Menu

Financiële tips bij scheiding

1 reactie
scheiden financieel

Scheiden financieel, hoe doe je dat?

De financiën bij een scheiding zijn vaak een ondergeschoven kindje. Meestal gaat de aandacht naar andere zaken uit, zoals de zorg voor de kinderen. Natuurlijk niet onterecht, maar bedenk wel dat de financiën voor 80% uw nieuwe toekomst gaan bepalen. De belangrijkste vragen zijn meestal of u in het huis kunt blijven wonen, wat de hoogte van de alimentatie is en wat u elke maand overhoudt om de boodschappen van te kunnen doen. Er komen echter nog veel meer financiële en fiscale zaken op u af.

De financiën tijdens de scheiding, wat gaat er mis?

In de praktijk worden de financiën tijdens de scheiding dus vaak onderschat. Dat komt doordat men er meestal te makkelijk over denkt. Ook is men over het algemeen niet op de hoogte van alle financiële en fiscale wet- en regelgeving. Hierdoor worden er vaak verkeerde afspraken gemaakt, waardoor men na de scheiding zelfs financieel risico kan lopen. Zo komen fiscale claims vaker voor dan u denkt. Laat dus als u gaat scheiden altijd een financieel plan opstellen, waarin ook echt álle financiële zaken worden meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Partneralimentatie
  • Kinderalimentatie
  • Eigen woning
  • Het (gemeenschappelijk) vermogen
  • Schulden
  • Pensioen
  • Tegemoetkomingen
  • Belastingen
  • Eigen onderneming

 

Wist u dat…

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen kampen met de financiële gevolgen van hun scheiding. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat maar liefst een op de twee Nederlanders niet precies weet hoe ze een scheiding moeten aanpakken. Op zich logisch, want zeker als u voor de eerste keer met een scheiding te maken krijgt komt er heel veel op u af. Ondanks het ontbreken van kennis en overzicht heeft toch 63 % van de ondervraagden zelf geprobeerd zijn financiële zaken af te handelen. Van de groep die geen financieel specialist heeft ingeschakeld, heeft zo’n 80 % daar spijt van. Zij hebben vooral informatie gemist en verkeerde afspraken gemaakt. Andersom vindt 90 % van de groep die wel de hulp van een financieel specialist heeft ingeroepen, dat altijd bij een scheiding aan te raden.

financiele tips bij scheiding

3 Financiële tips bij scheiding

Een goed financieel onderlegde scheidingsbemiddelaar zal u tijdens het scheidingstraject continu voorzien van financiële tips om tot haalbare afspraken te komen. Wij geven alvast deze drie tips weg:

  1. Zoek een financieel adviseur

Het inschakelen van een financieel adviseur is echt geen overbodige luxe. Het voorkomt dat belangrijke fiscale en financiële stappen vergeten worden. Niemand zit na zijn/haar scheiding te wachten op financiële problemen, door bijvoorbeeld een verkeerd berekend alimentatiebedrag of een onverwachte belastingaanslag.

  1. Laat afspraken ook fiscaal controleren

Vraag altijd na wat de fiscale gevolgen van de gemaakte afspraken zijn. De Belastingdienst adviseert dit niet voor niets. Uit steekproeven van de dienst blijkt namelijk dat stellen die uit elkaar gaan veel meer fouten maken bij hun aangifte en het aanvragen van toeslagen. Deze fouten kunnen leiden forse naheffingen (oplopend tot duizenden euro’s) en daardoor tot financiële problemen. Vooral het bezit van een gezamenlijke woning en de kinderkosten vergroten het risico op fouten.

  1. Voorlopige aanslagen en toeslagen

Laat een voorlopige aanslag direct aanpassen door de Belastingdienst en wacht niet tot de aangifteperiode van het volgende jaar. Daarnaast is het belangrijk om toeslagen op tijd te wijzigen of aan te vragen.

De Scheidingsplanner



REACTIES

lk - 11 okt 2019

Je mag er toch vanuit gaan dat iedere gecertificeerde scheidingsmediator weet waar die het over heeft.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 36




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.