Hoe werkt het ontbinden van een samenlevingscontract
Ga je uit elkaar en heb je een samenlevingscontract? Het ontbinden van een samenlevingscontract is juridisch gezien niet heel erg gecompliceerd. Dat wordt het pas als jij en je aanstaande ex op niet zo’n fijne manier uit elkaar gaan. Het gaat alleen maar gemakkelijker en sneller wanneer jullie op een normale manier uit elkaar gaan en nog op een fatsoenlijke manier met elkaar kunnen communiceren. Want net als bij een echtscheiding, moet bij het ontbinden van een samenlevingscontract ook afspraken gemaakt worden. Alleen hoef je voor het ontbinden van een samenlevingscontract niet naar de rechtbank, zoals dat bij een echtscheiding wel moet.
Beëindiging samenlevingscontract
In principe duurt het samenlevingscontract zo lang als de relatie duurt. Via een simpele brief of mail kan je zwart op wit aan je partner kenbaar maken dat je uit elkaar wilt gaan. Uiteraard zal het in de praktijk eerst anders gaan en via een gesprek de mededeling worden gedaan. Er komen vaak wel veel meer zaken bij kijken waardoor het verstandig is een advocaat of notaris in te schakelen. Mogelijk hebben jullie bijvoorbeeld samen een woning (huur- of koopwoning), wat het uit elkaar gaan wat complexer maakt.
In het samenlevingscontract zullen jullie bepaalde zaken vastgelegd hebben. Hierover moet je nu samen afspraken maken wat er mee gebeurt nu je uit elkaar gaat.
Denk hierbij aan zaken als:
- (Koop)woning: dit is vaak best complex, daarom geven we hieronder over dit onderwerp nog wat uitgebreidere informatie;
- Inboedel: wat is persoonlijk eigendom, wat is van u samen;
- Verdeling inkomsten en schulden;
- Hoe de verzekeringen en pensioenen geregeld zijn: wat moet er nu aangepast worden;
- Welke afspraken zijn er als een van de partners overlijdt en hoe gaat u hier nu mee om;
- Minderjarige kinderen: Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Dan zijn jullie wel verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Als ouders zijnde heb je een wettelijke zorgplicht naar je minderjarige kinderen toe. Dus als je uit elkaar gaat met een samenlevingscontract, dan ben je verplicht de afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen vast te leggen in een ouderschapsplan.
- Heeft u al afspraken gemaakt over alimentatie mocht u uit elkaar gaan
Online samenlevingscontract ontbinden
Tegenwoordig kan je ook online het samenlevingscontract ontbinden. Je kunt hulp krijgen van een juridisch expert die samen met jullie naar jullie persoonlijke situatie kijkt en advies kan geven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Zeker ook als jullie minderjarige kinderen hebben er daar afspraken over moeten vastleggen in het ouderschapsplan. Zo’n juridisch expert zal altijd onafhankelijk zijn en het is wel zo fijn te weten dat je alle zaken hebt behandeld en niets over het oog hebt gezien.
Gevolgen voor de woning ontbinden samenlevingscontract
Uit elkaar gaan met een koopwoning, ongeacht of je getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt, is wat ingewikkelder dan bij een huurwoning. Bij een huurwoning zeg je de huur samen op of jullie vragen aan de huurbaas of het huurcontract op naam van een van jullie kan worden gezet.
Belangrijk bij een koopwoning is: wie is de eigenaar? Is dat een van jullie beiden , dan kan de ander geen aanspraak maken op het koophuis. De eigenaar heeft het recht de ander te vragen meteen het huis te verlaten, op het moment dat je uit elkaar gaat. Het kan zijn dat je hier samen andere afspraken over hebt gemaakt en dat deze vastgelegd zijn in het samenlevingscontract.
Akte van verdeling opstellen
Wanneer jullie beiden eigenaar van de woning zijn én een van jullie er blijft wonen, dan moet je een akte van verdeling laten opstellen, door bijvoorbeeld een notaris. De akte wordt daarna door de notaris bijgeschreven in het Kadaster. In deze akte wordt vastgelegd wie er in het huis blijft wonen en welke voorwaarden er gelden: bijvoorbeeld of de ander uitgekocht moet worden en voor welk bedrag. Een aantal gegevens moeten verplicht op de akte van verdeling worden vermeld:
- Legitimatiebewijs van jullie beiden
- Adres- en contactgegevens van jullie beiden
- Kopie van het samenlevingscontract
- Kopie van de vaststellingsovereenkomst
- Adresgegevens van de koopwoning die verdeeld wordt
- De naam van degene aan wie de koopwoning wordt toebedeeld
- De hoogte van de eventuele uitkoopsom
Je moet hiervoor dus ook contact opnemen met de hypotheekverstrekker, omdat de hypotheek op naam van degene moet komen die het huis overneemt.
Wil je weten hoe je een samenlevingscontract kunt ontbinden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk advies geven over kinderalimentatie en hebbenj een hele handige rekentool om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen.
REAGEER OP DEZE BLOG