Menu

Dagboek van Daniël, Balans na de scheiding

Gisteren een vermoeiende workshop gegeven over het omgaan met tegenslag. Vermoeiend omdat van mij veel interactie gevraagd wordt. Tegenslag is namelijk persoonlijk en heeft te maken met het antwoord op vele ik vragen. Als het antwoord op deze vragen negatief is en er een gevoel van onmacht bij komt, dan ontstaat er een gevoel van oneerlijkheid. Even kort door de bocht spreek ik dan van tegenslag. Iets wat je niet los kan laten, iets wat je niet kan negeren en waar je dus ook veel last van hebt. En omdat het erg persoonlijk is, moet ik snel en tijdens de workshop op zoek naar wat de cursisten raakt. En daarop ingaan om datgene wat ik te vertellen heb relevant wordt.

En toen las ik de blog van Meike. Over het succes van een huwelijk. Over de definitie daarvan. En de kosten. Elk succes heeft immers een prijs. In mijn gedachten versmelten beide concepten tot een geheel. Jarenlang ongelukkig getrouwd blijven zal niemand een succes noemen. Een huwelijk zonder tegenslag is daarentegen makkelijk in stand te houden. Te horen krijgen dat je partner wil scheiden behoort tot de top drie van grootste tegenslagen die je kunt ontvangen. Het verlies is groot en je kunt niet in je eentje getrouwd blijven. De gevolgen raken tegelijk ook je meest dierbaren.

Al met al geldt dat persoonlijk ook voor mij. Iemand anders kan het als een bevrijding ervaren. Niets is absoluut wat dat betreft. Aan de andere kant succes (en voorspoed) is net zo tijdelijk en vergankelijk. Een vriend van me confronteerde me ooit met de stelling dat in een relatie niet iedereen evenveel van de ander kan houden. Er zit een verschil in. En een huwelijk in stand houden bestaat, volgens hem, voor een groot deel uit het balanceren met dit verschil. Als dat lukt en beide zijn tevreden, dan is een huwelijk succesvol.

Tegenslag brengt mensen aan het wankelen. En in voorkomende gevallen wordt het dan te veel. Omgaan met de tegenslag en je energie die het huwelijk nodig heeft. In bedekte termen ben ik van mening dat het einde van mijn huwelijk daar aan te wijten is. Mijn huwelijk was een succes totdat de balans weg viel. En in de nasleep van onze scheiding weten we als co-ouders elkaar te vinden. De term vrienden wordt soms ook gebruikt. De vriendschapsring draag ik nog steeds. Daarmee is het na-huwelijkse leven (op dit moment) ook weer een succes.

En dan kom ik weer bij mijn workshop. Het succes van mijn huwelijk. En dan de tegenslag van mijn scheiding. Daarna het overwinnen en hoewel alles qua relaties anders geworden is, noem ik het op dit moment weer een succes. Dat is dus de balans na de scheiding.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− twee = 0
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.