Menu

Hoe gedraag je je na een relatie naar elkaar? Blog van Johannes

hoe gedraag je je na relatie naar elkaar

Het is een gevoel dat ik in de gang bij de systeemtherapeut had en in de maanden erna, toen we nog zonder een relatie samenwoonden. Een gevoel dat ik nog vaak zou gaan hebben in de jaren die zouden volgen. Ik wist eigenlijk niet meer hoe ik met haar om moest gaan nu we geen relatie meer met elkaar hadden. Hoe gedraag je je naar elkaar toe? Wat deel je nog wel of juist niet meer met elkaar?

Komt het door mijn autisme?

Het komt vast door mijn autisme, maar mijn wereld is zwart-wit. Alles vertellen zoals je in een relatie doet, of niks delen als je geen relatie meer met elkaar hebt. Van dat grijze midden, details die je soms wel en soms niet meer deelt, daar snap ik helemaal niks van.

Zo woonde ik al een tijdje op mezelf, toen ik me er op betrapte dat ik elke keer als ik iets leuks had meegemaakt, iets bijzonders had ontdekt, of gewoon als er nieuwtjes waren, mijn telefoon pakte om het met mijn ex te kunnen delen.

Dat ze daar waarschijnlijk niet op zat te wachten, dat besef kwam pas veel later toen het mij op begon te vallen dat ze nooit op zulke berichtjes reageerde en ik mij afvroeg waarom, mijn dagelijkse beslommeringen zijn vaak hilarisch. Ook dat was blijkbaar veranderd, zonder dat ik daar bij stil had gestaan. Een gewoonte die ik moest veranderen.

Maar na dat besef ook de schrik toen ik ontdekte dat dat ook betekende dat ik daardoor niemand meer had bij wie ik met mijn dagelijkse nieuwtjes terecht kon, met wie ik mijn leven kon delen!

Wat deel je nog wel en wat niet meer?

We zijn inmiddels meer dan drie jaar verder, maar hoe dat nu precies moet in de communicatie met mijn ex, daar ben ik nog steeds niet achter. Zoals vandaag, ze vertelde dat ze in het weekend naar een concert zou gaan. Kan ik dan nog steeds vragen naar welk concert en met wie ze er heen gaat? Of vragen wat ze naast het concert allemaal nog meer gaat doen dat weekend?

Niet dat ik bemoeierig ben, of alles in detail moet weten, maar deel je dat soort dingen nog steeds? Of zijn dat nu juist net de details die er niet meer bij horen?

En vertel ik haar op mijn beurt nog steeds dingen over mijn werk, of wat ik allemaal heb meegemaakt in de tijd dat we elkaar niet gezien hebben? Zo ben ik ook nog steeds in behandeling bij een GGZ-instelling, vertel ik daar eigenlijk nog wat over, en zo ja, alles of gedeeltelijk? en welke details wel of niet?

De communicatie blijft verwarrend

Op een gegeven moment gaf iemand als tip de communicatie te beperken tot dingen over onze dochters. Slimme oplossing dacht ik in het begin, het maakte het een stuk overzichtelijker, maar het probleem verdween niet zo ontdekte ik later. Want als ze iets geks doen, als ik een leuke foto van ze heb gemaakt, als we leuke dingen hebben meegemaakt of als ik boos ben geweest op de een of ander, wat deel je nu wel of juist niet meer? Ik weet het eerlijk gezegd nog steeds niet, erg verwarrend!

Dus qua communicatie klooi ik op het moment gewoon wat aan, maar vraag me bij alles wel af of ik het wel of niet moet delen. Misschien dat ik daardoor te weinig deel, of soms te veel, sorry ex? Erover klagen zal ze gelukkig niet doen 🙂

Johannes: Allereerst natuurlijk trotse papa van twee prachtige dochters van 4 en 7 jaar. Mijn partner heeft ruim twee jaar geleden besloten een punt te zetten achter de relatie. De reden van de relatiebreuk lag bij mijn psychische kwetsbaarheden, zoals dat netjes heet. Ik was daardoor op dat moment huisvader en de impact op mij was het grootst. Gelukkig heb ik een zeer goede relatie met mijn ex-partner waardoor we alles voor de kinderen goed kunnen regelen. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen en schrijf ik over de impact van psychische problemen op een relatie, in de hoop dat mensen er iets aan hebben.

Lees ook de andere blogs van Johannes

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.