Menu

Hypotheek op 1 naam zetten, hoe regel ik dat?

hypotheek op 1 naam zetten

Je hebt samen met je partner besloten te gaan scheiden en dat jij in het huis blijft wonen. Als gevolg daarvan moet je de hypotheek op 1 naam zetten. Met dit handige stappenplan zet jij de hypotheek op 1 naam.

Stap 1: Denk na over de verdeling

Als je gaat scheiden dan ga je jullie spullen, bezittingen en vermogen verdelen. Vaak worden er ook afspraken gemaakt over alimentatie. Als je de hypotheek op jouw naam wilt zetten, dan moet je hier goed over hebben nagedacht. Daarna kun je controleren bij een hypotheekadviseur of het overnemen van de hypotheek met jouw plannen haalbaar is en of je de maandlasten alleen kunt dragen

Waar moet je over nadenken?

  • Voor welk bedrag mag je het huis hebben? Je kunt dit overleggen met een makelaar, je zou het huis kunnen laten taxeren of via bijvoorbeeld Calcasa.nl een online waardebepaling kunnen opvragen. De kans is natuurlijk groot dat je jouw partner voor een deel moet uitkopen.
  • Ga je alimentatie betalen of ontvangen? Alleen partneralimentatie is van invloed op de hypotheek. Als je het krijgt, dan heb je meer inkomen en is het dus gunstig voor de hypotheek. Ga je partneralimentatie betalen? Dan heeft dit negatieve invloed. Kinderalimentatie heeft geen effect op je hypotheek.
  • Hoe worden alle bezittingen, schulden etc. verdeeld?
  • Hoe wordt het pensioen verdeeld? Dit wordt vaak vergeten, maar als je 10 jaar voor de pensioendatum zit dan is dit heel belangrijk voor de bank.

Stap 2: Zet alles op papier

Als je plannen haalbaar zijn, dan kun je een echtscheidingsconvenant gaan maken. Hierin staan alle afspraken die je hebt gemaakt met je partner. Staat alles op papier? Dan kun je met dit document terug naar de hypotheekadviseur, zodat die definitief alles voor je kan uitzoeken en aanvragen bij de bank.

Stap 3: Naar de rechtbank

Een scheiding wordt definitief gemaakt bij de rechtbank. Als alle documenten klaar zijn, worden ze daarom naar de rechtbank gestuurd. De rechtbank doet binnen 2 tot 4 weken uitspraak over je scheiding. Daarna wordt deze ingeschreven bij de gemeente. Vanaf dan is je scheiding definitief.

Stap 4: Hypotheek op 1 naam zetten

Als je scheiding definitief is, dan wordt ook je hypotheekaanvraag afgerond. De hypotheek staat vanaf dan op jouw naam waarna je verder kunt met je nieuwe leven.

ikbenfrits.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


3 × = negen

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.