Menu

Partneralimentatie en opnieuw samenwonen

partneralimentatie

Regelmatig worden wij geconfronteerd met alimentatie betalers die boos zijn omdat zij van mening zijn dat hun ex-partner samenwoont. Althans in praktische zin samenwoont aldus de partneralimentatie betalende partner. Dat is voor degene die partneralimentatie betaalt over het algemeen frustrerend. Wij krijgen dan de vraag bij ons om met beroep op artikel 1:160 BW te regelen dat de partneralimentatie gaat stoppen.

Wanneer stopt partneralimentatie bij samenwonen?

De eerste vraag die beantwoord moet worden is dan wanneer is er nu eigenlijk sprake is van zodanig samenwonen dat er een wettelijke basis is om de partneralimentatie te stoppen? Vereist is dat er sprake is van: “Een affectieve relatie, van duurzame aard, die meebrengt dat betrokkenen elkaar wederzijds verzorgen, met elkaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren”. Al deze onderdelen bewijzen is vaak moeilijk voor de alimentatie betalende ex-partner. Hoe kun je nu zo’n situatie voorkomen?

Wanneer mensen elkaar tijdens de scheidingsprocedure te vuur en te zwaard bestrijden dan zal in een dergelijke situatie er waarschijnlijk geen oplossing komen. Een goede oplossing is door met behulp van één van onze scheidingsspecialisten een convenant op te stellen en daarin vast te leggen dat het recht op partneralimentatie niet automatisch zal vervallen wanneer de ex-partner gaat samenwonen. Je neemt dan op dat het recht op partneralimentatie pas vervalt wanneer de samenwoning langer dan 12 maanden duurt. Voordeel is dat de alimentatie ontvangende ex-partner geen schroom hoeft te hebben om de stap naar samenwonen te zetten en de verhoudingen tussen de ex partners/ouders goed blijft.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + 5 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.