Menu

Hoe een familieopstelling jou en je kind bij een scheiding kan helpen

Een scheiding systemisch bekeken

Van partner naar ouderschapsrelatie, het is mogelijk!

Als je als ouders uit elkaar gaat of bent, dan gebeurt er veel in de familiedynamiek van je gezin. Een scheiding kan zelfs allerlei veranderingen meebrengen naar opa’s en oma’s.

Als ouders  ga je na een scheiding van partners naar ouders, van partner relatie naar ouderrelatie.

En soms kan dat best verwarrend zijn. Het is moeilijk om de partnerrelatie los te laten of het conflict in jullie partnerrelatie uit de ouderrelatie te laten.

Je kunt aan je kinderen duidelijk merken als dit door elkaar heen loopt.  Zij kunnen op de plek van een ouder gaan staan. Bijvoorbeeld de rol van vader innemen of de rol van moeder maar ook in de rol van Best Friend stappen.  Herken je bijvoorbeeld dat jullie kind tussen jullie in is gaan staan.  En dat jij de ander echt moeilijk kan loslaten.

In een familie heeft iedereen zijn eigen plek

In een familie  heeft iedereen zijn of haar eigen plek. De plek van moeder, vader, kind van maar jij als ouder hebt ook die plek in jouw gezin van herkomst en het gezin van jouw ouders en zo kun je generaties terug. 

Als er in een familiesysteem iemand niet op zijn of haar geëigende plek staat dan werkt dat altijd naar voren door en heeft dat uiteindelijk ook effect of jouw kinderen.

Het is van cruciaal belang dat er een verschil wordt gemaakt tussen de plek van de relatie van de ouders  en de plek die het ouderschap heeft.

Dit is zowel voor ouders als kinderen belangrijk. Voor kinderen wordt het dan duidelijk dat zij GEEN keuze hoeven te maken tussen de ouders. Zij blijven altijd met beiden evenveel verbonden. 

Jullie blijven als ouders altijd ouders!

 En voor ouders wordt duidelijk dat jullie, jullie onenigheid binnen de relatie  kunnen houden en dat je op het gebied van ouderschap kan blijven samenwerken.

Als kinderen in een familieopstelling kunnen ervaren dat  hun ouders naast elkaar staan , is dat bijzonder helend  voor ze. Maakt dat zij zich niet naar 1 van de ouders loyaler moeten voelen. Ouderschap blijft altijd bestaan wat er ook met de relatie gebeurt.

Het is van belang dat de kinderen ervaren dat hun ouders de verantwoordelijkheid op zich nemen voor wat er in de relatie heeft plaats gevonden.

Door duidelijkheid te geven over plek en plaats wordt tevens voorkomen dat een kind zich na een scheiding naar de plek van een van de ouders beweegt, deze plek inneemt en een deel van de last gaat dragen dit ontkracht uiteindelijk alle familie leden.

Hoe werkt een familieopstelling.

Bij een opstelling werken we één op één. Dus je kind of de andere ouder is niet aanwezig. En toch heeft dit heel veel effect. En dat komt doordat we op een systemische laag werken.

Wil je graag:

  • je ex partner kunnen loslaten
  • samen liefdevolle ouders blijven
  • dat je kinderen en jullie op jullie plek blijven staan
  • dat jullie kinderen, kinderen kunnen blijven
  • dat jullie tijdens en na scheiding verbinding houden

Ervaar dan een opstelling. Een opstelling is een familie opstelling die je één-op- één doet. Er worden vloertegels gebruikt die staan voor je kinderen, ex partner, eventueel andere familieleden.  Als ouder sta je in de opstelling en heb je je eigen ervaring. 

Een opstelling gaat vaak voorbij de woorden en zorgt dat het weer stroomt in jullie familiesysteem en je als ouders, ouders kan blijven en in verbinding kan blijven. Je kind kan kind kan blijven en hoeft niet op de plek van ouder te gaan staan of de lasten van een ander te dragen.

Dat is 100% in belang van je kinderen en ook jezelf.

Wil je meer informatie kijk dan op mijn site.

Harte groet,

Angèle Babeliowsky

| Coaching |Training |Familieopstellingen |Ouder-kind dagen |

tel: 06-41912628 

Verwerkte bron: www.opvoedopstelling.nl

Lees ook de andere blogs van Angèle.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven + 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.