Menu

Interview met Sasja Nicolaï

Sasja Nicolai

We ontmoeten Sasja Nicolaï op een kille, winderige, Hollandse lentedag in Zaltbommel. Aanleiding om met Sasja te praten, is het zelfcoachingsboek dat zij heeft geschreven voor single moeders: “Balanceren op één been”. Sasja is tekstschrijver en coach. Zij werkt veel voor het bedrijfsleven en coacht communicatieprofessionals zoals redacteuren. Eerder schreef zij “Zwanger”, handboek voor aanstaande ouders. Normaliter zit Sasja op de stoel van de interviewer. Dit keer zijn de rollen omgedraaid, “Dat voelt onwennig, het vereist een andere manier van denken”.

Single moeder zijn

De kinderen van Sasja zijn nu 13 en 16. Zij heeft het grootste deel van de opvoeding in haar eentje gedaan. “De kinderen hebben wel altijd contact gehad met hun vader, maar woonden de meeste tijd bij mij. Ik ben al die tijd als zelfstandige werkzaam geweest. Het voordeel is dat je dan zelf je tijd kunt indelen. Een nadeel is dat, als je alleen werkt en ook veel thuis bent met de kinderen, je wel erg veel op jezelf bent aangewezen. Ik kon wel eens naar een praatje bij het koffiezetapparaat verlangen. Maar het heeft voor ons goed gewerkt.”

Balanceren, het boek

“Ik wilde, na mijn eerdere boek, een boek schrijven waarvan ik zou denken: het is goed dat dát er is. Dit onderwerp was voor mij het meest urgent.” Sasja schreef het boek “Balanceren op één been” deels vanuit haar eigen ervaring en deels op basis van de vele gesprekken die zij met andere single moeders heeft gevoerd.

“Het boek was, voordat ik het had geschreven, al verkocht. Dat gaf mij meteen een deadline.” Nu, grofweg een jaar later is het boek verschenen en is het mediacircus op gang gekomen. Sasja is onder meer te gast geweest bij Koffietijd, het ochtendprogramma van RTL 4.

“Dat was leuk om mee te maken. Het is natuurlijk live, dus dat geeft best wat stress, maar je wordt letterlijk door een meisje bij de hand genomen en er doorheen geloodst. Ook de presentatrice, Pernille La Lau, was heel aardig. Het item duurt maar zes minuten dus je hebt niet veel tijd om een goed beeld neer te zetten. Naar mijn idee kwam ik na zes minuten eigenlijk pas echt op gang.”

Het boek biedt single moeders herkenning: je bent geen uitzondering en staat niet alleen. Maar ook erkenning: het ís een lastige fase. Het boek bevat veel herkenbare thema’s en – vooral heel waardevol – oefeningen die je zelf thuis kunt doen, om meer balans en rust in je leven te brengen. Tot onze verrassing kwamen wij er ná lezing van het boek achter, dat wij onder het kopje “handige sites” (op nummer 1!) worden genoemd.

Sasja Nicolai

Bestel Balanceren op een been

De kracht van zelfcoaching

Een door Sasja ontwikkeld concept. “Ik vind coaching heel mooi, dat doe je in principe met een coach en dat heeft ook mijn voorkeur. Maar niet iedereen zet die stap of heeft er de tijd of het geld voor. Je kent jezelf goed of je kunt jezelf goed leren kennen. Dan kun je jezelf ook coachen. Ik geef met opzet geen tips, je wordt als moeder vaak dood gegooid met goedbedoelde adviezen. Als je toch al wankel bent, heb je de neiging daar te veel naar te luisteren of er te veel waarde aan te hechten. Dat maakt je onrustig. Het is beter om naar jezelf te luisteren. Natuurlijk is het niet alleen maar prettig om je in jezelf te verdiepen, maar het kan je wel veel opleveren. En je hoeft het niet allemaal in één keer te doen. Ik raad lezeressen aan te beginnen met een thema waar je op dit moment mee zit en met die oefening aan de slag. Het boek is realistisch en de oefeningen zijn niet moeilijk. Dat is mijn opzet, dat iedereen denkt: ik kan het!”

Jij eerst

Dit eerste deel uit het boek is gedeeltelijk op eigen ervaring gebaseerd, vertelt Sasja. “Voor kinderen is het beter als je ook aan jezelf denkt. Veel moeders hebben het idee: ik moet sterk zijn, ik moet er voor de kinderen zijn, en zetten de kinderen steeds voorop. Dat is natuurlijk niet verkeerd, maar op een gegeven moment mag je ook aan jezelf denken.” Sasja geeft een voorbeeld. “Ik vind gezond eten belangrijk. Op een gegeven moment realiseerde ik mij dat ik het met het eten, best wat relaxter kon doen. Dat gaf mij iets meer ruimte voor mijzelf en de kinderen leden er absoluut niet onder. Dat was wel een eyeopener: maak het jezelf niet te moeilijk. Zo ook met vakanties, die moet je zelf ook leuk vinden. Ik zoek naar een balans, naar wat past bij ons allemaal. Er wordt bij ons thuis veel onderhandeld.”

Jij als jongleur

“Er zijn zo’n 500.000 eenoudergezinnen in Nederland. Het grootste deel daarvan wordt door vrouwen bestierd. Dat zijn vrouwen van verschillende leeftijden, verschillende inkomens- en opleidingsniveaus. Maar wat zij gemeen hebben is dat zij veel ballen in de lucht moeten houden. Hoe doe je dat? Is het erg als een bal een keer op de grond ploft? Als het een keer niet perfect is? Als je niet in balans bent kan je niet jongleren.”

In het boek staat een oefening die je helpt keuzes te maken. Wat is nou echt belangrijk voor jou, de kinderen, het gezin? “Veel dingen doe je uit gewoonte. Die waren ooit handig, maar zijn ze dat nu nog? Het kan ook anders. Vraag je eens af: moet ik dit wel zelf doen of kan iemand anders het doen? En wie dan? Moet het nu gebeuren of kan het ook later? Het is goed om jezelf deze vragen regelmatig te stellen en weg te strepen wat weg kan.”

Wij constateren dat dat niet alleen voor single moeders nuttig is…

Je gezin en de anderen

It takes a village to raise a child, luidt een bekend gezegde. “Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Ook anderen kunnen een belangrijke rol spelen. Uiteraard de vader, maar denk ook aan opa en oma, leerkrachten en familie. Ook zij hebben effect op hoe je kind de wereld gaat zien. Het is ook fijn als iemand, in mijn geval was dat mijn zus, een meer dan gewone band heeft met je kinderen. Dat geeft jou als moeder soms net wat meer ruimte.”

Balanceren op één been

Wij constateren dat de titel van het boek suggereert dat er toch iets ontbreekt. Er mist één been. “In het begin voelt dat ook zo. Alsof je op één been staat, en dat is lastig balanceren. Maar als je het langer doet, gaat dat beter. Misschien wel beter dan je van tevoren dacht. Een twee oudergezin staat stevig op twee benen, maar als dat er om wat voor reden dan ook niet is, kun je het op één been ook prima redden!”

Ben je een andere moeder geworden? “Vast wel, maar je hebt geen vergelijkingsmateriaal. Het is zoals het is. Ik ben wel sterk geworden. Als je het allemaal zelf doet, realiseer je je dat je veel kunt. En als je eenmaal je balans gevonden hebt – dat merk ik ook bij veel andere vrouwen -, dan kun je met recht trots zijn.”

Langs de Waal nemen wij afscheid van Sasja, de stormachtige wind doet zijn best, maar krijgt Sasja niet uit balans…

Sasja Nicolai Balanceren op 1 been

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven − = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.