De Koninklijke Nederlandse Marechaussee controleert strenger op reisdocumenten voor gescheiden ouders. Hierdoor zijn inmiddels zeker tien ontvoeringen verhinderd. Het strengere beleid heeft echter ook kanttekeningen.
Om te voorkomen dat gescheiden ouders niet mogen uitreizen met hun kind, dienen ze goed voorbereid aan de paspoortcontrole van bijvoorbeeld een luchthaven te komen. Zo dient de thuisblijvende ouder een formulier, genaamd ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’, in te vullen waaruit blijkt dat de thuisblijvende ouder toestemming voor de reis geeft. Ook moet er een uittreksel van het Gezagsregister worden meegenomen waaruit zou moeten blijken dat de met het kind meereizende ouder het gezag over het kind heeft. Verder dient er een uittreksel van het kind uit het bevolkingsregister meegenomen te worden en een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft. Wanneer niet aan al deze eisen wordt voldaan, is de kans aanwezig dat uitreizen niet wordt toegestaan.
Volgens de vFAS kan deze methode worden verbeterd. Niet alleen is het opvragen van alle documenten omslachtig, ook brengt het de nodige kosten en tijdsverlies met zich mee. Wanneer het uittreksel van het Gezagsregister zou worden verbeterd, bijvoorbeeld door alle kinderen daarin op te nemen en duidelijk te maken wie er wel met het gezag belast is, kan de procedure al worden vereenvoudigd. In de meeste gevallen zijn het moeders die een andere achternaam dan hun kinderen hebben; dit leidt tot vragen bij de Marechaussee. Ook wordt er nog te veel onderscheid gemaakt tussen huwelijkse en niet-huwelijkse kinderen. Door de wet aan te passen kunnen ouders ook buiten het huwelijk gezamenlijk met het ouderlijk gezag worden belast ter gelegenheid van de erkenning. Wanneer zij vervolgens uit elkaar gaan, behouden de kinderen recht op gelijkwaardig ouderschap.
Bron: verder-online.nl
Annette van der Maarel - 1 jul 2014
Interessante blog ook voor mijn cliënten; stiefouders en ouders uit samengestelde gezinnen. Ik zal de link delen! Hartelijke groet, Annette van der Maarel