Menu

Paula doet dé melding; ik wil scheiden

7 reacties
ik wil scheiden

Ik moest mijn man Martijn vertellen dat ik zo niet verder kon, ‘ik wil scheiden’. De dagen voor het gesprek, voelde ik me leeg, moe en somber. Liep als een zombie door het huis. Hij merkte niets op, leek juist vrolijker dan normaal, alsof hij het helemaal voor elkaar had.

Ik wil scheiden

Voor onze dochter (11) had ik een speelafspraakje geregeld na schooltijd, zodat ik eerst alleen met hem kon praten. Het hele gesprek kan ik me niet meer woord voor woord herinneren, ik heb helaas geen ijzersterk geheugen. Wel weet ik dat hij het niet leek te geloven, dacht dat ik er even doorheen zat ofzo.

Hij was gewend mij wel te kunnen bespelen, manipuleren. Mijn besluit stond echter vast, ik had geen andere keus meer, voor mezelf én mijn dochter. Omdat ik niet met verwijten wilde gooien, heb ik vooral aangegeven dat we te verschillend zijn en elkaar al die jaren teveel aan elkaar hebben aangepast, zodat ieder van ons niet meer zichzelf kon zijn. Naarmate hem duidelijker werd dat ik niet van gedachten zou veranderen, wisselden de pogingen mij over te halen zich steeds vaker af met woede en verwijten.

Toen ik eindelijk had gezegd ‘ik wil scheiden’, en onze dochter thuis kwam, vertelde hij het haar gelijk – zonder met mij vooraf te overleggen. Hij zei meteen hoe zielig hij het voor haar vond. Het eerste wat mijn dochter 1 op 1 tegen mij erover zei was “Mama, ik begrijp het. Ik hoop dat jullie straks minder ruzie zullen hebben.”

Spanningen waren om te te snijden

De spanningen waren om te snijden die paar maanden tot ik mijn eigen huurwoning vond. Elk moment dat we met zijn 2-en of 3-en (met onze dochter) in 1 ruimte waren, opende hij de aanval, en betrok daar zoveel mogelijk onze dochter bij. Ik vluchtte zoveel mogelijk naar mijn eigen slaapkamer, een rommelkamer waarin we een luchtbed hadden gezet, zodat we apart konden slapen. Dat ik gevoelens had gekregen voor een man die ik online had leren kennen en met wie ik zo’n fijne band voelde, was voor Martijn natuurlijk heel pijnlijk. Tegelijkertijd hielp dat om hem te laten beseffen dat het echt over was voor mij. Zonder die vriend had hij veel langer blijven trekken aan mij om het te blijven proberen.

Ik besloot op zoek te gaan naar een huurwoning in de buurt én benaderde schoolmaatschappelijk werk van de basisschool, waar onze dochter in haar laatste jaar zat. Ik wist dat het op zijn zachtst gezegd geen gemakkelijke scheiding zou worden, voor ons allemaal, en vooral voor onze dochter.

Blij met eigen plek

Toen kreeg ik de sleutel van mijn huurhuisje, een klein appartementje 3 hoog achter, maar ik was superblij met mijn eigen plek! Ik was tijdens de relatie met mijn ex steeds meer geïsoleerd geraakt van familie en vrienden en ik begon de banden voorzichtig weer aan te halen. Blij weer de verbinding te kunnen én mogen maken, niemand meer die daarover iets te zeggen had. Ik moest met duizend euro de verhuizing bekostigen en de spullen die ik voor mezelf en mijn dochter nodig had. Dat ging niet lukken, dus vroeg ik familie en vrienden om hun oude spullen (eethoek, bed, strijkplank, kast, lampen, wat ze maar konden missen). Wat was ik dankbaar voor alles wat ik kreeg, ook al was het mijn smaak niet. Lekker belangrijk, ik had een dak boven mijn hoofd en de basisvoorzieningen.

Mijn naam is Paula, ik ben 47 jaar oud en heb een lieve dochter van 15. Ik heb 26 jaar een destructieve relatie gehad met een narcistische man en ben nu heel dankbaar dat ik alweer 4 jaar een liefdevolle en zorgzame relatie mag ervaren. Nadat ik de beslissing nam om te scheiden, heb ik in 4 jaar tijd 4 zittingen gehad, 2 x een mediationtraject en heb ik te maken gehad met ouderverstoting en de gevolgen van narcistisch misbruik (PTSS en burnout). Mijn dochter heeft 3,5 bij haar vader gewoond en woont sinds november 2018 bij mij na door haar vader uit huis te zijn gezet. Met hulp van mijn therapeute krabbel ik weer op en leer ik met het gedrag van mijn ex en mijn dochter omgaan. Als ik iets geleerd heb van dit alles is het dat ik veel sterker ben dan ik had verwacht!

Lees ook de andere blogs van Paula.

REACTIES

Christina - 30 apr 2019

Ik herken veel, zit in de prefase v.e. scheiding. Weet ook dat ik met een narcistische partner te maken heb. Zou graag in contact willen komen met de schrijfster om tips te vragen hoe hier doorheen te komen. Ik heb een geheime emailadres hiervoor. Mvg

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 30 apr 2019

  We sturen je berichtje door naar de schrijfster.

Henk - 10 mei 2019

Ik heb het artikel verschillende malen gelezen. Zonder de laatste alinea gelezen te hebben, had ik zoiets dat Paula in een toxisch web zat. Heel veel herken ik en wil ook stappen ondernemen. Kunnen jullie mij ook doorlinken naar Paula zodat ik van haar aanvullende informatie kan/mag krijgen. Mvg Hcl

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 10 mei 2019

  Hoi Henk, Ik heb je reactie doorgegeven aan Paula.

Henk - 31 mei 2019

IK zou graag in contact willen komen met Christina op haar ervaringen en tip te vragen hoe zij e.e.a. aanpak. Zouden jullie dit kunnen regelen aub ?. Mvg Henk

Sofie - 30 aug 2019

Ik zit in dezelfde spiraal, en zou het leuk vinden om met Paula in contact te komen voor raad en advies. Groetjes

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 30 aug 2019

  Beste Sofie, IK heb je vraag doorgestuurd aan Paula.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.