Menu

Wraak nemen op ex door spullen te vernielen: waarom doen we dat?

wraak op ex

Een vrouw in Rotterdam was zo boos dat haar vriend haar verliet, dat ze zijn spullen uit het raam gooide. Ze is niet de eerste en zal ook zeker niet de laatste zijn die wraak neemt op haar ex door spullen te vernielen. Waarom doen we dat toch?

“Wrok en rancune komt heel veel voor in relaties waarin het misgaat”, zegt relatiepsycholoog Jean Pierre van de Ven. En nee, dat is niet per se voorbehouden aan vrouwen, mocht je je dat afvragen. “Vrouwen zijn minder sterk, dus die gaan minder snel het gevecht aan en zullen hun woede wellicht sneller koelen door dingen kapot te maken.”

En als we dan iets vernielen, zijn het vaak statusgevoelige spullen, legt Van de Ven uit. “Het mooiste pak, de auto, sieraden.”

Impulscontrole

Lang niet altijd gaan mensen over tot wraak, wie doen dat dan wel? “Mensen die ongeremder zijn”, zegt Van de Ven. “Dat kan met woede te maken hebben, dat je dan niet meer nadenkt. Maar er zijn ook mensen die hun impulscontrole niet op orde hebben, omdat ze bijvoorbeeld verslavingsgevoelig zijn of een psychische stoornis hebben. Dan breek je sneller door die controle heen als er iets gebeurt.”

Daadwerkelijk zo ver gaan door spullen het raam uit te gooien, doet niet iedereen. “Dat gedrag herken ik van psychiatrische patiënten die ik behandeld heb. Daar moet ik bij dit verhaal (over de vrouw in Rotterdam, red.) meteen aan denken. Die patiënten gooien bijvoorbeeld ook hun eigen huisraad naar buiten.”

Andere wraakacties

  • De Britse Zoe Jackson was zo boos dat haar nieuwe liefde Gerard Brogan haar na drie maanden aan de kant zette, dat ze besloot wraak te nemen. Ze vulde het ligbad van haar ex met makrelen. Pas twee dagen later ontdekte Brogan de actie. Op beveiligingscamera’s zag hij vervolgens zijn ex rondlopen. Hij deed aangifte en Jackson kreeg een voorwaardelijk straf en moest 675 euro boete betalen.
  • De Belg Bjorn D. was zo woedend dat zijn ex hem dumpte, dat hij diens huisdieren doodde. Hij ramde een stok in de keel van de hond van zijn ex-vriend en verdronk het dier daarna. In de viskom met de goudvissen goot hij soda. Op zijn laptop zou hij hebben geschreven: ‘Ik ben gedumpt en neem wraak op mijn ex-partner’. Volgens zijn verdediging zou hij aan een angstpyschose hebben geleden ten tijde van de daad, maar de advocaat van zijn ex geloofde daar niets van.
  • De Nederlandse Sarah en Tom maken op een avond gillende ruzie. Buren bellen de politie, die langskomen en het stel uit elkaar halen. Later zien omwonenden een vrouw Tom’s auto bekrassen met haar sleutels. Sarah stuurt Tom ’s avonds een berichtje: ‘Doet pijn he, van je auto?’ Volgens hem is het dan duidelijk: zij zit erachter. Toch durven buren niet met zekerheid te zeggen dat het Sarah was die ze hebben gezien. Ze verschijnen voor de rechter, die de eis om schadevergoeding afwijst, wegens onvoldoende bewijs. Sarah wordt vrijgesproken.

Bron: RTLnieuws.nl/Getty Archieffoto

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× drie = 9
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.