Menu

Win het spel dat scheiden bespreekbaar maakt in de klas

6 reacties
scheiden in de klas

Veel kinderen vinden het moeilijk om over de scheiding van hun ouders te praten. Ze worden er emotioneel van, ze schamen zich ervoor of zijn loyaal aan hun ouders. Daarom is er nu Los het op – Een openhartig spel dat scheiden bespreekbaar maakt in de klas. De makers van het spel – Claudia Lagermann, Jeannette Jonker en Liesbeth Vijfvinkel – leggen uit wat dit spel kan doen in een klas.  

scheiden in klas

Waarom een spel over scheiden?

“Omdat veel kinderen die een scheiding meemaken het lastig vinden om daarover te praten. Terwijl praten juist zo goed helpt. Uit de verhalen van de jongeren en kinderen die we spraken over dit onderwerp, bleek dat klasgenoten soms niet eens van elkaar weten wie er gescheiden ouders heeft. Daarom bedachten we dit spel dat gaat over zes fictieve jongeren met gescheiden ouders. Want praten over anderen is een stuk gemakkelijker dan praten over jezelf.”

Is het spel alleen voor kinderen met gescheiden ouders?

“Nee, het is juist ook voor leerlingen zonder gescheiden ouders. Door met elkaar te praten over hoe het is als je ouders uit elkaar gaan, ontdekken ze wat er allemaal kan veranderen door een scheiding. Zodat ze zich daar een voorstelling van kunnen maken en meer een idee hebben bij wat er speelt in het leven van een klasgenoot. Het zou mooi zijn als dit spel ervoor kan zorgen dat een leerling vraagt hoe het gaat aan een klasgenoot die het lastig heeft met een scheiding. Voor leerlingen met gescheiden ouders zal het spel herkenbaarheid geven en laten zien dat ze niet de enige zijn in deze situatie.”

Hoe werkt het spel?

“Je speelt het klassikaal of in groepjes en het is vooral geschikt voor leerlingen in groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Elk groepje helpt zijn eigen personage door advies te geven over onderwerpen die ze zullen herkennen. Bijvoorbeeld over de eindmusical van groep 8. Hoe zou het zijn als een van je ouders daar niet naartoe komt? De leerlingen gaan daarover in gesprek met elkaar. Een antwoord kan trouwens nooit fout zijn, het gaat erom dat leerlingen zich inleven en overleggen. Het spelelement zit in het dobbelen en verzamelen van de juiste fiches.”

Winactie

We mogen 2 spellen verloten onder onze bezoekers! Wil jij het spel winnen? Laat een reactie achter en geef aan waarom jij dat wilt. Op 28 september maken we de winnaar bekend.

Heb je niet gewonnen? Dan kun je Los het op! – Een openhartig spel hier bestellen

De makers van het spel schreven ook het boek Scheid! Alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan, vol ervaringsverhalen van jongeren met gescheiden ouders. 

Scheid! Alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan kun je hier kopen!

REACTIES

Helga - 16 sep 2021

Hoi, als gezins en scheidingsbegeleider focus ik op het belang van het kind. Ik denk dat ik via dit spel veel spontaner de stem van het kind in beeld kan krijgen en extra waardevol in het licht kan zetten 💝

Jessica - 16 sep 2021

Het zou precies de ontbrekende schakel zijn in mijn coaching en training van kinderen van gescheiden ouders. Ik ben nu een training aan het schrijven die kinderen gaat helpen krachtig door de scheiding te komen. Een spel is een laagdrempelige manier om in gesprek te komen. Ik hoop veel kinderen te mogen helpen om de scheiding en alle ongemakken die daarbij komen kijken bespreekbaar te maken.

Ingrid - 20 sep 2021

Ik zou het graag voor mijn kinderen willen winnen voor bij hen op school. Praten over de scheiding blijft lastig, ook op school. Een voorbeeld hiervan: vorig schooljaar had mijn dochter de opdracht om haar thuis te tekenen. Maar dat vond ze moelijk want ze heeft 2 huizen en dit deed haar beseffen dat haar situatie anders was, haar gevoel kwam hierdoor omhoog/even vast te zitten (verleden als gezin - heden gescheiden ouders)

Silvia - 22 sep 2021

Als Gezinshulpverlener Buurtteam (verbonden aan scholen), ben ik ook bezig met dit thema (samen met beleidsmedewerkers van gemeente en het onderwijs). Wij zouden graag willen uitproberen of dit spel een aanvulling is op de middelen die we al gebruiken in de hulp rondom kinderen van gescheiden ouders.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 28 sep 2021

Beste Ingrid, Gefeliciteerd! je hebt het spel gewonnen! Kun je je adresgegevens sturen naar info@nieuwestap.nl? Dan zorg wij dat het spel naar je toe komt. Het andere spel is verloot onder de reacties op onze Socials.

Hetty - 17 sep 2022

Als hulpverlener kom ik veel kinderen tegen die moeite hebben om in relatie tot anderen problemen op te lossen. Het niet kunnen zien van eigen aandeel, moeite om fouten toe te geven en niet geleerd hebben te luisteren en in te leven, passeert regelmatig de revue. Een spel als dit is een prachtig speelse ingaan om kinderen vaardiger te maken. Naast de hulp van mijn paarden - zou ik deze werkvorm graag willen inzetten. Hetty Koenraads

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 3 = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.