, je ontzettend alleen voelen.

Voor wie schrijf je het boek? Voor kinderen, maar ook zeker voor papa’s en mama’s, om bewust te zijn van wat het allemaal met een kind doet.

Heden

Wat is je fijnste herinnering aan de scheiding en wat je meest vervelende? Het enige wat ik kan zeggen is dat uiteindelijk de scheiding van mijn ouders mij ook gemaakt heeft tot wie ik nu ben. Mijn ouders zijn, los van elkaar, zich verder gaan ontwikkelen, ze pasten niet bij elkaar. Het is ook geen boek dat roept: “alle ouders moeten bij elkaar blijven”. Zeker niet, maar wel bewustwording van wat het allemaal met een kind doet. Het pijnlijkste was toch het afscheid van mijn vader in ons ouderlijk huis. Dat moment kan ik zo voor de geest halen .

Wat heeft de scheiding van je ouders voor effect op je leven nu? Het effect van gescheiden ouders blijft altijd. Er zijn altijd situaties die je tegen blijft komen. Maar ik ben blij dat iedereen met elkaar in harmonie leeft en met zijn allen op mijn verjaardag komen om mijn zoon te bewonderen. Haha.

Je bent net vader geworden, zijn er dingen die je zelf anders doet of wil doen? Ik wil er gewoon zo veel mogelijk voor hem zijn. Mijn liefde geven, wat hij keihard nodig heeft. Die drang voel ik enorm.

Heb je stiekem de wens dat je ouders weer bij elkaar komen? Nee zeker niet. Nogmaals ze pasten niet bij elkaar. Als kind hoop je dat natuurlijk wel, maar als ik er nu op terug krijg, was het gewoon de beste beslissing. Twee totaal verschillende mensen. Die zich ook los van elkaar verder hebben ontwikkeld, waardoor ik mij ook op een bepaalde manier beter kon ontwikkelen.

Verleden

Hoe hebben je ouders het je verteld dat ze gingen scheiden? Hierover heb ik hele mooie dingen geschreven in mijn boek. Intense ervaringen, die heel veel mensen zullen herkennen.

Wat had het makkelijker gemaakt voor je? Ik vind het heel belangrijk dat ouders goed met elkaar blijven communiceren. En een kind mag niks mee krijgen van een onderlinge strijd. Een kind mag niet de dupe worden.

Had je toen iemand bij wie je terecht kon? Mijn moeder heeft me op een gegeven moment naar iemand toe gebracht met wie ik kon praten. Dat was me zoveel waard. Ik vind het mooi dat er nu ook stichtingen zijn die echt aandacht besteden aan het gescheiden kind. Dat is zo hard nodig! Vaak hebben kinderen het heel lastig en dat zien ze ook terug op school.

Heeft de scheiding impact gehad op het aangaan van je eigen relatie? Vroeger zeker! Ik had echt wel een soort van verlatingsangst ontwikkeld. Ik heb daar aan gewerkt.

Tips van Tim

Heb je tips voor ouders? Blijf communiceren, en betrek je kind absoluut niet in onderlinge meningsverschillen. Een kind mag nooit de dupe worden.

Heb je tips voor kinderen? Praat erover! En schrijf een brief. En geef die aan je ouders. Als je het moeilijk vindt om erover te praten.

Heb je tips voor de omgeving van de kinderen? Let goed op de houding van kinderen en maak het juist bespreekbaar, stop gevoelens van een kind niet weg. Gevoelens mogen er zijn.

Was het begin van het samengesteld gezin ingewikkeld? Natuurlijk. Een nieuwe vrouw in mijn vaders leven was ontzettend wennen.

Heb je daar tips voor voor ouders en kinderen? Misschien val ik herhaling maar praat erover met elkaar. Zoo belangrijk..

En de hond?

Hoe hebben je ouders het opgelost dat je de hond zo weinig zag? Om het weekend zag ik onze hond, en later kwam onze hond weer bij mijn moeder wonen, zodat ik die vaker kon zien gelukkig.

Winnen?

Wil je dit boek winnen? We mogen twee exemplaren verloten onder onze bezoekers! Waarom zou jij dit boek graag willen winnen? Laat het weten bij de reacties en op 7 januari verloten wij de twee boeken.

Heb je het boek niet gewonnen? Dan kun je het ook hier kopen: Tim ertussenin. Misschien ken je iemand in je omgeving die het boek goed kan gebruiken? Dan heb je een mooi kado voor de feestdagen.

  • Tim Douwsma scheiding van zijn ouders

REACTIES

Andre van Luik - 17 dec 2019

Voor mijn tweeling. Nu 12 jaar gescheiden maar de kids hebben het er nog steeds enorm moeilijk mee. Ze waren 1 toen moeder wilde scheiden en weten niet hoe het is om bij papa en mama samen te wonen. 1000 vragen die we als ouders anders beantwoorden.

Gera Nicolaes - 17 dec 2019

3 jaar uit elkaar, 1 jaar officieel gescheiden, mijn 3 jongens 24/7 bij mij, een vader die niet "beschikbaar" is.....

Miranda - 17 dec 2019

Wat zou dit mooi zijn om aan mijn dochters te geven. Ik hoop dat dit ze nog een extra steuntje in de rug kan geven. De scheiding 2,5 jaar geleden kwam voor hen compleet uit de lucht vallen en binnen een paar weken was er nieuw, maar met bekende personen, samengesteld gezin. Een rollercoaster aan emoties, gevoelens en gedachten, waar ze vandaag de dag met momenten nog steeds last van hebben.

Margo - 17 dec 2019

Scheiden lijkt steeds meer voor te komen en ik ben benieuwd naar de reactie van iemand die het van nabij heeft meegemaakt.

Chantal - 17 dec 2019

Graag! Nu middenin een pijnlijke scheiding. De kids krijgen veel mee, van het verdriet en de trubbels.

Ikke - 17 dec 2019

Nu 2 jaar na de ‘bom’. En de ‘verjaardag’ van die. dag komt weer aan en ze beginnen er weer over. Het heeft een grote impact op ze. Ook idd de nieuwe vriendin van papa en naar haar verjaardag moeten gaan. Ik zou het heel graag lezen!

Profielfoto van Bianca

Bianca - 18 dec 2019

Ik zou het boek heel graag willen lezen en aan mijn zoon laten lezen. Een half jaar na de scheidingsmelding van mijn ex, maar we hebben nog zo veel verdriet. Ik vind het erg ingewikkeld allemaal, ook hoe ik de kinderen hier het beste in kan begeleiden. Ik hoop iets aan het boek te hebben.

Maike Rademakers - 19 dec 2019

Jee wat zou ik graag dit boek willen gebruiken in mijn praktijk! Ik begeleid kinderen en ouders bij de verwerking van en het omgaan met de scheiding en dit boek kan heel ondersteunend zijn. Al is het maar voor het ik-ben-dus-niet-de-enige gevoel!

Maris19 - 19 dec 2019

Als vriendin van een gescheiden papa zou ik het graag zelf willen lezen, maar ook laten lezen aan mijn 2 bonuskids en hun ouders. Zelf omdat ik er misschien positiviteit uit kan halen en dit mee kan geven aan mijn bonuskids. En aan hun ouders, omdat ze dan misschien inzien wat een invloed hun vijandige situatie op hun kinderen heeft. Want dat vind ik nog het ergste, ook al zeggen ze dat ze niet beter weten en geen last van de onderlinge strijd hebben. Dat kan ik me nl. niet voorstellen. Ik zou zo graag willen dat de kids onbezorgd opgroeiem...

Nynke - 19 dec 2019

hallo, ik zou dit boek graag willen geven aan mijn zoon van 9. Hij is niet zo'n prater, al helemaal niet met leeftijdsgenootjes. Daardoor loopt hij veel alleen rond met alles wat in zijn hoofd spookt. En dat is nogal wat. Na een scheiding ging vader samenwonen met zijn nieuwe vriendin en haar kinderen, in een andere woonplaats. Zoon was de helft van de tijd bij hen. Na een jaar is ook deze relatie gestrand, waardoor zoon weer een scheiding en verhuizing voor zijn kiezen krijgt. Ik gun hem zo dat hij voelt dat hij er niet alleen mee hoeft rond te lopen, dat hij erover mag delen, begrepen kan worden en niet de enige is.

Jennifer - 19 dec 2019

Op korte termijn gaan ik en mijn partner aan onze zoon van 6 melden dat we gaan scheiden. Niet omdat we niet meer van elkaar houden, maar omdat we niet samen kunnen leven. We zijn op dit moment al 14 jaar samen, maar hebben ook al 4 jaar relatieproblemen. Voor een deel ligt dit in het feit dat mijn partner (gediagnosticeerde) psychische problemen heeft en daar geen hulp voor zoekt. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn eigen weg te gaan. Voor ons zal nu dus ook de tijd aan gaan breken waarin onze zoon met de scheiding te maken gaat krijgen. Ik verwacht dat we nog goed met elkaar overweg zullen blijven gaan, maar dit is helaas geen zekerheid als ik de blogs op deze site af en toe lees. Maar als we de belangen van onze zoon vooropstellen, waar dit boek ons zeker bij zal kunnen helpen, hoop ik dat dat toch echt moet gaan lukken!

Claudia - 19 dec 2019

Ik zou het boek graag willen lezen, mijn 2e dochter is ook 7 en heeft het heel moeilijk met de scheiding. M’n oudste is 11 en kan er wel over praten en de jongste is 1 dus weet niet beter (was net geboren toen vader wegging), maar juist die leeftijd van 7 is zo lastig, ze kan haar gevoel nog niet goed onder woorden brengen. Dus juist te lezen over hoe een kind van 7 het beleeft lijkt mij zeker leerzaam.

Lonneke - 20 dec 2019

Mijn zus is na 3 jaar de klap nog niet te boven.. burn out, depressie en eetstoornissen ontwikkeld na de breuk van wat voir de buitenwereld een perfect huwelijk leek te zijn. Het boek voor de 2 kinderen die er helaas onder lijden..

Dini - 21 dec 2019

Voor onze 6 meiden. De scheiding hakt er zo in. Ik wil geen conflicten waar zij tussen zitten, maar het gebeurd. Wat zou het mooi zijn als ze dit boek kunnen lezen en weten dat ze niet alleen staan in deze periode die zo heftig is.

RM - 27 dec 2019

Ik ben in 2016 gescheiden. Maar sinds medio 2015 mijn dochters niet meer mogen zien; dankzij mijn ex. Lang verhaal en 3 rechtszaken gewonnen. Hopelijk komt er over een tijdje een finale doorbraak en ik weer contact met hen heb. Dit boek zal m’n dochters kunnen ondersteunen. Maar mij ook hoop ik.

AS. - 30 dec 2020

Om op mijn werk te leggen zodat we het boek kunnen uitlenen aa kinderen van (bijna) gescheiden ouders. Ik werk in de jeugdzorg. Ook ouders zouden het boek eens moeten lezen.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 6 jan 2020

Nynke en Jennifer, gefeliciteerd, jullie zijn de winnaars van het boek! Stuur ons even een mail met jullie postadres, dan worden de boeken toegestuurd. Alle anderen heel hartelijk bedankt voor jullie reacties en sterkte met alles wat er op jullie en jullie kinderen afkomt!

    Jennifer - 8 jan 2020

    Geweldig, dank je wel! Dit boek gaat heel goed gebruikt worden!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− vier = 5
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.