Menu

Hoe vertel je het aan de kinderen? Eerste blog van Marieke

1 reactie

Hoe vertel je het aan de kinderen
Het besluit

September 2014. Op een pad ergens in de Achterhoek lopen we naar elkaar toe…. mijn besluit is een uurtje geleden gevallen….. en even alleen zijn om die eerste klap te verwerken was nodig. In de verte zie ik hem naar mij toe lopen, en ik loop naar hem….. een schim in de mist. Is dat wat we van elkaar geworden zijn?? We omhelzen elkaar, voelen elkaars pijn, het verlies maar ook de liefde.

Wat een weekend van verbinding, een laatste poging, had moeten worden is geresulteerd in een moeilijk besluit…. ik kán niet meer….. écht niet meer! Ik ben al jaren niet mezelf, zó ongelukkig, altijd maar boos. Boos op alles en iedereen maar mijn kinderen zijn vaak de dupe, de slachtoffers van mijn frustratie en dat wil ik niet meer!

Hoe vertel je het aan de kinderen?

We hebben besloten om het onze zoontjes, Mees en Ties, van op dat moment respectievelijk 5 en 3 jaar pas aan het einde van de week te vertellen. Dan zijn we allebei thuis en ook het resterende weekend kunnen we er volledig voor ze zijn. De dagen die eraan vooraf gaan zijn voor mij een van de heftigste weken van het hele scheidingsproces. Omdat ík degene ben die het besluit heeft genomen voel ik me verantwoordelijk voor dé boodschap. Ík moet het zeggen…. Maar ik krijg de woorden niet uit mijn mond. Laf val ik terug op mijn aanstaande ex: “Papa en mama moeten jullie wat vertellen”. Ik klamp mijn jongens vast, wil ze overspoelen met alle liefde die ik te geven heb om de klap van de woorden die gaan volgen enigszins op te kunnen vangen. “Papa en mama houden niet meer van elkaar en daarom gaan we uit elkaar”. Onze oudste raakt helemaal overstuur en blijkt gedacht te hebben dat we bij hém weg gaan. Zo mogelijk nog traumatischer dan dat papa en mama uit elkaar gaan…… Al snel kunnen we die gedachte wegnemen, althans dat hoop ik, en leggen we uit dat papa en mama niet meer samen willen zijn en dat papa en mama daarom uit elkaar gaan, dat we altijd van hen zullen houden en niet bij hen weg gaan. We leggen uit wat scheiding betekent en wat er allemaal gaat gebeuren, voor zover we dat zelf weten. Onze oudste, Mees, is een poosje heel verdrietig en huilt in onze armen, dan komen de vele vragen die we zo goed en eerlijk mogelijk beantwoorden. Hij lijkt vrij snel weer rustig te worden. Onze jongste, Ties, lijkt het totaal niet op te pikken. “Wat gaat er in dat koppie om, heeft hij enig idee wat hem te wachten staat?” We hebben een prentenboek over scheiding besteld en samen kijken we erin. Het kindje in het boek maakt voor zijn mama een tekening, voor als ze hem mist. Mees vliegt op en wil tekenen. Hij tekent een olifant met allemaal hartjes eromheen; “voor jou mama, voor in je nieuwe huis”.

Ik ben Marieke, ik ben 38 jaar, moeder van twee zoontjes van 4 en 6 jaar en gescheiden sinds begin 2015. Sinds de scheiding sta ik weer in mijn kracht, het is zó fijn om me na jaren weer zo te voelen!

REACTIES

Anne Buiskool - 13 jul 2015

Zo Marieke, die komt binnen. Over dit thema ben ik aan het schrijven en je verhaal maakt indruk. Het zo goed mogelijk willen doen voor de kinderen vind ik belangrijk. Dat dat niet altijd lukt door spanning en emoties is ook een feit. Gelukkig mag je als ouders ook achteraf, zelfs na jaren nog terugkomen op dat moment. Kinderen vinden het fijn als ze gehoord worden. Soms kun je het verhaal bijstellen en sorry zeggen of vragen stellen om te polsen wat ze opgepikt hebben. Er is Één zinnetje waar ik van schrok en waarvan ik ook niet aanraad om dat te gebruiken. "Papa en mama houden niet meer van elkaar". Dit heeft zo'n grote betekenis en is zoals ik er naar kijk ook niet waar. Voor een kind is het belangrijk om te weten dat papa en mama wel van elkaar houden, maar niet meer samen willen wonen. Als mens ben je eenmaal dat hart van de ander ingefietst en vise versa. Daar ga je nooit meer uit, alleen al omdat je samen kinderen hebt en houdt van de papa of mama van je kinderen. De vorm veranderd en moet ook veranderen, of dat nu binnen of buiten die relatie is. Kinderen hebben er volgens mij veel aan om te horen wat voor gevolgen het uit elkaar gaan voor hen heeft, maar zeggen dat je niet meer van elkaar houdt....zou ik niet doen. Dank je wel voor je openhartige verhaal. Anne

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = een
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Renata kreeg een cliënt met de allerbeste bedoelingen. Als stiefvader gaf hij goed bedoelde adviezen aan de biologische vader van de kinderen. Maar de vader reageerde er niet op en deed niets met de adviezen. Waarom reageerde de vader er helemaal niet op? Renata geeft in deze vlog tips aan de stiefvader hoe hij het Lees verder > stiefvader en biologische vader
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.