Menu

Van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek, maar hoe dan?

dramadriehoek winnaarsdriehoek

Zij ontmoetten elkaar, er was gelijk een klik. Hij zocht een Redder en zij zocht iemand die gered wilde worden, een slachtoffer. Ze herinnert zich nog steeds wat ze dacht bij hun eerste ontmoeting, waarbij hij er in haar ogen een beetje verloren en verwaarloosd uitzag. “Ik ga ervoor zorgen dat hij gelukkig wordt, hij heeft mij nodig om zijn leven weer op de rit te krijgen.”

Zij kan beter voor de kinderen zorgen

Nu, 20 jaar later, werkt het niet meer. In gesprek zitten ze beide in de dramadriehoek en deze zorgt voor veel drama. Hij is een loser, een klein kind en kan niks zelf en zij moet alles oplossen. “Hij neemt geen enkele verantwoordelijkheid!” Zij klaagt… heel veel, want alles komt op haar schouders neer.

Zij komt bij mij, omdat hij nu heeft aangegeven dat hij niet kan zorgen voor de kinderen als zij straks, na de scheiding, in twee aparte huizen wonen. Zij kan dat veel beter, zegt hij. Zij heeft ook altijd alles van de kinderen op zich genomen voordat ze uit elkaar gingen, dus waarom straks niet meer?

Dramadriehoek

De dramadriehoek bestaat uit ongelijkwaardige rollen namelijk, een Aanklager, een Redder en een Slachtoffer, waarbij de 1 zich meer of minder voelt dan de ander. 

Veel gescheiden ouders, waarbij de communicatie escaleert of niet lekker loopt, zitten in deze drama driehoek en hebben dus 1 of meerdere van bovenstaande rollen aangenomen. De rollen zijn uitwisselbaar en de één kan niet zonder de ander. 

Kijken naar je eigen rol

Tijdens de coaching wordt moeder bewust van het feit dat zij beide in de dramadriehoek zitten. Ze durft te kijken naar de rol die zij daarin speelt. Zij ziet in dat zij hierin dus een aandeel heeft en medeverantwoordelijk is voor het in standhouden van zijn slachtofferrol. Deze inzichten zorgen ervoor dat we kunnen gaan kijken naar; hoe blijf je nu uit de dramadriehoek?

De dramadriehoek richt zich op het negatieve, het antigif is daarom richten op het positieve. Van ongelijkwaardige rollen naar gelijkwaardige rollen. Niet gericht zijn op het gedrag van de ander maar op je eigen gedrag. 

Winnaarsdriehoek

We bespreken de winnaarsdriehoek, waarbij de rollen veranderen van Redder naar Helper, van Aanklager naar Assertief persoon en van Slachtoffer naar Kwetsbaar persoon. 

Moeder mag zichzelf eerst eens op 1 gaan zetten op haar prioriteitenlijstje, goed voor zichzelf zorgen en haar grenzen leren aangeven. Dat wordt best een uitdaging als je dat niet gewend bent, maar ik zie opluchting bij haar. “Ik wil het ook niet meer zo”, zegt ze, en ze laat haar schouders zakken. De vermoeidheid is zichtbaar, de dramadriehoek kost namelijk heel veel energie.

Hoe kan het anders

Aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk oefenen we met hoe het anders kan. Hoe had je in die situatie kunnen helpen in plaats van hem te redden? Hoe laat je de verantwoordelijkheid bij hem, maar kan je toch behulpzaam zijn? Kan hij het probleem zelf oplossen? Geef je ongevraagd advies? Grenzen stellen aan de hulp die je echt wilt geven en je daaraan houden! 

We lachen ook veel, omdat ze zichzelf voor zich ziet als Redder in een situatie en zich eigenlijk een beetje schaamt. “Ik lijk zijn moeder wel.” Dat klopt, door alle verantwoordelijkheid te nemen voor de andere ouder ontstaat er een ouder-kind relatie. Ik denk dat we daar allemaal wel de voorbeelden van kennen. 

“Bah, zegt ze, dit had ik veel eerder moeten weten, ik erger me hier al jaren aan en ik voel me boos en gefrustreerd hierover en al die tijd had ik er zelf iets aan kunnen veranderen.” 

Love it ❤

Wil jij of willen jullie uit de dramadriehoek komen? Of Kun je wel wat hulp gebruiken bij jullie scheiding? Laten we dan vrijblijvend eens met elkaar afspreken. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie hoor je van mij wat ik voor jou kan betekenen.

Tot snel,

Mendi 

Succesvol Scheidingscoach & Mediator 

www.mendidebruijn.nl

06 -12439957

Lees ook de andere blogs van Mendi.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 9 = nul




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.