Menu

Scheiding van tafel en bed, wat is dat nou precies?

scheiding van tafel en bed

Scheiding van tafel en bed wil zeggen dat je gescheiden van elkaar gaat leven. Je blijft wettelijk gezien getrouwd, alleen je deelt niet langer één woning. Deze vorm van scheiden komt niet vaak meer voor, omdat je volgens de wet niet meer verplicht bent om samen te wonen tijdens je huwelijk. Scheiden van tafel en bed kan alleen in een huwelijk.  Zijn jullie een geregistreerd partnerschap aangegaan dan is scheiden van tafel en bed niet mogelijk.

Waarom scheiden koppels van tafel en bed?

Er kunnen zich een aantal situaties voordoen om van tafel en bed te scheiden. De geloofsovertuiging laat het bijvoorbeeld niet toe om te scheiden of het samenwonen met je partner gaat niet langer. Of je wilt je vermogen scheiden, omdat je partner een eigen bedrijf gaat starten.

Wat houdt scheiding van tafel en bed in?

Wil je van tafel en bed scheiden en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan wordt deze gemeenschap omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Hierdoor komt er een einde aan het fiscaal partnerschap. Daarna moet de gemeenschap worden verdeeld. Wat verandert er dan precies na een scheiding van tafel en bed?

De partners gaan apart wonen en de gemeenschap wordt gescheiden. Dit houdt in dat beide partners een eigen vermogen krijgen. Gemaakte schulden en verkregen baten, zoals bijvoorbeeld spaargeld, blijven na de scheiding bij degene die ze heeft gemaakt of heeft verworven. Dit zorgt er ook voor dat je niet aansprakelijk kunt worden gehouden voor de, na de boedelscheiding, gemaakte schulden van je partner. Aan de andere kant kun je ook niet genieten van de, na de boedelscheiding, door je partner opgebouwde baten. Wel blijft er na de scheiding van tafel en bed een onderhoudsplicht richting de andere partner bestaan. Als je kinderen hebt ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, net zoals bij een gewone scheiding.

Hoe kan je een scheiding van tafel en bed regelen?

Alleen gescheiden gaan wonen is niet voldoende om te spreken van een scheiding van tafel en bed. Bij een scheiding van tafel en bed moet ongeveer dezelfde procedure worden gevolgd als bij een echtscheiding. De rechter zal toetsen of het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Ook bij deze procedure is procesvertegenwoordiging van een advocaat verplicht. In de praktijk zal de rechter altijd oordelen dat het huwelijk ‘duurzaam is ontwricht’ op het moment dat een echtscheidingsverzoekschrift wordt ingediend.

De scheiding van tafel en bed moet binnen 6 maanden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Bij een scheiding van tafel en bed wordt de uitspraak van de rechter niet ingeschreven in de burgerlijke registers, omdat je nog officieel getrouwd blijft.

Een nieuwe relatie?

Zijn jullie gescheiden van tafel en bed, dan kun je toch een nieuwe relatie beginnen en zelfs met je nieuwe partner gaan samenwonen. Alleen een nieuw huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaan kan niet.

Wil je dan toch trouwen met je nieuwe partner, dan moet je de scheiding van tafel en bed omzetten in een reguliere scheiding. Na een scheiding van tafel en bed moet je hiervoor 3 jaar wachten. Deze termijn kan alleen korter zijn als de andere echtgenoot wangedrag heeft vertoond of ook instemt met de scheiding. In deze gevallen hoef je niet te wachten.

Meer informatie?

Wil jij scheiden van tafel en bed en wil je nog meer weten? Of heb je nog andere vragen over scheiden? Neem dan contact op met een van onze juristen! Bel met ons op 088 1411 011 (lokaal tarief), WhatsApp ons op 06 40 81 22 14 of chat met ons via Facebook Messenger.

HelloLaw

mr. Sharon van Boxmeer

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 5 = vijftien

Vlog

Vreemdgaan is heel pijnlijk voor de bedrogen partner, voor jullie kinderen en jullie omgeving. Hoe kun je ondanks alle emoties toch verder als ouders? Kijk mijn vlog hierover. Wil je meer weten? Bel me op 06 – 53.41.41.66 voor een gratis gesprek. groetjes, Yvonne Life en scheidingscoach bij jezelfvoorelkaar.nl Vind je deze vlog waardevol? Doe Lees verder > vreemdgaan en scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.