Menu

Hoe een scheidingskaart ons hielp

scheidingskaart

Toen ik zelf door een periode ging waarin de wereld onder mijn voeten weg leek te zakken, dacht ik geen moment dat ik jaren later andere mensen zou helpen in hun scheidingsproces. De boosheid, het verdriet en de teleurstelling dat het niet gelukt was een gelukkig gezin te vormen deden enorm pijn.

Maar boven dat alles wilde ik dat mijn kinderen, mijn vrouw en ikzelf op een goede manier naar de toekomst konden kijken. Ooit voor elkaar gevallen, lang van elkaar gehouden, samen twee geweldige kinderen op de wereld gezet, dat mocht niet eindigen met ruzie, wrok en wraak. We gingen uit elkaar, maar zouden door en voor de kinderen voor altijd verbonden zijn.

Vertellen dat we gaan scheiden

Toen we al iets verder in ons scheidingsproces waren kwam het moment dat we het aan mensen gingen vertellen. We hebben het eerst persoonlijk verteld aan onze ouders en onze beste vrienden. Daarna aan de basisschooljuf en zo nog wat mensen. Ik merkte al snel dat ik ons verhaal iedere keer net een beetje aanpaste aan datgene wat de ander aan zou kunnen. Gek eigenlijk. Het koste veel energie om de emotities van de ander erbij te krijgen en soms zelfs mezelf (of mijn vrouw) te moeten verdedigen.

We kwamen er steeds meer achter dat de scheiding impact had op een groot deel van onze sociale kring. We wilden de mensen dichtbij houden, maar konden moeilijk iedereen persoonlijk informeren. Toen kwam mijn vrouw met het idee om een kaart te sturen, een scheidingskaart. Dit voelde in eerste instantie wat ongemakkelijk, maar ik zag steeds meer in dat het eigenlijk wel een goed idee was.

Samen eens worden over de boodschap

Ik ging aan de slag met het creatieve proces, de vormgeving, de teksten, drukkers, alle details die erbij kwamen kijken. Mijn vrouw en ik moesten hiervoor veel met elkaar overleggen. Dit hielp ons om samen terug te kijken op onze relatie en om samen de juiste intenties voor elkaar, de kinderen en onze omgeving op papier te zetten. We hebben beide gemerkt dat het ons mede door de scheidingskaart, ondanks alle pijn, lukte om elkaar op een liefdevolle en waardige manier los te laten. En dat was te voelen in de tekst die we hebben opgesteld. Onze boodschap.

Steun en begrip

De kaart hebben we verstuurd aan 65 adressen. Vrienden, familie, collega’s, ouders van vriendjes, mensen in onze wijk, kennissen, sportmaatjes en meer.

Hierop volgend hebben we van onze omgeving enorm veel hartverwarmende, empathische en liefdevolle reacties ontvangen op de kaart. Dat hadden we totaal niet zien aankomen. Al die steun heeft ons enorm geholpen in een tijd waarin je soms het idee hebt er alleen voor te staan.

Een kaart voor iedereen

In de opvolgende jaren heb ik in mijn omgeving veel relaties zien stranden en ik heb veel mensen hiermee zien worstelen. Ook heb ik gezien hoe mensen elkaar het leven zuur kunnen maken, soms zelfs over de rug van de kinderen. In die situaties zijn er in mijn ogen alleen maar verliezers.

In de hoop verlichting te kunnen bieden en mensen te helpen om op een waardige manier uit elkaar te gaan, heb ik besloten om het versturen van een scheidingskaart gemeengoed te maken. Op mijn website kunnen mensen kiezen uit tal van kaarten en ontvangen ze een tekstbundel vol inspiratie en voorbeeldteksten. Het voelt heel dankbaar om mensen te mogen helpen in een lastige periode. Iedere scheiding die door scheidingskaart.nl een betere afloop heeft voor de partners en hun kinderen motiveert mij om door te gaan met dit avontuur.

Sturen jullie binnenkort ook een kaart? Ik wens jullie in ieder geval veel sterkte in deze moeilijke tijd en veel liefde en geluk voor de toekomst.

Jan-Willem van Vugt
Oprichter Scheidingskaart.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 − = nul
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.