Menu

Wat kost een scheiding bij de mediator?

1 reactie
wat kost een scheiding bij een mediator

Een scheiding is bij de KAPPER het GOEDKOOPST!

Scheiden doet pijn, zowel emotioneel als in de portemonnee. Er gaat vaak een lange weg aan vooraf voordat de definitieve beslissing wordt genomen om uit elkaar te gaan. Het verdriet om alles wat is geweest en de onzekerheid over de toekomst is groot.

Je hele leven staat te schudden op zijn grondvesten. Waar moet je beginnen, wat moet er allemaal worden geregeld, voor welke extra uitgaven komen jullie te staan en hoe ziet het kasboekje er straks uit, kan je straks nog wel rondkomen? Genoeg vragen om slapeloze nachten van te krijgen.

Een mediator helpt jullie bij dit proces. Een mediator weet wat er allemaal moet worden geregeld en ondersteunt jullie bij het maken van goede afspraken. Maar zoals alles in dit leven moet ook een mediator worden betaald.

Wat kost het?!

Als wij als mediator worden benaderd is vaak één van de eerste vragen wat een mediationtraject kost. Een zeer logische vraag, het antwoord is echter afhankelijk van jullie situatie. Wat bepaalt het prijskaartje van jullie mediation? Onderstaand niet alle, maar wel de vijf belangrijkste prijsbepalende vragen. 

Vraag 1: Zijn jullie getrouwd of wonen jullie samen? 

Zijn jullie getrouwd of geregistreerde partners met kinderen jonger dan 18 jaar en willen jullie scheiden dan moet dit via een advocaat worden ingediend bij de rechtbank. In veel gevallen regelt de mediator dit en hebben jullie daar geen omkijken naar, maar de advocaat en de rechtbank moeten wel worden betaald. 

Vraag 2: Hebben jullie (jong-)minderjarige kinderen?

Als jullie kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. In dit ouderschapsplan worden alle afspraken vastgelegd die betrekking hebben op de kinderen. Afspraken over de zorgverdeling, de communicatie en hoe jullie de kosten voor de kinderen verdelen.

Vraag 3: Hebben jullie een eigen woning?

Een eigen woning is vaak het grootste vermogensbestanddeel en de hoogste kostenpost binnen een huishouden. Wie blijft in de woning wonen of wordt de woning verkocht? Tot welk moment blijven jullie de kosten delen? Hoe wordt de waarde van de woning vastgesteld? Dit zijn zo een aantal onderwerpen waarover gesproken moet worden.

Vraag 4: Heeft een van jullie een eigen onderneming?

Ook een eigen onderneming vormt onderwerp van gesprek. Valt de onderneming in jullie huwelijksgemeenschap? En zo ja, hoe stellen jullie de waarde van de onderneming vast? Welk inkomen hanteren jullie als basis voor de alimentatieberekening? 

Allemaal vragen die tijdens die tijdens de mediation aan bod komen. Hoe meer “ja” antwoorden op de vragen, hoe intensiever en dus ook kostbaarder de mediation zal zijn. Kan het ook goedkoper? Ja soms wel. Afhankelijk van de hoogte van jullie inkomen en vermogen kunnen jullie recht hebben op een toevoeging vanuit de Raad voor Rechtsbijstand.

Vraag 5: Heb je recht op een toevoeging bij de Raad voor Rechtsbijstand?

Wil je bij de echtscheiding ondersteund worden door een mediator of advocaat, maar kun je dit niet betalen, dan betaalt de overheid soms mee aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand en is afhankelijk van de hoogte van jou inkomen en vermogen. De overheid beoordeelt jou aanvraag op individuele inkomens- en vermogensgegevens en kijkt dus niet naar jullie gezinsinkomen. Bij toekenning van de subsidie bedraagt je eigen bijdrage maximaal € 112 per persoon, de rest regelt de mediator bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Zoals je in deze blog kan lezen zijn er verschillende factoren die de hoogte van de prijs bepalen. Een gespecialiseerde echtscheidingsmediator is goed opgeleid en thuis op vele terreinen. Mediation is geen beschermd beroep, dus let op. Als je gaat prijsvergelijken zorg er dan voor dat je appels met appels vergelijkt. Wat krijg je voor de prijs en misschien nog wel belangrijker, wat niet. 

Mellanie Egberts – MfN familiemediator

www.resolvevisie.nl

Lees ook de andere blogs van Resolve Visie.

REACTIES

G. - 22 okt 2021

Een echtscheiding tussen twee partners met ieder een toevoeging kost Eigen bijdrage per persoon € 55,= of € 112,= plus griffierecht per persoon. € 42,50. Een echtscheiding/gezinsbreuk waar u zelf de uren betaald kan al vanaf € 2.000,= inclusief griffie en kosten rechtbank. Natuurlijk is het aantal uur die de mediator voor u werkt bepalend voor de hoogte van de factuur. Het uurtarief is € 160,= tot € 200,= inclusief btw.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 2 = zes
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.