Menu

Een overlijden in de stieffamilie, wat doe je met de kinderen? Blog van Fien

1 reactie
overlijden in de stieffamilie

Wat als je een overlijden hebt in je schoonfamilie- de stieffamilie van je kinderen? Het overkwam ons en ik kreeg een grote eye-opener die ik met jullie wil delen.

Besproken met ex

We zagen dit overlijden al een aantal weken aankomen en ik had met ex al eens contact gehad over hoe we dan zouden handelen. Voor onze kinderen zou dit het eerste overlijden zijn wat relatief dichtbij kwam. Relatief, want zo goed kenden ze de overledene niet. Maar aangezien het de familie van mijn nieuwe partner betrof, kwam het verdriet en de rouw toch dichtbij in ons gezin.

Ex en ik hadden besloten dat de kinderen niet mee zouden gaan naar de uitvaart als het zover was. We stonden daar beide achter, met het idee dat dit te heftig zou zijn voor de kinderen, gezien de afstand tot de overledenen. En de heftigheid van het thema dood. 

Dat was dan goed afgestemd en het had geen discussie gevraagd. Fijn! 

Tip van de uitvaartverzorgster

Tot ik de avond na het overlijden met de familie van mijn partner aan tafel zat met de uitvaartverzorgster. Ik vertelde dat ex en ik in goed overleg hadden besloten dat de kinderen niet mee zouden komen naar de uitvaart. Hoewel ze bij mijn schoonfamilie volledig welkom waren, zij respecteerden onze keuze. 

De uitvaarverzorgster legde echter uit dat, door het niet meenemen van de kinderen, zij buitengesloten zouden worden. Hoewel ze geen biologische kinderen zijn van mijn partner, zouden zij de enige zijn die er niet bij zouden zijn. En dat zou voor de kinderen een last kunnen worden, misschien niet meteen nu, maar op den duur. Buitengesloten worden is ontzettend schadelijk. 

Ik schrok enorm van de woorden van de uitvaartbegeleidster. Want waar ex en ik dachten goed te handelen door ze niet te confronteren met zoveel verdriet, hadden we er beide totaal niet bij stilgestaan dat we daarmee onze kinderen zouden buitensluiten! En dat is wel het laatste wat je je kind wilt aandoen, toch?

Geen onderscheid kleinkinderen

Na een nacht slapen heb ik ex gebeld en hem de situatie uitgelegd. Hij snapte meteen dat we de verkeerde keuze gemaakt hadden. We spraken af dat we de kinderen er de keuze in gaven, waarbij ik ze ook uitlegde dat de familie het erg op prijs zou stellen als ze er ook bij waren. Omdat zij ook bij die familie horen.

De kinderen gingen mee en werden – hartverwarmend- met open armen ontvangen. Er werd geen moment het gevoel gegeven dat er onderscheid was tussen de biologische kleinkinderen en mijn kinderen. Iets wat ik zeer benoem waardig vindt naar mijn schoonfamilie toe. Natuurlijk zou het zo ‘moeten horen’, maar we weten allemaal hoe het vaak ook anders kan gaan. 

Mochten jullie in deze situatie komen te staan, dan hoop ik dat je iets hebt aan de tip van de uitvaartverzorgster. 

Warme groet, Fien 

Ik ben Fien, een veertiger en trotse moeder van twee pubers van 13 (dochter) en 11 jaar (zoon). Ik ben inmiddels twee jaar gescheiden. Hoewel mijn ex en ik de kinderen anders beloofd hadden is het ons niet gelukt om in goede harmonie uit elkaar te gaan. Ik vind dat zeer spijtig, dit verdienen de kinderen niet. En wij eigenlijk ook niet. Ondanks alle pijn en verdriet is dit wel een heel leerzaam proces voor ons allemaal. Inmiddels hebben we de strijdbijl begraven en zijn we in goed overleg met elkaar. Corona crisis en co ouderschap gaat ons goed af!

Daarnaast prijs ik me alweer een tijdje zeer gelukkig met een nieuwe partner. Mijn ervaringen rondom scheiden, lijden en, ondanks de beurse plekken op mijn ziel, met vertrouwen een nieuwe relatie aangaan, deel ik graag met jullie in deze blog. 

Lees ook de andere blogs van Fien.

REACTIES

Tessa - 4 jun 2020

Wat super!! Je denkt na, je overlegt, krijgt nieuwe info, je denkt na, je overlegt en je komt tot een prachtig resultaat. Mijn hart gaat stromen als ik dit lees. Heel fijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.