Menu

Echtscheiding en eigen woning. Daniël blogt

1 reactie
echtscheiding en eigen woning


echtscheiding en eigen woningEn toen was het echt zo ver. Mijn ex en ik bij de notaris om haar helft van het huis aan mij over te dragen. Het heeft negen maanden geduurd. Veel te lang volgens mij, gezien de eenvoud van de situatie. Maar de notaris had een andere ervaring. Negen maanden is naar haar ervaring erg kort. Maar een gevoel van trots ontstaat er niet. Ik betaal een hoge rekening in euro’s voor deze gang van zaken. Kosten die ik niet mee genomen heb bij de scheiding, dus voor mijn rekening komen. Kosten van de notaris en van de expert die ik heb moeten inhuren om het werk van de bank te doen. Het was zover uitgewerkt dat ze (de bank dus) geen nee meer konden zeggen. De bank die steeds meer kosten mijn kant op stuurt en steeds minder kan doen voor me. Ik zal het er mee moeten doen. En breng de bankzaken over naar een andere bank. Dit is de enige manier om het duidelijk te maken. Als je niet tevreden bent, ga naar het alternatief.

Voor mijn ex is het een verlichting. Niet zozeer een directe verlichting. Ik betaal vanaf het begin de hypotheek en als je verder terug gaat in het huwelijk, dan betaal ik al veel langer. Maar moreel was het ons huis. En de bank had een reserve schuldenaar. En dat zwaard hang nu niet meer boven haar hoofd. Na het zetten van beider handtekeningen is ze nu ook financieel vrij. En dat moet een opluchting zijn. De bank kan nu niet meer vervelend gaan doen. En dit is wel het punt waar elke bank nu moeite mee heeft. Risico lopen naar de aard van het product en de situatie. Het risicomijdend gedrag van de banken hebben nu buiten proportionele vormen aangenomen. Van ondernemen is geen sprake maar, omdat bijna alle risico bij de klanten komt te liggen. Ze zullen gaan ontdekken dat de winsten dan ook aan die kant blijven. Maar daar lezen we over een jaar of twee over.

De tweede belanghebbende is p-te-p. Ook voor haar is het een stapje voorwaarts. En ook een stapje achterwaarts. Als mij wat overkomt, dan is de situatie voor haar duidelijker geworden. Haar probleem is dat mijn kinderen dan alles erven en mijn ex beheerder wordt van hun huis. Onderling bestaat wel de afspraak dat p-te-p en mijn ex dan samen in het huis gaan wonen. Maar als het om een erfenis gaat, dan stranden goede bedoelingen vaak in de mogelijke opbrengst. Zeker als de koude kant van de relatie zich er mee gaat bemoeien, dan komen de scherven vanzelf. Dus we zullen voor p-te-p een plan moeten gaan maken voor het geval dat het ondenkbare gebeurt. Dat ik vroegtijdig kom te overlijden.

En als laatste is het voor mij onder eigen beheer brengen van mijn huis en omstreken. Zaken als onderhoud en uitbreiding gaan nu aan bod komen. Mijn relatie met p-te-p neemt steeds vastere vormen aan en het langdurige samenzijn zal wat aanpassingen vergen in huis. Nu kan ik dat in mijn eentje besluiten. Het heeft immers impact op de waarde van het huis. Omdat we vier kinderen hebben, hebben we straks ook vier slaap/studeer ruimtes nodig. Een mooie klus waarin de helft van de verdieping min of meer plat gaat en opnieuw opgebouwd gaat worden.

Maar belangrijker is dat het fiscaal scheiden nu ook afgerond is. En net binnen de periode van twee jaar die er voor staat. We komen gelukkig niet in het lastig cijfermatig regelen van de hypotheek en de renteaftrek. Die zou voor mijn ex vervelend uitgepakt hebben. En voor mij dus gunstig. Maar scheiden gaat niet om winnen, maar om het afbouwen en een nieuwe start maken. De verdeling van de lasten is een gegeven dat ik gewoon accepteer. Maar een tweede keer ga ik dit niet mee maken. Ik hou het huis en hypotheek op mijn naam. Helaas heeft de onwil van de bank een einde gemaakt aan het romantische idee van samen een huis hebben. En daarmee ook een hoeksteen van hun eigen risicobeheersing.

Daniel is vorig jaar gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Sinds kort heeft Daniel een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen. Het boek over het eerste jaar is 10 april verschenen en verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

REACTIES

doppie - 7 aug 2017

Beste Daniel, Wat een nare situatie hebben jullie gezeten.... Helaas zit ik met mijn ex in een soort gelijke situatie. Ik sta ook nog steeds op de hypotheek van ex man.(scheiding vanaf 2012) De afspraak was: dat ik na 2 jaar van de hypotheek gehaald zou worden. ( ik heb de helft van de overwaarde in de spaarhypotheek laten voor wat het is, omdat ik mijn ex niet uit huis wil hebben) Helaas is mijn ex zzp-er had ook een crisis tijd in de bouw, en heeft die wat extra aangedikt met de cijfers zodat er maar 25,- euro per maand alimentatie beschikbaar was voor onze dochter. Ik heb weer een nieuwe rechtszaak aanmoeten spannen omdat er totaal geen actie was ondernomen om de hypotheek, en de andere afspraken te regelen van zijn kant. De rechter heeft toen beslist dat de woning in de verkoop moet, als hij de hypotheek niet alleen kon dragen.( ook heeft de rechter onze dochter uit de rechtszaal gestuurd omdat dit haar niet aan ging. mijn ex heeft haar opgejut dat ik hun uit huis wil zetten) En moest dit binnen 10 dagen te koop zetten.... Na 10 dagen niks te bekennen op Funda..of waar dan ook een teken dat de woning te koop stond. Heeft mijn advocaat een deurwaarder in geschakeld, en die heeft toen beslag laten leggen op bus en spullen in de woning.( dit allemaal in de periode van de kerstdagen, heel triest) Uiteindelijk had mijn ex de woning toch binnen de 10 dagen zijn handtekening gezet tot verkoop bij de makelaar, alleen had die het 42 dagen op zijn bureau laten slingeren.... De woning staat natuurlijk voor een te hoog bedrag te koop en maar met 1 minimale donkere foto op Funda. Het wat na wat zeuren van mijn advocaat is uit eindelijk achterin de tuin, achter hoge schutting . tegen het schuurtje een bord te koop geplaatst. Huizen aan de overkant zijn binnen 1 maand verkocht.... Ik heb nu al bijna 1 jaar geen contact meer met onze puberende dochter. Ze geniet bij haar vader van haar alle vrijheid vaak niet naar school,ze rookt ( wat waar is naar alle roddels nog meer??) , en heeft een tatoeage in haar net mogen zetten op 15 jarige leeftijd van haar pa. In juli had mijn ex weer een gesprek met de bank. Die gaan mij niet meer vertellen , dan dat ik alleen nog steeds op de hypotheek sta bij geschreven... Ik zit letterlijk en figuurlijk met mijn handen in het haar... Ik wil met mijn nieuwe man,( ben in september al weer 1 jaar getrouwd.) een nieuwe woning kopen... Maar dat lukt niet , als ik nog steeds bij geschreven sta op de hypotheek van ex Ben nu op zoek naar een goed advies/advocaat, die me kan helpen......

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 + = vijftien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.