Menu

Kinderdagverblijf mag vader weigeren door omgangsregeling

omgangsregeling en kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf mag vader weigeren

Een kinderdagverblijf mocht de toelating van een vader tot de familieweek weigeren, omdat volgens de omgangsregeling de vader op dat moment geen omgang had met zijn kind.

Soms worden scholen of kinderdagverblijven ongewild betrokken bij een conflict tussen ouders. Er kan dan voor alle betrokkenen een hele vervelende situatie ontstaan, waar het kind in eerste instantie de dupe van is. Als de situatie escaleert, kan de school of het dagverblijf maatregelen nemen. Dit leidde recentelijk tot een klacht bij het College voor de Rechten van de Mens.

Omgangsregeling

Dirk heeft een dochter, die bij haar moeder woont. De omgangsregeling tussen Dirk en zijn dochter was door de rechtbank vastgesteld en bepaalde dat omgang alleen onder begeleiding mocht plaatsvinden.

Op een gegeven moment organiseerde het kinderdagverblijf van zijn dochter een familieweek, waarbij familieleden werden uitgenodigd. Toen Dirk hiernaar informeerde, kreeg hij te horen dat hij niet welkom was. De dag dat familie welkom was, was namelijk een dag waarop Dirk volgens de omgangsregeling geen omgang met zijn dochter had.

Niet mengen

Het dagverblijf lichtte toe dat het zich niet wilde mengen in het conflict tussen Dirk en de moeder. Het was niet aan het dagverblijf om – buiten de omgangsregeling om – omgang te faciliteren tussen Dirk en zijn dochter.

Bovendien wilde het dagverblijf voorkomen dat het conflict tussen beide ouders tijdens de familieweek zou escaleren. De veiligheid van de kinderen stond daarbij voorop. Dirk vond dat hij gediscrimineerd was en diende een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens.

Wel onderscheid

Volgens het College maakte het kinderdagverblijf wel onderscheid door ervoor te kiezen de moeder wel toe te laten tot de familieweek, omdat de dochter bij haar woont. In dit geval was er echter een rechtvaardiging voor het onderscheid.

Geen discriminatie

Hoewel het niet aan het dagverblijf was om toe te zien op naleving van de omgangsregeling, kon van haar evenmin verwacht worden dat ze zou bijdragen aan het faciliteren van de omgang tussen Dirk en zijn dochter op een dag die geen deel uitmaakte van de omgang.

Dit gold temeer omdat de omgang dan zonder begeleiding zou plaatsvinden. Er was dus geen sprake geweest van ongeoorloofd onderscheid door het kinderdagverblijf.

 

bron: Jurofoon.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = vierentwintig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.