Menu

Kinderalimentatie, kosten kinderen en de stiefouder

28 reacties
kinderalimentatie

Stiefouder; moet je dan meebetalen?

Als twee ouders uit elkaar gaan, en er komt een nieuwe partner in beeld, dan heeft dat veel impact. Deze blog gaat over de impact op de financiën voor wat betreft de kosten van de kinderen, de kinderalimentatie, en de wettelijke verplichting van de nieuwe partner om daarin bij te dragen.

De nieuwe partner kan onderhoudsplichtig worden door 1) te trouwen of 2) een geregistreerd partnerschap aan te gaan met de ouder van de kinderen, of door 3) samen met de ouder van de kinderen het gezag over de kinderen te hebben.

Gehuwd of geregistreerd partnerschap

In de wet is een onderhoudsverplichting opgenomen van de stiefouder voor de kinderen van zijn of haar partner tot dat de kinderen 21 jaar zijn. Wanneer de ouder en de nieuwe partner samenwonen, maakt dat de nieuwe partner nog niet direct onderhoudsplichtig. Ook niet als er als samengesteld gezin wordt samengeleefd en er ‘family life’ is tussen de stiefouder en de kinderen. Wanneer de ouder en de nieuwe partner met elkaar trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan is de nieuwe partner ‘stiefouder’ en ontstaat er wél een onderhoudsverplichting. Hetgeen effect kan hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.

Einde onderhoudsplicht

De verplichting voor de stiefouder om bij te dragen in de kosten van de kinderen geldt alleen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap met de ouder van de kinderen. Eindigt het huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan eindigt ook de onderhoudsplicht voor de stiefouder.

Tot het gezin behoren

De onderhoudsplicht geldt alleen voor kinderen die ‘tot het gezin’ van de stiefouder en de ouder behoren. Hieronder vallen ook kinderen die op kamers wonen in verband met studie. Wanneer de stiefouder en de ouder van de kinderen uit elkaar gaan en feitelijk niet meer samenwonen (er hoeft nog geen formele echtscheiding te zijn), eindigt ook de onderhoudsplicht. De kinderen behoren dan niet meer ‘tot het gezin’ en de stiefouder is niet meer verplicht om bij te dragen in de kosten van de kinderen.

Gezamenlijk gezag

Heeft de nieuwe partner gezamenlijk met de ouder van de kinderen het gezag, dan is de nieuwe partner ook onderhoudsplichtig, ongeacht of zij wel of niet gehuwd of geregistreerd partners zijn.

Het hebben van gezamenlijk gezag, maakt dat de nieuwe partner onderhoudsplichtig is, eveneens tot dat de kinderen 21 jaar zijn. Als dit gezag eindigt, loopt de onderhoudsplicht nog door gedurende de termijn dat het gezamenlijke gezag heeft geduurd.

Heeft u bijvoorbeeld drie jaar gezamenlijk gezag gehad, dan loopt de onderhoudsplicht nog drie jaar door nadat het gezamenlijk gezag geëindigd is.

Gezamenlijk gezag kan eindigen door een beslissing van de rechtbank of het overlijden van de ouder van de kinderen. Wanneer de ouder en de nieuwe partner uit elkaar gaan, blijft het gezamenlijk gezag gewoonlijk in stand en dus blijft ook de onderhoudsplicht van de nieuwe partner in stand.

Samenloop onderhoudsverplichtingen

Het kan zijn dat er meerdere personen een onderhoudsplicht hebben en kinderalimentatie moeten betalen; beide ouders én een of twee stiefouders.

Verwantschap

De wet bepaalt daarin geen rangorde, maar het is wel zo dat de omvang van de onderhoudsplicht (hoeveel moet er betaald worden) afhangt van de omstandigheden van het geval en een belangrijke factor daarbij is dat tussen een ouder en een kind een nauwere verwantschap bestaat. Er zal gekeken moeten worden naar de bijzondere verhouding waarin de ouders en stiefouder tot het kind staan.

Discussie onderhoudsplicht stiefouder

In het maatschappelijk debat wordt wel gediscussieerd over de onderhoudsverplichting van de stiefouder en de vraag of er niet een primaire verantwoordelijkheid ligt bij de ouders zelf, en de onderhoudsplicht van de stiefouder pas in beeld zou moeten komen als de ouders niet in staat zijn de kosten voor de kinderen zelf te betalen.

Vooralsnog kent de wet bovenstaande onderhoudsverplichtingen voor nieuwe partners en zal dat impact hebben op de vraag wie welke bijdrage voor de kinderen zal moeten betalen.

De Boorder Advocaten

Lees ook de blog Kinderalimentatie en de nieuwe partner

REACTIES

EvelinnEvelien - 16 jun 2017

Ik heb een vraagje. Mijn ex en ik zijn al een tijdje uit elkaar. Wij waren niet getrouwd. Hebben 2 kinderen waarvoor wij een co-ouderschap hebben afgesproken. Omdat hij vrijwel geen inkomsten had betaalde ik vrij veel kosten voor de kinderen. Zoals o.a. de contributies voor de sportvereniging. Nu heeft mijn ex blijkbaar onvoldoende inkomen meer en heeft hij bij de sociale dienst een uitkering aangevraagd. De sociale dienst komt nu bij mij om een deel van de uitkering van mijn ex, voor de onderhoudskosten van onze kinderen terug te vorderen. Ik betaald dus nu alleen alle kosten voor mijn kinderen. Hierdoor kan ik niet meer ook nog de kosten van de contributies ophoesten, met het gevolg dat de kinderen moeten stoppen met hun sport. Mijn ex gaat niet bijdragen aan de kosten want volgens hem krijgt hij niet meer uitkering dan wat hij al kreeg. Of ik nou wel of niet alimentatie aan de sociale dienst betaal zegt hij. Toch heeft mijn ex blijkbaar zo'n een goede uitkering waardoor hij regelmatig op vakantie kan (kamperen met de kinderen 1 week in een ingerichte tent op de wadden, 2,5 weken met de kinderen in een ingerichte tent naar Frankrijk met een huurauto, Zelf een weekend Parijs. Noem maar op. Terwijl ik iedere maand goed moet kijken waaraan ik mijn inkomen besteed. En een vakantie zit er al helemaal niet in! Hoe kan het zijn dat wanneer wij een co-ouderschap hebben afgesproken ik toch ook de kosten, waarvoor hij verantwoordelijk is, moet ophoesten?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 19 jun 2017

    Hoi EvlinnEvelien, we willen je graag wijzen op onze nieuwe alimentatieservice Je ontvangt binnenkort bericht van de Alimentatiespecialist!

    Dick - 5 apr 2018

    De ex-man van mijn vriendin werd werkloos en door WW mag de rechter de partner alimentatie wijzigen. Dit deed de rechter ook in januari 2017 en ging het bijna met € 550,00 omlaag. Prompt 2 maanden later rijdt ex-man in een nieuwe auto, vakantie naar Italië etc. Tja…het is erg frustrerend dan…maar ik ben van mening dat er bijv. voor de partner alimentatie een verzekering dient te komen! Het is ridicuul dat door WW uitkering iets aangepast wordt en dat de partner alimentatie gerechtigde het ineens met minder moet doen en dan ook nog net uit de bijstand blijft. Rechters…ik geloof absoluut niet in het feit dat deze beroepsgroep voor ogen heeft welk ellende er soms schuil gaat achter aanpassen partner alimentatie / andere regelingen. Immers de lasten etc. gaan gewoon door en in deze…

Dick - 5 apr 2018

Ik zal de ex-man vriendin altijd verantwoordelijk blijven houden voor zijn verantwoordelijkheden aan zijn kinderen. De kinderen van mijn vriendin zijn inmiddels wel zelfvoorzienend en ouder dan 21 jaar! Het is wel zo dat je de kinderen van je vriendin het beste in alles wenst! Maar als het om het financiële draait, dan is hij altijd de eerste persoon om aan te spreken.

Rob - 24 jan 2019

Ik ben stiefouder en wil minder gaan werken. Hierdoor zal ik geen draagkracht meer hebben. Mag dat?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 28 jan 2019

    Het antwoord van de alimentatiespecialist.nl: Gerekend wordt met het werkelijk inkomen of met de verdiencapaciteit indien deze hoger is; met ‘’vrijwillig minder werken’’ wordt hierdoor geen rekening gehouden.

mark - 5 mrt 2019

vorig jaar heeft de rechter de kinderalimentatie vast gelegd, we hadden toen al een samenlevingscontract en wonen bij elkaar, moet mijn partner wanneer we een geregistreerd partnerschap zouden doen ook meer kinderalimentatie betalen, of blijft dit hetzelfde? De kinderen komen eens per 2 weken 2 dagen bij mij. we zouden graag geregistreerde partner willen worden, maar niet als dat ten koste gaat dat mijn nieuwe partner ook financieel moet bijdrage voor mijn kinderen

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 5 mrt 2019

    Beste Mark, als je een geregistreerd partnerschap aangaat wordt jouw partner inderdaad stiefouder en ontstaat een onderhoudsverplichting. Wat dat precies betekent zou je kunnen laten berekenen.

Leo - 26 mrt 2019

Goedenavond Mijn ex heeft de kinderen en is getrouwd. Alimentatatie is gebaseerd op deze situatie. Nu hebben ik en mijn vrouw onlangs een kind gehad en dus reden voor aanpassing alimentatie. Nu claimt mijn ex dat er bij hun ook een extra kind is bijgekomen en dat de draagkracht van haar man veranderd is (ex werkt niet) Is dit terecht?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 28 mrt 2019

    Indien jullie een kindje hebben gekregen, wijzigt de draagkracht en kan dat aanleiding zijn voor het aanpassen van de kinderalimentatie. Indien je ex ook een kindje heeft gehad, is hun draagkracht ook veranderd en zal dit meegenomen worden in de nieuwe alimentatie berekening. Je kan een nieuwe alimentatie berekening aanvragen bij de alimentatiespecialist.nl

Ron - 27 aug 2019

Hallo, ik ben al een aantal jaren gescheiden en we hebben een co-ouder regeling voor de kinderen. Elke 14 dagen zijn ze (flexibel) 7 dagen bij elke ouder. De kinderen zijn elk apart op een adres van één van de ouders geschreven. Mijn ex werkt parttime en ik betaal kinderalimentatie voor beide kinderen. Zij is nu een jaar getrouwd en heeft het financieel een stuk beter dan ik. Vakanties zitten er bij mij niet in en zij gaat meerdere keren wel, ook betaal ik voor het bij mij ingeschreven kind contributie voor sport en ook schoolgeld. Een vorige advocaat heeft mij afgeraden om de alimentatie te laten herberekenen omdat ik mogelijk zelfs meer zou moeten gaan betalen dan ik nu doe. Worden de inkomsten van haar nieuwe partner niet meegenomen in een dergelijke herberekening? Het voelt nu onredelijk wat we elk afzonderlijk dragen aan kosten.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 27 aug 2019

    Beste Ron, Wanneer de alimentatie gerechtigde getrouwd is, is de stiefvader mede verantwoordelijk voor de kinderen. De verplichting voor de stiefouder om bij te dragen in de kosten van de kinderen geldt alleen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap met de ouder van de kinderen. Daarnaast wordt de nieuwe partner geacht de helft van de woonlasten op zich te nemen. Hierdoor wordt de draagkracht van de alimentatiegerechtigde hoger. Dat betekent dat men een grotere bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de kinderen levert en de ex-partner minder aan alimentatie hoeft te betalen; Ik denk dus dat het nuttig is om de alimentatie te laten herberekenen. Dit kan bij de alimentatiespecialist.nl

Jeroen - 12 sep 2019

Mijn vrouw heeft twee kinderen uit een vorige relatie, nu zijn wij sinds maart geregistreerd partner waardoor ik als stiefouder ook mee moet betalen voor hebt onderhoud van de kinderen. De vader van de kinderen heeft een herberekening uit laten voeren waardoor hij €0,- alimentatie moet betalen. Mijn vrouw kan een maximum van €190,- voor de kinderen neerleggen en van mij als stiefouder wordt verwacht dat op basis van mijn salaris ik voor €380,- mee moet betalen voor hun kinderen. Ligt het aan mij of is het te gek voor woorden dat een stiefouder meer moet betalen dan de biologische ouders? Weet iemand of er een maximum is dat van een stiefouder verwacht mag worden?

    William - 13 sep 2019

    Het zou inderdaad te gek zijn voor woorden, maar wees gerust, zo'n vaart zal het niet lopen, want het gaat niet op voor de stiefouder een klassieke draagkrachtberekening uit te voeren. Er zijn gevallen bekend voor de rechtbank, en klassiek wordt geoordeeld dat de stiefouder voor 1/3 financieel verantwoordelijk is, en de biologische ouders samen voor 2/3 en dat is voor jou eigenlijk 'worst case', want de rechter kan evengoed oordelen dat je minder dan dat moet bijdragen.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 1 okt 2019

    Beste Jeroen, in de blog van vandaag reageert Alicia de Zinger van De Boorder Advocaten op je vraag.

Iris - 19 mei 2020

Goedemorgen, Mijn vriend heeft 3 kinderen met zijn ex-vrouw (hebben co-ouderschap). Nu wij getekend hebben voor een geregistreerd partnerschap wil zij dat ik onderhoudsplichtig wordt en mee ga betalen aan de kinderen. Volgende maand gaan zijn ex-vrouw met haar nieuwe vriend (samengesteld gezin) samenwonen. Is de tweede gebeurtenis ook een reden voor herberekening omdat haar draagkracht veranderd omdat zij de helft van de woninglasten in de nieuwe woning maar hoeft te dragen? Alvast bedankt.

Harmonie - 23 aug 2020

Ik heb een geregistreerd partnerschap met mijn mijn partner en samen een kind. Nu heb ik ook 2 kinderen bij mijn ex. Mijn man en ik willen graag van het geregistreerd partnerschap af, zodat zijn onderhoudsplicht ook stopt, want de biologische vader wil helemaal niks meer meebetalen. Mijn man en ik willen dus fictief uit elkaar, maar daarna gewoon samenwonen op ons huidige adres. Is dit mogelijk, of zal zijn onderhoudsplicht van kracht blijven, ook na het ontbinden van het geregistreerd partnerschap. (Omdat we dis wel gewoon bij elkaar willen blijven)

kayleigh klerk - 14 sep 2020

Hoi ! Mijn oudste zoon van 8 wil heel graag bij zijn vader wonen. Ik werk niet en mijn huidige man wel , moet hij dan alimentatie betalen aan mijn ex partner (vader van mijn zoon).

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 15 sep 2020

    Hi Kayleigh, hierbij de reactie van Alimentatiewijzer.nl Als jullie zoontje inderdaad graag bij zijn vader wil wonen, dan kunnen jullie de omgangsregeling zelf op papier wijzigen. Om dit te doen zet je de nieuwe afspraken op papier en onderteken je die. Bij een wijziging van de omgangsregeling hoort ook een aanpassing van de alimentatie. Eigenlijk zal de alimentatie even helemaal opnieuw berekend moeten worden. Ben je getrouwd met jouw nieuwe partner, dan speelt zijn inkomen hierbij ook een rol. Hierdoor kan het inderdaad zo zijn dat hij een deel van de alimentatie aan de ex moet gaan betalen. Om hoeveel geld het gaat en of dit inderdaad het geval is, zal dus inderdaad berekend moeten worden. Kunnen jullie nog redelijk met elkaar overleggen, dan kunnen wij eventueel zo’n herberekening voor jullie maken. Hier kun je meer over lezen op: https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie.html. Lukt dat allemaal niet, dan zal er een advocaat aan te pas moeten komen. Ook daarvoor kun je bij ons terecht via https://www.alimentatiewijzer.nl/advies-aanvraag-alimentatie.html

Veerle - 30 mei 2021

Moet ik al stiefouder meebetalen aan de vakanties van mijn stiefkind? Of is deze kost voor de biologische ouder? Waar ligt de grens? Als we bijvoorbeeld op restaurant gaan, gaat de rekening in 2 terwijl het wel zijn kind is. Klopt dit?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 1 jun 2021

    Hoi Veerle, Dit artikel is geschreven onder de Nederlandse Wet. Klopt het dat jij uit België komt? Het alimentatierecht is in Belgie anders dan in Nederland...

    Wiiliam - 1 jun 2021

    In België moet een stiefouder nooit meebetalen voor zijn of haar stiefkinderen. Op dit vlak zullen dus ook geen absurde situaties ontstaan die je in NL wel tegenkomt.

Brigitte - 23 sep 2021

Is dit nog steeds actueel? Ik heb begrepen dat als de kinderen niet staan ingeschreven bij de ouder en (stief) ouder dat je dan geen alimentatie moet betalen als je getrouwd bent/geregistreerd partnerschap etc.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 27 sep 2021

    Het antwoord van alimentatiewijzer: Als de kinderen niet bij jou staan ingeschreven en je gaat trouwen, dan wordt jouw nieuwe partner inderdaad niet volledig meegenomen in een alimentatieberekening. Zijn de kinderen wel bij jullie ingeschreven, dan is dit wel het geval en heeft de stiefouder ook een eigen onderhoudsplicht.

CDR - 25 sep 2021

Vraagje; na onze scheiding hebben we beiden een nieuwe partner. Vader is getrouwd en ik (moeder) niet. We hebben een co-ouderschap met de jongste. Oudste woont op kamers. Ik krijg maarliefst 10 euro alimentatie. Dat mijn nieuwe partner onderhoudsplichtig wordt voor mijn kids is prima. Maar stel dat hij nu meer verdiend dan mijn ex-man, kan hij dan ook worden gedwongen om te betalen aan mijn ex-man voor als mijn zoon bij hem is?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 27 sep 2021

    Ten eerste is het belangrijk om te weten dat jouw nieuwe partner niet onderhoudsplichtig is in dit geval. Dit komt omdat jullie alleen samenwonen en niet getrouwd zijn. Jouw nieuwe partner heeft daardoor geen enkele verplichting naar jouw kind. Dit verandert als jullie besluiten te gaan trouwen. De partner van jouw ex daarentegen speelt wel een rol in de berekening (zij zijn wel getrouwd). Ik denk daardoor dat het bedrag dat jij ontvangt wel erg laag is. Wellicht is het slim om dit eens opnieuw te laten berekenen. Mocht de ex daar aan mee willen werken, dan kunnen wij eventueel een nieuwe berekening voor je maken: https://www.alimentatiewijzer.nl/complete-herberekening-alimentatie.html Succes!

Paulien - 15 nov 2021

Is er al meer bekend over de wetswijziging m.b.t. de onderhoudsplicht van stiefouders?

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 16 nov 2021

    Nee, dat loopt nog: In 2015 is een wetsvoorstel ingediend inzake herziening kinderalimentatie. In dit voorstel is de stiefouder niet onderhoudsplichtig voor zijn/haar stiefkinderen. In een recent rapport van het WODC (februari 2021) wordt benadrukt dat de onderhoudsplicht voor stiefouders moet worden heroverwogen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 3 = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.