Menu

Do’s en don’ts verdeling feestdagen na scheiding

verdeling feestdagen na scheiding

Met Sinterklaas en Kerst voor de deur krijgt menig gescheiden ouder het weer benauwd. Hoe zorg je er toch ieder jaar weer voor dat je deze dagen goed doorkomt als gebroken gezin? Veel ouders maken globale afspraken die ze opnemen in de omgangsregeling. Lees hieronder de do’s en don’ts voor de verdeling van de feestdagen na scheiding. 

Vele opties verdeling feestdagen

Als je gaat scheiden, komen er ineens ingewikkelde vraagstukken op je af, zoals de verdeling van de feestdagen. Je hebt legio opties. Vraag je af welke het beste bij jullie situatie en kinderen passen, lees dan dit artikel. 

Tip van Uitelkaar.nl: leg alles in grote lijnen vast, maar blijf ook overleggen. Structuur is belangrijk voor kinderen, maar een beetje flexibiliteit kan geen kwaad. Denk vooral ook aan het belang van de kinderen. Als jouw ouders dit jaar toch niet kunnen op tweede kerstdag, overleg dan met je ex of je de dagen dit jaar toch niet kunt omwisselen, zodat de kinderen beide families kunnen zien met Kerst. 

Deze gescheiden stellen regelen het zo: 

Tamar: ‘Wij hebben de jaarlijkse feestdagen heel eenvoudig in twee rijtjes verdeeld. Het ene jaar krijg ik de kinderen op de dagen in het eerste rijtje en het jaar erna de andere dagen. Zo staat de eerste paasdag in het ene rijtje en de tweede in het andere rijtje. Met Kerst doen we het ook zo. Soms komt het dan net niet uit qua planning, bijvoorbeeld als eerste kerstdag bij mij is, maar de kinderen dan net bij mijn ex zijn. Dan wisselen we nog wel eens tussendoor. Maar in principe houden we ons aan het schema. Voor ons werkt dit goed. Ook omdat we allebei een drukke werkagenda hebben en op deze manier al lang van te voren een goede planning kunnen maken.’

Klaasje: ‘Onze kinderen wilden de feestdagen graag én bij papa én bij mama vieren. Daarom gaan we er ieder jaar weer even goed voor zitten en verdelen de dagen dan zo eerlijk mogelijk. Zo krijgen we beiden een paas- en een kerstdag en gaan ze naar de een op oudejaarsavond en naar de ander op nieuwjaarsdag. Sinterklaas doen we het ene jaar bij de ene ouder en het andere jaar bij de ander. Wel kopen we dan samen de sinterklaascadeaus. En met Kerst krijgen ze alleen een klein cadeautje. Eigenlijk lukt het ons tot nu toe altijd om goede afspraken hierover te maken. Nu hebben we ook het voordeel dat we dicht bij elkaar wonen, zodat we niet met lange reistijden zitten. ‘

Do’s en don’ts Sinterklaas vieren als gescheiden ouders

Vooral voor jonge kinderen is dit het feest der feesten. Ook is het een hele spannende periode. Hou daar rekening mee. Vieren jullie beiden Sinterklaas of is dit verwarrend voor de kinderen? En wat spreken jullie globaal af over 5 december zelf? Spreken jullie bijvoorbeeld af dat jullie beiden los van elkaar Sinterklaas vieren en om het jaar 5 december aan de ander toekomt? 

Tip van Uitelkaar.nl: maak vooral ook afspraken over de cadeaus. Vieren jullie kinderen pakjesavond bij beide ouders? Zorg er dan voor dat je een budget afspreekt, zodat de kinderen niet hele dure cadeaus krijgen bij de ene ouder en niet bij de ander, omdat deze er het geld niet voor heeft. Houd altijd het doel van de feestdag in gedachten. En wat doen jullie met de schoencadeaus en hoe vaak mogen ze hun schoen zetten? 

Deze gescheiden stellen regelen het zo: 

Jan Hein: ‘Wij hebben samen afgesproken dat we maximaal €100 per kind uitgeven aan sinterklaas- en kerstcadeaus. Natuurlijk kan het voorkomen dat een gewenst cadeau net iets duurder uitvalt. Dan overleggen we dit meestal even via de app.’ 

Annette: ‘Mijn ex en ik hebben duidelijke afspraken gemaakt over het budget voor de cadeaus tijdens de feestdagen, alleen houdt hij zich er totaal niet aan. Ik vind dit ieder jaar weer heel stressvol. Gelukkig zijn mijn kinderen nog jong en gaan ze helemaal op in Sinterklaas. Ze hebben nog niet door dat mijn cadeaus vaak veel goedkoper zijn en vooral bij de Action vandaan komen, terwijl mijn ex hele dure dingen koopt.   

Do’s en don’ts Kerst vieren als gescheiden ouders

Na een scheiding is Kerst vaak een lastige periode. Voorheen was je gewend deze dagen samen met je gezin en de families te vieren. Nu zit je misschien zelfs een dag alleen zonder kinderen. En vierden jullie voorheen één keer Kerst met cadeaus; dit jaar vieren je kinderen het misschien twee keer en krijgen ze dubbel zoveel cadeaus.  

Tip van Uitelkaar.nl: een absolute don’t is om te proberen mooiere en duurdere cadeaus dan je ex te kopen. Kerst is geen wedstrijd, maar een mooi feest! 

Tip van Uitelkaar.nl: probeer al vroeg in het jaar de afspraken te maken met je ex over de data waarop de kinderen bij jou zijn. Zo weet je ook welke dagen je alleen bent. Maak vooral ook een planning voor die dag alleen: ga je lekker Netflixen die dag of misschien naar een musical of etentje met vrienden? 

Hou vooral ook rekening met het halen en brengen van de kinderen als je niet dicht bij elkaar woont. Zorg ervoor dat ze op de reisdag niet ook nog eens twee uur in de auto naar opa en oma moeten zitten. En let erop dat de kinderen niet op 1e kerstdag ‘s avonds een diner hebben bij de ene ouder en de volgende dag een brunch bij de andere ouder. Probeer een goede planning te maken en stem deze af met je ex.  

Deze gescheiden stellen regelen het zo: 

Jack: ’Kerst is voor ons ieder jaar weer een grote puzzel. Na de scheiding ben ik aan de andere kant van het land gaan wonen met mijn nieuwe vriendin. De eerste jaren hebben we geprobeerd de kerstdagen te verdelen, maar dit was niet haalbaar. Nu wisselen we ieder jaar Kerst en Oud & Nieuw. Dat was in het begin wel heel heftig qua emoties, maar inmiddels hebben mijn ex en in er beiden vrede mee. En voor de kinderen is het veel rustiger zo.’

Annabel: ‘Mijn ex en ik vonden dit in het begin van onze scheiding de moeilijkste periode van het jaar. Wij wilden het zo gezellig mogelijk maken voor de kinderen en de kinderen waren doodmoe van het overvolle programma met de beide families. Nu hebben we afgesproken dat ze het ene jaar Kerst vieren met de familie van mama en het jaar erna met de familie van papa. Tweede kerstdag is een rustdag bij de andere ouder met veel lekkers en een goede film.’

Uitelkaar.nl

Lees ook de andere blogs van Uitelkaar.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ drie = 6




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.