Menu

Scheiding van tafel en bed, wat is dat nou precies?

scheiding van tafel en bed

Scheiding van tafel en bed wil zeggen dat je gescheiden van elkaar gaat leven. Je blijft wettelijk gezien getrouwd, alleen je deelt niet langer één woning. Deze vorm van scheiden komt niet vaak meer voor, omdat je volgens de wet niet meer verplicht bent om samen te wonen tijdens je huwelijk. Scheiden van tafel en bed kan alleen in een huwelijk.  Zijn jullie een geregistreerd partnerschap aangegaan dan is scheiden van tafel en bed niet mogelijk.

Waarom scheiden koppels van tafel en bed?

Er kunnen zich een aantal situaties voordoen om van tafel en bed te scheiden. De geloofsovertuiging laat het bijvoorbeeld niet toe om te scheiden of het samenwonen met je partner gaat niet langer. Of je wilt je vermogen scheiden, omdat je partner een eigen bedrijf gaat starten.

Wat houdt scheiding van tafel en bed in?

Wil je van tafel en bed scheiden en ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan wordt deze gemeenschap omgezet naar huwelijkse voorwaarden. Hierdoor komt er een einde aan het fiscaal partnerschap. Daarna moet de gemeenschap worden verdeeld. Wat verandert er dan precies na een scheiding van tafel en bed?

De partners gaan apart wonen en de gemeenschap wordt gescheiden. Dit houdt in dat beide partners een eigen vermogen krijgen. Gemaakte schulden en verkregen baten, zoals bijvoorbeeld spaargeld, blijven na de scheiding bij degene die ze heeft gemaakt of heeft verworven. Dit zorgt er ook voor dat je niet aansprakelijk kunt worden gehouden voor de, na de boedelscheiding, gemaakte schulden van je partner. Aan de andere kant kun je ook niet genieten van de, na de boedelscheiding, door je partner opgebouwde baten. Wel blijft er na de scheiding van tafel en bed een onderhoudsplicht richting de andere partner bestaan. Als je kinderen hebt ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, net zoals bij een gewone scheiding.

Hoe kan je een scheiding van tafel en bed regelen?

Alleen gescheiden gaan wonen is niet voldoende om te spreken van een scheiding van tafel en bed. Bij een scheiding van tafel en bed moet ongeveer dezelfde procedure worden gevolgd als bij een echtscheiding. De rechter zal toetsen of het huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Ook bij deze procedure is procesvertegenwoordiging van een advocaat verplicht. In de praktijk zal de rechter altijd oordelen dat het huwelijk ‘duurzaam is ontwricht’ op het moment dat een echtscheidingsverzoekschrift wordt ingediend.

De scheiding van tafel en bed moet binnen 6 maanden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Bij een scheiding van tafel en bed wordt de uitspraak van de rechter niet ingeschreven in de burgerlijke registers, omdat je nog officieel getrouwd blijft.

Een nieuwe relatie?

Zijn jullie gescheiden van tafel en bed, dan kun je toch een nieuwe relatie beginnen en zelfs met je nieuwe partner gaan samenwonen. Alleen een nieuw huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaan kan niet.

Wil je dan toch trouwen met je nieuwe partner, dan moet je de scheiding van tafel en bed omzetten in een reguliere scheiding. Na een scheiding van tafel en bed moet je hiervoor 3 jaar wachten. Deze termijn kan alleen korter zijn als de andere echtgenoot wangedrag heeft vertoond of ook instemt met de scheiding. In deze gevallen hoef je niet te wachten.

mr. Sharon van Boxmeer



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + 1 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.