Menu

Testament nog geldig na echtscheiding?

testament en scheiding

Wat zijn de regels als je niet wil dat je (ex)partner van je erft als je eenmaal gescheiden bent? Er wordt vaak gedacht dat een testament dat tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgemaakt, vervalt als je gaat scheiden. Dit is niet waar. De wet regelt hier namelijk niets over.

Als je gescheiden bent vervalt het erfgenaamschap van je ex partner van rechtswege. Dat houdt in dat op basis van de wet je ex-partner niet erft, als je komt te overlijden. Wat er in je testament ten aanzien van je ex partner is bepaald, verandert dus niet. Het is dus belangrijk dat je je testament goed doorneemt tijdens of na je scheiding om te bepalen wat er precies instaat ten aanzien van je (ex-)partner. Het is verstandig om hierin een notaris te betrekken. Bedenk hierbij dat eigenhandige wijzigingen of toevoegingen (ook handgeschreven) in een testament niet rechtsgeldig zijn. Een notaris kan je testament zodanig aanpassen waardoor je (ex-)partner geen aanspraak meer kan maken op (een gedeelte van) je erfenis.

Wat wel belangrijk is om toe te voegen is dat je ex partner op basis van de wet blijft erven van je totdat de echtscheiding officieel is en is ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. Dus als je overlijdt tijdens het echtscheidingsproces, erft je partner nog wel van je.

bron www.jurofoon.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = vier
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.