Menu

“Ik stop met vechten” Fien wil laten zien hoe het ook kan

4 reacties
Ik stop met vechten

Ik schreef nog maar kort blogs voor deze site. Toen nam ik een besluit, waarin de blog voortzetten niet de meeste handige keuze zou zijn. Dus meldde ik me alweer af als blogger. 

Mijn besluit heeft veel positiefs teweeggebracht. En dat zou ik toch graag willen delen. 

Zonder oordeel of vingerwijzen, kan het misschien inspirerend zijn.

Vechtscheiding

Goed, (of eigenlijk helemaal niet goed): wij belandden in een ordinaire vechtscheiding. Iets wat we de kinderen en elkaar beloofd hadden niet te doen. Het gebeurde toch.

De inzet van jeugdhulp was daar alles behalve helpend in. Sterker nog, onder andere zorgden zij ervoor dat we steeds harder tegenover elkaar kwamen te staan.

En hoewel we er beiden van overtuigd waren te handelen uit het belang van onze kinderen, waren we vooral bezig elkaar te bewijzen dat de ander de schuldige was. En jeugdzorg was hierin een rottende voedingsbodem. Zij zetten de kinderen niet voorop, maar hun protocollen en wetjes. En als je hen aansprak op het uitblijven van handelen, verwezen ze je van het kastje naar de muur. Niemand nam verantwoordelijkheid.  

Ik stop met vechten

In december was mijn maat vol. Een aantal dingen volgden elkaar in korte tijd op, die openden mij de ogen en deden me besluiten: ik stop met vechten. Als ik geen ruzie meer maak, dan moet de andere kant wel mee. In je eentje kun je geen ruzie maken. Dat besluit alleen al gaf me gelijk meer energie. 

Ik benaderde mijn ex met uitgestoken hand en vertelde hem dat ik het ruzie maken op ging geven. Dat ik klaar was. Dat ik een streep eronder wilde zetten. Ik nodigde hem uit voor een gesprek. Iets waar hij even over na wilde denken- wat ik terecht vond. We stonden zo wantrouwend tegenover elkaar dat álles op dat moment verdacht voelde. 

We hebben overeenkomsten

Gelukkig nam mijn ex mijn aanbod aan. We praatten samen. Uren. En bleken, zonder het van elkaar te weten, van dezelfde dingen last te hebben als het de jeugdzorg betrof. We bleken meer overeenkomsten dan verschillen te hebben in onze aanpak naar de kinderen. We bleken beiden dingen opgepakt te hebben waar we de ruimte niet meer voor voelden (of namen) tijdens onze relatie. 

We waren het erover eens dat we over de gedane zaken in het verleden geen consensus zouden bereiken, omdat we ieder onze eigen visie over het gebeuren hadden. En dus spraken we af: de oude koeien blijven in de sloot. 

Lucht

Plots is er ruimte voor lucht. Alsof ik een loden jas naast me neergelegd heb. Natuurlijk, het voelt nog altijd een beetje ongemakkelijk en wringend als we bij elkaar zijn. Dat zal wellicht ook met de tijd wel beter worden. Maar er is ruimte om op een normale manier met elkaar om te gaan.

Even een belletje of appje bij vragen, zonder spanning. Even een kop koffie bij de wissel, ipv koud aan de deur met zo min mogelijk woorden. Hem verander ik niet, net zomin als hij mij kan veranderen. Maar ik kan er nu wel beter mee omgaan. Meer afstand tot nemen. En me, nu de boosheid uit de weg is, ook beter verplaatsen in hem. 

En degene die hier het meest baat bij hebben zijn onze kinderen. Die ineens niet meer zo knel zitten tussen de mensen van wie zij het meeste houden. 

Ik ben Fien, een veertiger en trotse moeder van twee pubers van 13 (dochter) en 11 jaar (zoon). Ik ben inmiddels twee jaar gescheiden. Hoewel mijn ex en ik de kinderen anders beloofd hadden is het ons niet gelukt om in goede harmonie uit elkaar te gaan. Ik vind dat zeer spijtig, dit verdienen de kinderen niet. En wij eigenlijk ook niet. Ondanks alle pijn en verdriet is dit wel een heel leerzaam proces voor ons allemaal. Inmiddels hebben we de strijdbijl begraven en zijn we in goed overleg met elkaar. Corona crisis en co ouderschap gaat ons goed af!

Daarnaast prijs ik me alweer een tijdje zeer gelukkig met een nieuwe partner. Mijn ervaringen rondom scheiden, lijden en, ondanks de beurse plekken op mijn ziel, met vertrouwen een nieuwe relatie aangaan, deel ik graag met jullie in deze blog. 

Lees ook de andere blogs van Fien.

REACTIES

Carolien Roobol - 1 mei 2020

Applaus voor jou Fien! Precies dat is wat ik bij m’n klanten probeer te bereiken. Stop met ruzie maken en kijk wat er wel is. Alle goeds voor de toekomst gewenst.

jorien - 14 mei 2020

Fien, wat mooi om te lezen hoe je een onverwachte stap hebt gezet in dit proces en hoe goed het je af is gegaan. Echt gaaf! Herkenbaar ook, ik heb min of meer dezelfde route bewandeld en ben nog iedere dag blij dat ik de keus heb gemaakt om te stoppen met ruzie maken. Wat je zegt over jeugdzorg komt me helaas ook heel bekend voor...Ik heb zelf het idee dat er in die sector VEEL te weinig ruimte is voor emoties en dat er teveel gefocust wordt op het maken van afspraken met de ex-partner. Dit terwijl er vanbinnen zoveel gaande is dat je hoofd het bijna niet meer bij kan houden. Zelf ben ik momenteel aan het kijken wat ik kan met andermans ervaringen en die van mijzelf hierin en kennis over verwerkingsprocessen. Ik zou graag iets ontwikkelen voor mensen die ook in een scheiding terecht komen, iets dat hen ervan weerhoudt om het een VECHTscheiding te laten worden.

    Profielfoto van Fien

    Fien - 30 okt 2020

    Hey jorien, Ik lees je reactie nu pas! maar ik zit met dezeflde gedachten. Bundelen? Samen weten we meer en komen we verder ;-)

Kim - 9 jun 2020

Wauw, wat fijn en super knap Fien! De ex van mijn partner heeft met met behulp van een psycholoog dezelfde wending gemaakt en ineens ontbloeien hun kinderen volledig. Neemt niet weg dat het een moeilijke afslag is om te nemen. Ik wens je veel succes in dit verdere traject!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.