Menu

Nieuw seizoen Divorce!

divorce

Wij hebben afgelopen zondag weer met veel plezier gekeken naar het begin van het vierde seizoen van Divorce. Hierbij een verslag van onze belevenissen tijdens de persviewing van het eerste seizoen, al weer 3 jaar geleden.

Op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam vindt de persviewing plaats van ‘Divorce’, dé nieuwe Nederlandse dramaserie over scheiden, die vanaf zondag 16 december door RTL 4 wordt uitgezonden. ‘Divorce’ gaat over drie totaal verschillende mannen tussen de 35 en 45 jaar die midden in een scheiding zitten en noodgedwongen bij elkaar intrekken. Ze delen lief en leed en uiteindelijk ontstaat er een diepe mannenvriendschap. ‘Divorce’ is bedacht door Linda de Mol en is geproduceerd door het creatieve team van ‘Gooische Vrouwen’ .

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Waldemar Torenstra (Joris), Jeroen Spitzenberger (Boudewijn) en Dirk Zeelenberg (David). Katja Herbers (Joyce), Chantal Janzen (Sophie) en Carly Wijs (Tamar) zijn de aanstaande ex-vrouwen.

Ietwat onwennig op deze voor ons nieuwe setting, bewegen wij ons tussen de cameraploegen van RTl, SBS6, Powned, AT5 en legio andere journalisten van de schrijvende pers. We zien fotografen, die zelf inmiddels BN-er zijn geworden en mannen die overduidelijk als stylist te herkennen zijn (big hair!). En ja, dan stapt ook Linda binnen en kan de viewing beginnen.

We zien een korte samenvatting van de serie en één aflevering. Of er leven is na een scheiding en hoe de mannen daarmee omgaan, is de rode draad in deze nieuwe serie. Daarmee sluit de serie naadloos aan op Nieuwe Stap! De heftige emoties, de ruzies, de twijfels, de kinderen, financiën, de omgang met je ex, het verwerkingsproces en daten op je veertigste zijn onderwerpen waar zij mee moeten dealen (vertel ons wat!). Maar ‘Divorce’ gaat ook over de typische mannenvriendschap. Mannen die aan een half woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen, die elkaar de ruimte geven om te zwelgen in hun verdriet en rugdekking geven als ze kwetsbaar zijn. Het is een serie van nu met een mix van humor en drama en met een thema dat iedereen raakt. Onze verwachtingen waren al hoog gespannen, maar wij zijn na de persviewing overtuigd, ‘Divorce’ is Helemaal Leuk!

Haye van der Heijden

We raken in eerste instantie in gesprek met Haye van der Heijden. Hij heeft het scenario geschreven naar het idee van Linda de Mol. Op onze vraag of er bij het uitwerken van de verhaallijnen professionals zoals coaches, therapeuten of mediators, aan te pas zijn gekomen, antwoordt hij dat iedereen ervaring heeft met scheiden. Al dan niet uit eigen ervaring, “zelf ben ik al 20 jaar gelukkig getrouwd, maar wij zijn met een aantal mensen bij elkaar gaan zitten en dan komen de verhalen vanzelf”.

Erland Galjaard

Erland Galjaard

Vervolgens complimenteren wij de zenderbaas van RTL Nederland Erland Galjaard met de te verwachten hit. “Omdat de serie is gemaakt door de makers van ‘Gooische Vrouwen’ zijn de verwachtingen hoog gespannen. Maar ik maak me geen zorgen, we zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een goed mix van humor en ernst over een thema dat ontzettend veel mensen bezig houdt. ” Uiteraard komt het gesprek ook op het veel bekritiseerde ‘Echtscheiden’, het programma dat in het voorjaar door RTL werd uitgezonden, waarbij Natasja Froger scheidende ouders begeleidde. Erland reageert, “Die kritiek was niet terecht. Er werd heel integer omgegaan met betrokkenen. De ouders en de kinderen zijn het hele proces door begeleid en natuurlijk waren de kinderen vooraf geïnformeerd en werden ze niet voor het eerst voor de camera met de scheiding geconfronteerd. Als de publieke omroepen iets dergelijks doen kraait er geen haan naar, maar bij de commerciëlen wordt alles door een vergrootglas bekeken. Het gaat heel goed met de mensen die hebben meegedaan. De serie heeft hen op weg geholpen, ze hebben stappen gezet die ze anders wellicht niet hadden gezet. Ik zou het programma zo weer maken. Het betreft zoveel mensen, het is een onderwerp dat veel mensen bezig houdt”.

Linda de Mol

Na een tijdje rondgelopen te hebben, krijgen wij in de gaten dat iedere acteur een agent bij zich heeft. Deze dient te worden aangesproken om een paar minuten tijd te reserveren. Wij wenden ons dus in eerste instantie tot de manager van Linda met het verzoek om een gesprekje. Wij geven daarbij aan dat wij Linda graag zouden willen spreken, ook over haar ambassadeurschap voor Villa Pinedo. Het wordt even afwachten of daar nog tijd voor is. Linda wordt letterlijk van de ene camera naar de andere geleid. En houdt, chapeau, iedere keer weer even enthousiast haar verhaal.

Jeroen Spitzenberger Divorce

Jeroen Spitzenberger

Jeroen is zelf geen ervaringsdeskundige. Door de serie is hij iets meer over het thema gaan nadenken, maar eigenlijk is hij altijd al gefascineerd geweest door verlies en rouwverwerking. “Het moet een hele klus zijn om niet bitter en met een beetje goed gevoel een nieuwe weg te vinden, met jezelf, je partner en je kinderen. Zeker als je al lang samen bent en de geborgenheid van een gezin moet missen. De structuur, het prettige alledaagse, is weg. Ik denk dat het een kwestie is van heel rustig opbouwen, stap voor stap en desnoods met hulp van een therapeut. Dat is niet iets om je voor te schamen. Mensen die je kunnen helpen te communiceren, je gedachten of zelfs je leven te ordenen.”

Gevraagd om tips lijkt het Jeroen zinvol om even afstand te nemen, “even tijd voor jezelf om de boel weer op orde te krijgen, niet alleen je emoties laten spreken, maar ook je kop erbij houden. Daar hoort voor mij ook bij dat je een ander niet nodeloos kwetst. Creëer je eigen perspectief en laat niet alles van de ander afhangen. Jouw nieuwe identiteit, volgens mij voelen mannen dat zo, wordt niet bepaald door het verlies. Het verlies is één bouwsteen, maar je bent niet je verlies of je scheiding. Je bent wie je bent en hebt dit meegemaakt. Nu moet je een nieuw perspectief vinden. Praat met je vrienden! Mannen kunnen soms weken iets voor zich houden, fascinerend.”

In de aflevering die wij gezien hebben komt een grappige scene voor waarin twee van de drie mannen mopperen over het ongezonde eten. Jeroen sluit daar op aan, “zorg voor jezelf, in praktische zin. Dat geldt misschien nog meer voor mannen dan voor vrouwen, die toch – hoe clichématig – meer gewend zijn te zorgen. Hou je leven op de rails.”

Zondag, als de eerste aflevering wordt uitgezonden, wordt het spannend. “Wij gaan met een aantal mensen bij elkaar zitten en zullen via Will Koopman, de regisseur, die heel actief is op twitter, de reacties een beetje volgen. Televisie is natuurlijk heel consumptief, iedereen heeft een mening en wil die uiten. We moeten dat allemaal niet te serieus nemen, maar zijn natuurlijk wel heel benieuwd of het in de smaak zal vallen.” Nou Jeroen, daar maken wij ons helemaal geen zorgen over!

Helaas

Linda de Mol Divorce

Na afloop van dit gesprek komt de manager van Linda naar ons toe met de mededeling dat het Linda wegens tijdsgebrek helaas niet meer gaat lukken om met ons te spreken…. Heel jammer natuurlijk, maar hé, wij blijven fan. Alles wat uit haar handen komt wordt een succes. We hebben genoten van ‘Gooische Vrouwen’, wij lezen iedere maand met plezier de ‘Linda’ en, naar wat wij er nu van gezien hebben, wordt ‘Divorce’ een serie om niet te missen!

En Linda, als je input nodig hebt voor een eventuele vervolgserie, kan je altijd bij Nieuwe Stap terecht!

Divorce mannen na de scheiding

Katja en Waldemar Divorce

Waldemar, Jeroen en Dirk Divorce

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf + = 7
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.