Menu

Welke documenten heb je nodig voor een scheiding?

scheiden, welke documenten

Welke documenten heb je nodig voor een scheiding?

Je gaat scheiden. Dat betekent dat je heel veel moet gaan regelen. Alleen voor de scheiding zelf al heb je allerlei papieren nodig die je bij de rechter moet indienen. Maar welke documenten heb je allemaal nodig voor een scheiding? In dit artikel vertellen we je precies om welke documenten het gaat. 

Hulp inschakelen

Voor het regelen van je scheiding is het prettig dat je hulp krijgt van een expert. De hoeveelheid hulp die je nodig hebt, hangt eigenlijk van jouw persoonlijke situatie af. Wil je zo veel mogelijk samen in overleg regelen, dan kan je kiezen voor een online scheiding. Je kunt dan hulp vragen aan een expert wanneer dat nodig is. Hebben jullie een paar zaken waar je niet uit komt of het niet eens over wordt, dan kan een mediator uitkomst bieden. Ga je op niet zo’n goede voet uit elkaar en is er misschien wel sprake van ruzie, dan is het verstandig allebei een eigen advocaat in te schakelen. Welke hulp je ook kiest, de expert kan je precies uitleggen welke documenten je nodig hebt voor je scheiding.

scheiden

Echtscheidingsconvenant opstellen

Dit is een van de belangrijkste documenten van de echtscheiding. In het echtscheidingsconvenant leg je namelijk alle afspraken vast die jullie samen maken rondom de scheiding. Over de verdeling van de financiën, de spullen, het huis en de kinderen (als jullie die samen hebben). Het echtscheidingsconvenant wordt samen met het verzoek tot echtscheiding ingediend door een juridisch specialist (bijvoorbeeld advocaat of mediator) bij de rechtbank.

Aanvullende documenten echtscheiding

Het echtscheidingsconvenant moet aangevuld worden met een aantal andere documenten:

Uittreksel van de akte van huwelijkse voorwaarden

Het uittreksel van de huwelijkse voorwaarden kan je opvragen bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Het document kost ongeveer € 10,- tot € 15,- en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, hoef je geen uittreksel in te dienen.

Geboorteakte(s) kind(eren)

Als jullie samen minderjarige kinderen hebben, moeten hun geboorteaktes toegevoegd worden aan het echtscheidingsconvenant. De geboorteaktes van de kinderen vraag je op bij de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Ook dit document mag niet ouder zijn dan 3 maanden en kost ongeveer
€ 10,- tot €15,-. Bij meerjarige kinderen is een uittreksel niet nodig.

Ouderschapsplan

Ouders hebben een zorgplicht voor hun minderjarige kinderen. In het ouderschapslan leg je alle afspraken vast die jullie maken over de opvoeding en verzorging van de (minderjarige) kinderen. Je legt vast welke afspraken er gemaakt zijn over het gezag, de alimentatie, de zorgregeling, de manier hoe jullie als ouders met elkaar communiceren als het over de kinderen gaat, enzovoort. Ook hoe je omgaat met verjaardagen, feestdagen en vakanties zijn belangrijke zaken die je mee kunt nemen in het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant als jullie minderjarige kinderen hebben.

Bovenstaande documenten zijn dus nodig om een verzoekschrift tot echtscheiding in te kunnen dienen bij de rechtbank. Als het dossier niet compleet is, zal een rechter de scheiding ook niet in behandeling nemen. De juridisch expert die jullie bij de scheiding helpt, zal hier op toezien.

Ben je van plan te gaan scheiden en kan je hulp gebruiken bij het in orde maken van alle documenten om het verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je deskundig advies geven en helpen de scheiding rond te maken.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 9 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.