Menu

8 veelgestelde vragen over de voorlopige aanslag

voorlopige aanslag

In december en januari verstuurt de Belastingdienst ruim 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2024. De Belastingdienst vraagt particulieren en ondernemers de gegevens op de aanslag goed te controleren en wanneer nodig te wijzigen. Zo houden zij grip op hun financiën. Het is mogelijk dat mensen die een voorlopige aanslag ontvangen daar vragen over hebben. De Belastingdienst helpt hen op weg met het beantwoorden van 8 veelgestelde vragen over de voorlopige aanslag.

1. Wat is de voorlopige aanslag?

In de voorlopige aanslag staat hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 terugkrijgt of moet betalen. De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting.

2. Wat is het voordeel van de voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag kan handig zijn als je verwacht dat je een groot bedrag aan inkomstenbelasting moet betalen of geld terugkrijgt. Als je moet betalen, kun je dit in termijnen doen, in plaats van achteraf na het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Als je verwacht dat je geld terugkrijgt, kun je maandelijks een teruggaaf ontvangen.

3. Wie ontvangt een voorlopige aanslag?

Vrijwel iedereen die over 2023 een voorlopige aanslag ontving, krijgt in december 2023 of januari 2024 weer een voorlopige aanslag over belastingjaar 2024. Als je geen voorlopige aanslag meer ontvangt, krijg je een brief van de Belastingdienst met daarin de reden. Ook is het mogelijk dat je een voorlopige aanslag ontvangt, zonder dat je er zelf een hebt aangevraagd. Die krijg je als uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat je een bedrag aan belasting bij de belastingaangifte over 2022 moet betalen.

4. Kan ik ook zelf een voorlopige aanslag aanvragen?

Ja, je kunt ook zelf een voorlopige aanslag aanvragen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Bijvoorbeeld als je recent een hypotheek afsloot en de aftrek hypotheekrente maandelijks wilt, terugkrijgen. Of als je als startende ondernemer al weet dat je veel belasting moet betalen bij de definitieve aangifte.

5. Waarom is het belangrijk om de voorlopige aanslag goed te controleren?

De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2023 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Het is mogelijk dat jouw persoonlijke of financiële situatie onlangs is veranderd. Controleer daarom de gegevens van je voorlopige aanslag goed en controleer of deze nog kloppen voor 2024. Kloppen de gegevens niet, dan kun je deze het hele jaar door wijzigen in Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Zo voorkom je dat er een groot verschil zit tussen de voorlopige aanslag en de definitieve aanslag. En dat je na het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2024 een groot bedrag moet bijbetalen.

6. Waarom heb ik als AOW-gerechtigde een te betalen voorlopige aanslag 2024 ontvangen?

De Belastingdienst stuurt AOW-gerechtigden soms, zonder ze daarom hebben gevraagd, een te betalen voorlopige aanslag toe. Voor mensen die uit loondienst komen, komt dat vaak onverwacht. De Belastingdienst stuurt alleen een te betalen voorlopige aanslag als zij verwacht dat de AOW-gerechtigde het komende jaar belasting moet betalen. Bijvoorbeeld omdat mensen naast de AOW nog inkomsten uit onderneming of uit loondienst hebben, of meerdere pensioenen ontvangen.
Het voordeel van de voorlopige aanslag is dat je de inkomstenbelasting in het lopende belastingjaar alvast in termijnen kunt betalen en bij de definitieve aanslag minder of helemaal niet hoeft te betalen. Deze voorlopige aanslag heeft de Belastingdienst berekend met de bij hen bekende gegevens. Zoals de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting.

7. Hoe zit het met de vermogensrendementsheffing/box 3 en de voorlopige aanslag?

Het box 3-inkomen in de voorlopige aanslag 2024 baseert de Belastingdienst op bezittingen en schulden in de laatste definitieve aanslag, of de laatste wijziging in de voorlopige aanslag die je hebt ingediend. Heb je in 2021 of 2022 beleggingen, vastgoed of andere bezittingen opgegeven in je aangifte inkomstenbelasting? Dan heb je waarschijnlijk nog geen definitieve aanslag 2022 of 2021 gekregen. De Belastingdienst wacht met de definitieve aanslagen tot de Hoge Raad uitspraak doet of het rechtsherstel box 3 voldoende aansluit bij zijn eerdere uitspraak van 24 december 2021. Je krijgt wel een voorlopige aanslag 2024. Daarmee voorkomen we dat je langer op je teruggaaf moet wachten of over een langere periode belastingrente moet betalen als je een te betalen voorlopige aanslag 2024 krijgt.

Wil je weten hoe het bedrag aan inkomstenbelasting in je voorlopige aanslag 2024 is berekend? Kijk op de pagina box 3-inkomen in de voorlopige aanslag. Op belastingdienst.nl/box3 vind je meer informatie over box 3.

Tot slot: is er iets veranderd in jouw bezittingen of schulden? Heb je in 2023 bijvoorbeeld aandelen, vastgoed, een vakantiehuis of cryptovaluta gekocht of verkocht? Of zijn je bank- en spaartegoeden of schulden gedaald of gestegen? Pas je voorlopige aanslag dan aan in Mijn Belastingdienst.

8. Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag wijzigen?

Kloppen de gegevens van je voorlopige aanslag niet? Bijvoorbeeld door veranderingen in de hoogte van aftrekposten, zoals hypotheekrente of zorgkosten? Dan kun je jouw voorlopige aanslag wijzigen in Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. Dat kan op ieder moment gedurende het jaar. Als je je wijziging hebt doorgegeven, doet de Belastingdienst een check. Meestal krijg je daarna een nieuwe voorlopige aanslag. Dit duurt 6 tot 8 weken, maar gaat meestal sneller. Het kan zijn dat de Belastingdienst vragen heeft. Of niet alle wijzigingen overneemt. Dan wordt er contact met je opgenomen. Na je uitleg bekijkt de Belastingdienst of je wijziging alsnog kan worden doorgevoerd.

Natuurlijk kunnen er ook gedurende het jaar zaken veranderen. Bijvoorbeeld omdat je iets wijzigt aan je hypotheek of omdat je met pensioen gaat. Het is dan slim om de voorlopige aanslag aan te passen aan de nieuwe situatie. Dat kan het hele jaar door. Zo is de Belastingdienst direct op de hoogte en voorkom je dat je achteraf veel moet betalen of terugkrijgt.

Meer weten?

Op belastingdienst,nl/voorlopigeaanslag vind je meer informatie en tips.

Lees ook de andere blogs van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× een = 1




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.