Menu

Help ik ga scheiden, betaalbare woonruimte gezocht!

scheiden betaalbare woonruimte

Ellen Nijenhof (MfN mediator in de regio Utrecht): in mijn mediation scheidingspraktijk voor de regio Utrecht heb ik in de afgelopen maanden steeds meer te maken met schrijnende woonsituaties. Het zijn geen uitzonderingen meer, woningnood is de norm. Overal in Nederland blijkt de woningnood nu hoogtij te vieren. Iedereen die een woning zoekt krijgt te maken met ontplofte huizenprijzen en extreem lange wachttijden voor een sociale huurwoning. Voor scheidende stellen is het dan ook een grote zorg waar ze straks na de scheiding kunnen wonen.

Als mediator krijg ik de vraag; “en nu?”

Regelmatig krijg ik een blik die inhangt tussen hoop en wanhoop met de vraag “en nu?” Helaas heb ik hier geen antwoord op, terwijl ik ze zo graag zou willen helpen. Natuurlijk zorgen wij desgewenst, via Hypotheek Visie, dat je weet wat je kunt lenen. Maar als er geen woningen zijn dan houdt het op. En zolang er geen zekerheid bestaat over je woonruimte is er “geen ruimte en rust in je hoofd”. Je komt dan niet toe aan de vele andere issues die samenhangen met een scheiding.

Wonen & scheiden; een aantal voorbeelden uit de praktijk

Is het alleen maar kommer & kwel? Nee, gelukkig niet. Veel mensen starten met ongeloof  “het kan toch niet waar zijn dat ik straks op straat sta?” “moet ik straks echt € 1.400 per maand betalen voor een twee kamer appartement?”, maar herpakken zich in rap tempo. Ik zie ik in mijn praktijk veel creativiteit, vechtlust en flexibiliteit. Maar ook vertrouwen dat, ook al lijkt een situatie uitzichtloos, het uiteindelijk goed komt. De veerkracht komt boven en dat is iets om trots op te zijn! Onderstaand 2 voorbeelden uit mijn praktijk van de afgelopen maanden.

Erica (57 jaar) uit Vianen keert terug naar haar Limburgse “roots”

Erica ging na een huwelijk van 27 jaar scheiden en vertelt: Ik heb besloten om terug te gaan naar mijn Limburgse “roots”. Het is geen keuze uit luxe maar nu ik het besluit heb genomen spreekt het idee me steeds meer aan. Ik verheug me er zelfs op. Ik wist dat het lastig zou worden om een leuke woning in Vianen te vinden, maar dat het zo extreem lastig zou zijn had ik niet verwacht. Af en toe kwam er iets voorbij in mijn prijsklasse maar ik werd keer op keer overboden. Toen mijn werkgever aangaf dat ze mee wilden denken in herplaatsing kregen mijn plannen ineens vastere vorm. Ik heb nu sinds een paar maanden mijn zinnen verzet en krijg steeds meer plezier in mijn “remigratie”. Wat wel lastig blijft is dat mijn zoon en twee kleindochters straks op 1,5 uur reisafstand wonen, daar denk ik dan maar niet te veel over na.

Sabine (39 jaar) uit Nieuwegein woont tijdelijk met haar kinderen bij een vriendin

Sabina en haar man besloten na 10 jaar geregistreerd partnerschap uit elkaar te gaan. Zij vertelt: Ik woon tijdelijk bij een vriendin. Met drie jonge kinderen is dat flink aanpassen maar de spanning tussen mij een mijn ex was echt niet meer prettig. Ik heb geprobeerd in aanmerking te komen voor urgentie maar zolang de kinderen een slaapplaats hebben, bij hun vader of moeder, kwam ik niet in aanmerking. Dat was een zure appel. Particuliere huur of koop is niet haalbaar, ik mag dan wel geld op de bank hebben maar mijn inkomen is echt veel te laag. Zelfs een verhoogde borg accepteren ze niet. Godzijdank sta al 15 jaar ingeschreven bij Woningnet! Dat maakt dat ik vertrouwen blijf houden in de toekomst; het is even doorbijten maar uiteindelijk komt het goed.

Tips & tricks; na je scheiding op zoek naar woonruimte in Utrecht

Ik zou willen dat ik als mediator scheidende stellen kan voorzien van een aantal doortastende tricks waardoor ze snel vervangende woonruimte vinden, maar helaas is de realiteit weerbarstig. Wel zie ik een rode draad terug bij klanten die er makkelijker dan anderen in slagen om zich te herpakken. Welke tips kan ik meegeven?

 • Denk in oplossingen & probeer overtuigingen los te laten
 • Accepteer verandering en wees flexibel
 • Streef niet meteen naar een “eindoplossing” maar accepteer dat je soms “tussenstappen” moet maken
 • Beoordeel rationeel je woonbehoefte voor nu en de toekomst; als kinderen op zichzelf gaan wonen kun je kleiner wonen
 • Een koopwoning is geen heilige graal; beschouw (tijdelijk) huren of antikraak wonen als een serieuze optie
 • Zoek in een ruimere straal rond je huidige woning en/of oriënteer je op een andere regio
 • Als je gebonden bent aan een bepaalde stad; onderzoek wat haalbaar is qua reisafstand met auto en/of openbaar vervoer
 • Is het een optie om woonruimte te delen?
 • Zet je over je schaamte heen en praat over je woonuitdaging; (financiële) hulp komt soms uit een onverwachte hoek
 • Maak zo breed mogelijk kenbaar dat je op zoek bent naar een woning. In je vriendenkring, facebook, bij collega’s, sportschool, school van de kinderen etc. etc. Vaak is “spread the word” de manier om een particuliere huurwoning te vinden.
 • Wees je ervan bewust; je zoekt een speld in een hooiberg. Laat je dan ook niet ontmoedigen door tegenslag, want die zul je op je pad vinden, maar bijt je als een terriër juist extra vast.
 • Last but not least… Hou boven alles vertrouwen in een goede afloop!

De mediators van Resolve Visie zorgen voor deskundige en zorgvuldige hulp bij jullie hele scheiding. Zowel bij een huurwoning als bij een eigen woning bij de scheiding brengen wij in kaart wat er mogelijk is en denken wij mee in oplossingen. Wij werken landelijk, dus er is altijd een mediator in de buurtVan mediation bij Resolve Visie kun je verwachten dat alle praktische en juridische zaken worden geregeld, waarbij er óók aandacht is voor de emotionele impact van de scheiding. Neem rechtstreeks contact op via: 085-1302999 of via het contactformulier op de website.

Lees ook de andere blogs van Resolve Visie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − twee =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.