Menu

Woningbehoud bij scheiding: Wat zijn de opties?

woningbehoud bij scheiding

Woningbehoud bij scheiding: Wat zijn de opties?

Een scheiding brengt veel onzekerheid met zich mee, en een van de grootste vragen is vaak: wie blijft er in het huis wonen? Voor veel mensen biedt hun huis stabiliteit, vooral wanneer er kinderen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat woningbehoud, ondanks de financiële uitdagingen, mogelijk is? Woningbehoud betekent dat één van jullie na de scheiding in de gezamenlijke woning blijft wonen. In deze blog bespreken we de opties en hoe Het Scheidingsplatform kan helpen om in je vertrouwde omgeving te blijven wonen.

De emotionele waarde van je huis

Je huis is meer dan alleen een plek om te wonen. Het is een thuis vol herinneringen, een veilige haven waar je hebt geleefd, gelachen en liefgehad. Vooral voor kinderen vormt het huis een vertrouwde basis, een stabiele plek in een tijd van grote veranderingen. Woningbehoud kan helpen om die stabiliteit te behouden. Toch zijn er, naast de emotionele waarde, ook financiële en juridische uitdagingen die je niet mag onderschatten.

Financiële uitdagingen

Een van de eerste vragen die je moet stellen is: kun je de hypotheek alleen dragen? Vaak was de hypotheek gebaseerd op twee inkomens, wat het overnemen van de hypotheek door één persoon een flinke uitdaging maakt. Hier komen soms ook schulden, hoge hypotheeklasten of een dalende woningwaarde bij kijken. Veel mensen lopen hier zonder hulp vast.

Maatwerk

Bij Het Scheidingsplatform begrijpen we dat woningbehoud maatwerk vereist. Daarom kijken we al tijdens het scheidingsproces samen met jullie naar de mogelijkheden. Op deze manier zorgen we ervoor dat jullie achteraf nooit voor verrassingen komen te staan. Onze adviseurs hebben toegang tot oplossingen die verder gaan dan de standaard. We kijken naar jullie specifieke situatie en bieden op maat gemaakte oplossingen, zoals hypotheekaanpassingen die niet altijd beschikbaar zijn bij reguliere adviseurs.

Hypotheken en woningwaarde

Banken en hypotheekverstrekkers zijn vaak voorzichtig om één persoon de volledige hypotheek te laten dragen, vooral als het inkomen niet toereikend lijkt. Hier komt het Scheidingsrapport™ van Het Scheidingsplatform in beeld. Dit rapport brengt jullie financiële situatie uitgebreid in kaart, zodat we al vroeg in het proces kunnen inschatten of woningbehoud haalbaar is. Hierdoor kom je later niet voor onverwachte problemen te staan.

Het Scheidingsrapport™ helpt geldverstrekkers te begrijpen dat woningbehoud soms wel mogelijk is, zelfs in ingewikkelde situaties. Denk hierbij aan oplossingen zoals het verhogen van de hypotheek op basis van toekomstig inkomen of het inschakelen van een garantsteller. Onze experts hebben ruime ervaring in het samenwerken met banken en hypotheekverstrekkers om voor jou de beste kans te creëren op het behoud van je woning.

Wat als woningbehoud onmogelijk is?

Soms blijkt dat woningbehoud simpelweg niet haalbaar is. Wat doe je dan? Het kan emotioneel zwaar zijn om afscheid te nemen van je huis, maar soms is het verkopen van de woning de beste optie. Dit kan zelfs financiële ruimte geven om beide mensen los van elkaar een nieuwe start te laten maken. Ook hierin staan wij voor je klaar.

Maatwerkoplossingen voor elke situatie

Elke scheiding is anders, en dat geldt zeker voor woningbehoud. Daarom bieden wij bij Het Scheidingsplatform altijd maatwerk. We bekijken jullie financiële mogelijkheden en toekomstplannen, en werken nauw samen met banken en hypotheekverstrekkers om oplossingen te vinden die verder gaan dan de standaardopties.

Het Scheidingsrapport™ speelt hierbij een centrale rol, omdat het een gedetailleerde analyse biedt van je financiële situatie. Door al tijdens het scheidingsproces hiermee aan de slag te gaan, voorkom je dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan. Bij Het Scheidingsplatform geloven we dat iedereen tijdens en na een scheiding een nieuw perspectief kan opbouwen, met financiële rust, werkbare afspraken, en duurzaam ouderschap als basis.

Conclusie: woningbehoud is mogelijk met de juiste begeleiding

Woningbehoud bij scheiding hoeft geen onmogelijke opgave te zijn. Met de juiste begeleiding en een doordacht plan zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Het Scheidingsplatform biedt maatwerk en helpt je van begin tot eind, van hypotheekherstructurering tot het vinden van nieuwe woonruimte als dat nodig is.

Zitten jullie in een scheiding en wil je weten wat jullie opties zijn voor woningbehoud? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze adviseurs staan klaar om jullie in deze tijd de best mogelijke ondersteuning te bieden, zodat je achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Ontdek hoe we je kunnen helpen op Het Scheidingsplatform!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.