Menu

Subsidie voor de kosten van je scheiding: het is mogelijk!

subsidie voor de kosten van je scheiding

Van de bevolking komt maar liefst ruim 37% in aanmerking voor subsidie bij scheiding, blijkt uit de cijfers (2018) van de Raad voor Rechtsbijstand. Deze subsidie kan oplopen tot een paar honderd euro en dit drukt de juridische kosten van een scheiding aanzienlijk. De vraag is uiteraard welke voorwaarden er zijn om hiervan gebruikt te mogen maken. 

Waarom is er gesubsidieerde rechtsbijstand?

De overheid in Nederland wil dat “iedereen toegang heeft tot passende informatie, hulp en advies bij juridische problemen. En dan op zo’n manier dat de kosten beheersbaar blijven en de verleners van rechtsbijstand een passende vergoeding krijgen”. De Raad voor Rechtsbijstand ontvangt budget van het ministerie van Justitie en Veiligheid om de gesubsidieerde rechtsbijstand uit te voeren. Je kunt gebruik maken van de diensten van het Juridisch Loket. Is dit niet genoeg? Heb je hulp van een juridische expert nodig? De Raad beoordeelt dan wanneer juridisch hulp te duur voor je is en of je recht hebt op een vergoeding, ofwel subsidie of ‘toevoeging’ genoemd. 

In het geval van scheiden is het verplicht een advocaat in de arm te nemen. Deze moet namelijk het echtscheidingsconvenant indienen bij de rechtbank. Een gebrek aan geld zou geen reden mogen zijn om niet te kunnen scheiden. Daarom kun je dus ook bij een scheiding gebruik maken van gesubsidieerde rechtsbijstand, mits je daarvoor in aanmerking komt.

Hoe werkt scheiden met subsidie?

Wanneer jullie gaan scheiden kun je bij advocaten en mediators terecht. Zij kunnen je helpen het echtscheidingsconvenant op te stellen en in te dienen bij de rechtbank.

Wanneer je gebruik maakt van hun dienstverlening is het mogelijk subsidie aan te vragen – mits je financiële situatie aan de voorwaarden voldoet.

Uitelkaar.nl werkt samen met mediators en advocaten, maar jullie kunnen op het online scheidingsplatform ook al zelf veel afspraken maken onder begeleiding van een persoonlijke casemanager. Dit scheelt in de kosten. Over de gehele dienstverlening kun je subsidie aanvragen, dus ook de begeleiding van je persoonlijke casemanager en toegang tot het online traject wordt in de subsidiehoogte meegenomen. In de Staatscourant lees je meer over deze subsidieregeling.

Wanneer kom je in aanmerking voor subsidie voor de kosten van je scheiding?

Of je recht hebt op subsidie hangt af van de hoogte van je individuele inkomen en vermogen. Hoe minder je te besteden hebt, hoe meer subsidie er mogelijk is. De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt je aanvraag op basis van je inkomen en vermogen van 2 jaar geleden. Per jaar worden door de Raad de normen aangepast en verschillen dus de inkomensgrenzen.

Infographic

In deze infographic zie je wat de juridische mogelijkheden zijn bij scheiding. Ook zie je hier wat de subsidiemogelijkheden voor 2020 zijn en hoeveel je eigen bijdrage aan de juridische kosten van scheiding nog bedraagt.


Uitelkaar.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier + = 8




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.