Opnieuw trouwen is bovenal een blije gebeurtenis. De kinderen waren erg blij. Familie en vrienden heel blij. Iedereen heel blij. En dan moet je het gaan regelen. Dat gaat een stuk moeilijker dan gedacht. Als scheiden al een complexe puzzel is, dan is opnieuw trouwen voor ons nog een graadje erger.
Het vinden van een datum is al een hele belevenis. Het samenspel van “zo snel mogelijk” en het sparen om de verwachte kosten af te dekken staan recht tegenover elkaar. Dus erg snel gaat niet lukken. Maar goed. De periode wordt gezet op het komend voorjaar. En nu de rest.
Trouwen op huwelijkse voorwaarden
Omdat er al kinderen zijn uit een eerder huwelijk, moeten we trouwen op huwelijkse voorwaarden. Vooraf al de bezittingen verdelen is het devies. We gaan proberen om dit in thema’s op te lossen.
Maar zolang de kinderen minderjarig zijn en er zou wat gebeuren met één van ons, dan wordt het snel complex. De ex krijgt dan zeggenschap over de erfenis en dan zou p-te-p het risico lopen dat ze het huis uit zou moeten.
In onze nobele aard zeggen we dan vaak dat het nooit zo ver gaat komen. Maar mijn ervaring is dat als de koude kant van de familie zich er mee gaat bemoeien, dat dit soort problemen aan de orde van de dag zijn.
Omgekeerd krijg ik er ook mee te maken met betrekking tot mijn bonus kinderen, maar de impact daarvan is minder groot. Een gang naar de notaris ligt dus voor de hand en die kosten lopen al snel op tot vijftienhonderd euro.
Ex als getuige?
Maar ook emotioneel zijn er verschillen. Ik heb al een 100% trouwdag gehad. P-te-p wil nog wat goed maken uit haar eerdere huwelijk. Het wordt geven en nemen in verwachtingen en kosten.
En wie zullen we als getuigen vragen. Dezelfde mensen vragen als de eerste keer is niet zo aan de orde. Mijn filosofie is daarin dat mensen die aan de basis van de relatie hebben gestaan een rol moeten spelen. Voor mij is de keuze makkelijk wie ik kies. Maar voor p-te-p is het niet 1-2-3 duidelijk.
Haar oplossing is voor mij verrassend, maar ik begrijp het wel. P-te-p zou graag mijn ex willen vragen als getuige. “Dat kan wel eens tot Kamervragen leiden” is mijn eerste reactie. Ik heb zelf op zich geen bezwaar. Maar goed. Kan het wel. Een ex als getuige?
We gaan het zien.
Lees ook de andere blogs van Daniel.
REAGEER OP DEZE BLOG