Menu

Meike blogt: Geluk(t)

1 reactie
Wanneer is je huwelijk gelukt?

Wanneer is je huwelijk gelukt?

Een vriendin van mij overweegt te scheiden van haar man. En zo soepeltjes als mijn scheiding is verlopen, zo verschrikkelijk gaat die van haar verlopen. Na vele huilbuien, scenario`s over de bezoekregeling voor de kinderen, het huis dat ver onder water staat en waar is het geld dat hij beheert (dames, het is 2014, wees alsjeblieft zelfstandig) blijft er nog maar een conclusie over in haar ogen:

“Het is niet gelukt”. “Mijn huwelijk is niet gelukt”.

Later lig ik in bed en denk nog eens na over haar woorden. Nu heb ik dit wel eens vaker gehoord over een huwelijk.

“A failed marriage”

Wanneer is je huwelijk gelukt en wanneer niet? Als je bij elkaar blijft tot aan de dood van de ander? Wanneer je gelukkig bent binnen je huwelijk? Als je wel of geen kinderen binnen dat huwelijk hebt gekregen? Als je huwelijk pas is gelukt als je samen blijft tot de ander is overleden dan blijf je wel lang in de fase het-is-bijna-gelukt-maar-nog-niet-helemaal….en er zijn hopen mensen die getrouwd blijven tot aan de dood maar ook echt doodongelukkig zijn tijdens hun huwelijk. En ik heb het nog niet eens gehad over de gehuwden met een maîtresse M/V. Zouden die mensen na het overlijden van hun echtgenoot dan denken “…ik was tijdens ons (hele) leven samen doodongelukkig….maar mijn huwelijk is ten minste gelukt….”

Er zijn toch helemaal geen toetsmomenten waarna je kunt concluderen of iets wel of niet is gelukt?

Is er bij mij dan iets wel of niet gelukt? Ex en ik hebben het tijdens onze relatie heerlijk gehad en we hebben het ook goed kunnen afsluiten. Ik heb de taart gebakken en hij is heerlijk: de taart is gelukt. Ik heb voor mijn gevoel de taart ook helemaal opgegeten. En omdat ik er op tijd ben uitgestapt voor de ruzie en het verdriet kwamen denk ik dat mijn “huwelijk” wel is gelukt.

Is een huwelijk misschien gelukt als je er op tijd uitstapt en het goed kunt afronden?

Het lijkt wel of het huwelijk je leven is maar volgens mij moet het eigenlijk andersom zijn. Dat je huwelijk een onderdeel is van je leven want er is immers nog zoveel meer dat je nodig hebt om je leven compleet te maken. Je familie, je werk, vrienden en vriendinnen…

En als je aan het lukken van je leven werkt….dan is dat huwelijk wellicht ook gelukt ongeacht wat de uitkomst daarvan ook is.

Meike is sinds 2013 gescheiden. In het dagelijks leven moeder van twee dochters, ex, juriste, hardloopster en met veel plezier bezig met het opbouwen van een nieuw leven. 

REACTIES

Thera - 16 sep 2014

Prachtige blog Meike. Heel mooi verwoord.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.