Menu

Wat vindt de omgeving van de scheiding? Blog van Fien

1 reactie
Wat vindt de omgeving van de scheiding

Je ouders opvoeden

Als je gaat scheiden is dat niet alleen voor jou, je ex- partner en je kinderen een uitermate verdrietige en lastige tijd, ook voor je ouders kan dit behoorlijke impact hebben. Tenslotte wordt hun kind gekwetst, en hoe oud je ook bent, ouders blijven nu eenmaal waakzaam en bezorgd over je.

Dat overkwam ook mij, wat ertoe leidde dat ik regelmatig aanvaringen met ze had. Tot schreeuwen en telefoon opgooien aan toe. Wat heb ik me vaak verdrietig en machteloos gevoeld. In hun goede intenties, hun liefde en oer-gevoel mij te moeten beschermen, duwden ze mij heel vaak in een hele lastige positie. 

Negatief tegen de kinderen

Mijn ex had er een handje van de kinderen in te zetten in ons gevecht. Door ze bij dingen te betrekken die hen niets aan ging, door negatief over me te praten waar ze bij waren of direct tegen hen, dat soort gedoe. Natuurlijk vond ik het vreselijk dat dat gebeurde en sprak ik hem er met regelmaat op aan. En één ding stond voor mij als een paal boven water: ik ga me daar niet mee inlaten! Als ik óók de kinderen zou inzetten hiervoor, wie zou er dan nog volwassen in deze strijd zijn? Dat zou de kinderen finaal klem zetten. Mijn ouders echter, pushte me regelmatig om vooral ook maar eens te zeggen hoe de vork in de steel stak.

Dus niet alleen tegenover mijn ex moest ik me staande houden en de kinderen uit de wind houden, ook tegenover mijn ouders kreeg ik die last! Ik bleef bij mijn standpunt, ook naar mijn ouders, dat ik me niet ging inlaten met die praktijken. Ik vroeg me regelmatig af of ik dan nog de enige was die zich niet tot dat kinderachtige niveau verlaagde. Wat me intens verdrietig, machteloos en eenzaam maakte. 

Ik gaf het vechten met ex op

Toen ik besloot dat ik het vechten met mijn ex ging opgeven besloot ik ook dit niet met mijn ouders te delen vóór ik het gesprek met mijn ex gevoerd had. Ik hoorde mijn ouders alweer in mijn hoofd hun oordelen ventileren en mij proberen over te halen. Nee, dit keer ging ik op mijn gevoel af, nam ik mijn verlies als het niet goed zou gaan en pas daarna zou ik ze inlichten. Het voelde sterk en goed. 

Rust

Het gesprek pakte goed uit, zoals jullie in eerdere blogs hebben kunnen lezen. Ex en ik konden de strijdbijl begraven. Dus deelde ik mijn verhaal met mijn ouders, vermeldde ik er ook bij dat ik geen trek had in hun stigma’s en oordelen en dat ik vooral op hun steun hoopte. Hoewel ze sceptisch waren, wat ik ze na alle leed tussen ex en mij, dan weer niet kon kwalijk nemen, zagen ze in de afgelopen tijd dat het inderdaad veel beter gaat tussen ex en mij. Dat er veel mee rust is, dat we weer echt samen ouders kunnen zijn voor onze kinderen.

Doe het voor je kleinkind

Toch blijven zij sceptisch en een, in mijn ogen, soms kinderachtige houding houden. Bijvoorbeeld toen één van de kinderen laatst jarig was, wilden mijn ouders geen kaart sturen op het adres van mijn ex, want mogelijk zou hij de kaart weggooien. Ik hield ze voor: je stuurt het kaart aan je kleinkind. Als hij het weg zou gooien is dat zijn verlies. Dus ze stuurden toch een kaart. En gelukkig…kindlief ontving hem en stuurde een heel lief bedankje aan opa en oma. En opa en oma belden zelfs hun kleinkind ook nog, terwijl het kind bij de vader was. En er gebeurde niks vervelends. Kind reuze blij, want voelde zich jarig en gezien én ervoer dat opa en oma zich niet negatief opstellen ten aanzien van hun vader. Ouders een wijze les geleerd en een positieve ervaring. Ik heb mijn ouders uiteraard gecomplimenteerd en bedankt.  En ik hoop dat dit een positieve voorzet is voor de toekomst. 

Ik ben Fien, een veertiger en trotse moeder van twee pubers van 13 (dochter) en 11 jaar (zoon). Ik ben inmiddels twee jaar gescheiden. Hoewel mijn ex en ik de kinderen anders beloofd hadden is het ons niet gelukt om in goede harmonie uit elkaar te gaan. Ik vind dat zeer spijtig, dit verdienen de kinderen niet. En wij eigenlijk ook niet. Ondanks alle pijn en verdriet is dit wel een heel leerzaam proces voor ons allemaal. Inmiddels hebben we de strijdbijl begraven en zijn we in goed overleg met elkaar. Corona crisis en co ouderschap gaat ons goed af!

Daarnaast prijs ik me alweer een tijdje zeer gelukkig met een nieuwe partner. Mijn ervaringen rondom scheiden, lijden en, ondanks de beurse plekken op mijn ziel, met vertrouwen een nieuwe relatie aangaan, deel ik graag met jullie in deze blog. 

Lees hier alle blogs van Fien

REACTIES

Kim - 22 sep 2020

Hi Fien, Wat goed en knap dat je niet bent meegegaan in die negatieve sfeer, maar lastig als de omgeving soms je dat wel vraagt om te doen. Ik herken je situatie heel erg, al was in mijn omgeving er juist meer steun om inderdaad maar zo min mogelijk te reageren, wat uiteindelijk ook goed heeft uitgepakt. Al houd je af en toe wel moeilijke momenten waarbij je het liefst volledig uit je slof wilt schieten, maar dan is daar toch weer dat stemmetje die je ervan weerhoudt omdat je kinderen er nooit beter van worden 'nu eens echt de waarheid te horen'. Respect hoe jij het in die situatie voor elkaar hebt gekregen ook anderen ervan te overtuigen, ondanks de bagger die je waarschijnlijk zelf toen over je heen kreeg.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 × = veertig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.