Menu

Win: Stiefsucces, de survivalgids voor ouders van een samengesteld gezin

9 reacties
Stiefgezin

We willen jullie deze tip zeker net onthouden: ‘Stiefsucces, survival gids voor ouders van een samengesteld gezin’. Maak je onderdeel uit van een samengesteld gezin en zie je de uitdagingen? Doe mee en win een exemplaar van dit doe-boek!

We hebben schrijver Gideon de Haan, coach voor stiefgezinnen, geïnterviewd over zijn boek:

‘Een survivalgids’, dat klinkt wel heftig: survivallen gaat over overleven, is een stiefgezin zo lastig en zwaar?

‘Deze vraag heb ik de laatste weken wel vaker gekregen. Er zullen nu lezers zijn die meteen beamend zullen knikken. Die herkennen dat het vormen van een gezin waarbij je heel veel emoties, loyaliteiten, tradities en ervaringen samen zien te smelten de nodige energie kost. Er zullen ook mensen zijn die meteen toe moeten geven dat het in hun situatie niet goed is gegaan. Meer dan de helft van de samengestelde gezinnen strandt binnen 5 jaar. Dat vergeten we nog wel eens. Er zullen ook lezers zijn die denken ‘nou, dan hebben we geluk gehad!’. Gelukkig behoor ik ook tot die laatste groep. Maar alle valkuilen heb ik als stiefvader, én als stiefkind, wel van heel dichtbij gezien. En een enkele vanaf de bodem bekeken.

Inmiddels is het me wel duidelijk dat ‘Stiefsucces’ ouders het gevoel van ‘erkenning’ geeft.

Dat je ook eerlijk mag zeggen dat het een fikse klus is, om na een scheiding of verlies van je partner, een nieuw gezin op te bouwen. En dat het bouwen aan zo’n samengesteld gezin ook andere vaardigheden van de ouders vraagt. Zo maar ‘vadertje en moedertje spelen’ over andermans kinderen is er echt niet bij. Als je dat als volwassenen niet ziet, dan helpen de kinderen je er wel over na te denken met een opmerking als ‘jij bent mijn vader/moeder niet!’

In ‘Stiefsucces’ leggen Violet Falkenburg en ik aan de hand van 131 hoofdstukken uit wat de valkuilen zijn die veel mensen tegenkomen op hun weg naar dat samengestelde gezin. Wat dat betreft is het woord ‘survivalgids’ ook bewust gekozen; het is een doe-boek.

De basis van het boek is ontstaan in mijn praktijk waar ik zo vaak dezelfde thema’s langs zie komen. Met ook altijd de zelfde basis: twee mensen die opnieuw verliefd zijn geworden, die ondanks eerdere teleurstellingen het lef hebben om weer voor de liefde te kiezen. En die van deze relatie een succes willen maken. Voor zichzelf en ook voor de kinderen.

In deze paar zinnen zie je meteen heel veel emoties en belangen voorbij komen: verliefdheid van twee volwassenen; de kinderen zijn niet verliefd. Ze zijn niet verliefd op de nieuwe partner van hun vader of moeder en zeker niet verliefd op de kinderen van die partner. Ze moeten wel dealen met de nieuwe situatie.

Teleurstellingen in de liefde, die spelen bij de volwassenen die het avontuur weer aan durven gaan maar ook bij de kinderen. Die kinderen hebben afscheid moeten nemen van hun vertrouwde leven. Die zijn loyaal aan ouders. Een vader of moeder die op een ander adres woont of een vader of moeder die bijvoorbeeld overleden is. Als volwassenen kunnen we keuzes maken, kinderen overkomt het.

Als je een nieuwe relatie start vergeet je nog wel eens dat de manier waarop je omgaat met het verdriet en de teleurstelling van de vorige relatie direct invloed heeft. De boosheid, wantrouwen en kwetsuren zie je regelmatig terugkomen. In de manier waarop mensen zichzelf beschermen, hun kinderen beschermen en wel of niet de confrontatie met hun partner zoeken. Tel daar het verlangen bij op om deze liefde, deze relatie te doen slagen. Dan snap je meteen dat het een fikse klus is’.

‘De kinderen centraal’, ik hoor het gelukkig bijna ieder koppel zeggen. Maar als je, naast het gewone leven, al de bovenstaande ‘relatie-ballen’ in de lucht moet houden, dan wil het nog wel eens gebeuren dat de belangen van iedereen door elkaar gaan lopen. Je kunt er dan van overtuigd zijn dat je de belangen van je kind behartigt en niet in de gaten hebt dat je eigen belang nét een tikkeltje meer aandacht heeft. En dat tikkeltje, dat zo klein lijkt, kan dan precies de angel zijn die op elk gebied een negatieve invloed heeft. Dan kan het zo maar helpen om een buitenstaander objectief mee te laten kijken. Dat gebeurt bij mij in de praktijk. Of je leest een boek. En beiden mag natuurlijk ook”.

Inmiddels ligt ‘Stiefsucces’, de survivalgids voor ouders van een samengesteld gezin, in de boekhandel. Geschreven door Gideon de Haan, mediator en gezinscoach in Castricum.

Wil je dit boek winnen? We verloten twee exemplaren op 18 december.

Deel hieronder jouw uitdagingen in je stiefgezin en geef aan waarom jij dit boek graag wilt winnen.

Vind je deze blog waardevol? Doe ons een plezier en deel hem op social media!

REACTIES

Sandra - 11 dec 2018

Ik durf te zeggen dat het bikkelen was en is. Nu 5,5 jaar verder. Waarin ons gezin niet werd geaccepteerd en 1 dochter "gekozen" heeft haar vader niet meer te willen zien. Mag ik ons 1 van de gelukkigen noemen?.. Ik denk dat het een uitdaging blijft, er zijn zoveel belangen, verlangens, en verliezen..en als maar 1 iemand hierin moeite blijft houden. Neemt deze persoon daar iedereen in mee. En moet je blijven survivalen om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen. En jezelf daarin niet te verliezen. Alle hulp is wenselijk.

Papa - 11 dec 2018

Wederom een prachtige blog met een heel pijnlijke constatering : verliefdheid van twee volwassenen; de kinderen zijn niet verliefd. Ze zijn niet verliefd op de nieuwe partner van hun vader of moeder en zeker niet verliefd op de kinderen van die partner. Ze moeten wel dealen met de nieuwe situatie. Enorm herkenbaar deze paar zinnen, en als je dan leest dat meer dan 50% van de samengestelde gezinnen binnen 5 jaar sneuvelen snap je de enorme complexiteit . 50% is zelfs een lage inschatting, andere statistieken spreken erover dat 70% van alle samengestelde gezinnen uit elkaar vallen binnen 5 jaar. Vraag je maar eens af waardoor dat komt, en niet alleen kijken naar de teleurgestelde en verdrietige partner, maar durf ook te kijken naar de snelheid van opnieuw een relatie aangaan terwijl de kinderen nog niet gewend zijn eraan dat vader en moeder überhaupt niet meer samen leven . Ook om me heen zie ik het heel vaak gebeuren, snelle nieuwe relaties bouwen op de ruïnes van een net verbroken lang huwelijk .... slechts enkele samengestelde gezinnen overleven de verschillende loyaliteiten van de kinderen..... die helaas vaak niet serieus genomen worden, want papa en mama mogen toch ook wel gelukkig zijn ? Tja.....

Anna - 11 dec 2018

Fijn boek voor mijn zus,ze doen het hartstikke goed allemaal,maar nog veel beren op de weg Het boek is vast een steun

Maurits - 13 dec 2018

Ik werk ook met samengestelde gezinnen en heb er zelf ook een. Ik heb nog niet het boek gevonden wat ik kan meegeven aan cliënten. Veel zijn te wollig of uitgebreid. Dus ik win graag deze.

Wilmsen Anita - 13 dec 2018

Ik wil het boek graag winnen

Petra Zoon - 13 dec 2018

Ik wil het boek graag winnen. Sinds 6,5 jaar heb ik een nieuwe relatie met Marc, na mijn scheiding. We hebben ieder een dochter, hij 1 van 15 inmiddels en die van mij is 14. Ze kunnen het (meestal) redelijk goed vinden, maar onze opvoeding kent wel wat verschillen. Een grote uitdaging dus.

Profielfoto van Nieuwe Stap

Nieuwe Stap - 17 dec 2018

Beste Petra gefeliciteerd, het boek is voor jou! Mail ons even je adres dan wordt het boek opgestuurd.

Ester van de Ven - 3 dec 2019

Heel herkenbaar. Zelf ben ik bonusmoeder van 3 meiden van nu inmiddels 8, 10 en 12 en samen hebben mijn partner en ik nog een zoontje van 1. In 3 jaar tijd is er zoveel veranderd in mijn leven. Van alleenstaand naar een groot samengesteld gezin, de struggel van acceptatie, de moeite met veranderingen, de invloed van de ex, de organisatie van het dagelijks leven en ja, daarnaast ook nog tijd voor elkaar. We hebben al behoorlijk wat obstakels moeten overwinnen , samen een weg vinden die voor iedereen past is soms lastig en zorgt voor onenigheid. Welke weg is de juiste ... wanneer doe je het voor iedereen goed? Gelukkig zijn er naast de vele uitdagingen ook de fijne momenten samen. Ik zou het boek graag willen winnen voor mezelf. Handvaten krijgen het soms anders te doen met als ultieme doel meer rust in een gelukkig samengesteld gezin.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 3 dec 2019

    Sorry Esther, dank voor je reactie, maar deze winactie is van vorig jaar december...

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × = vierentwintig




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.