Menu

Het grote voordeel van mediation bij scheiding

mediation bij scheiding

Er zijn heel wat voordelen te noemen om bij een scheiding te kiezen voor mediation bij scheiding en niet voor een juridisch proces met advocaten en een rechterlijke beslissing. Ik noem er een paar:

*partijen hebben de regie in handen en dus invloed op de oplossingen en afspraken;

*mediation is goedkoper, sneller en effectiever dan een gerechtelijke procedure;

*mediation is gericht op de toekomst;

*bij mediation is sprake van een win-win situatie, omdat de afspraken door partijen in samenspraak worden gemaakt;

Emoties bepalend bij mediation bij scheiding

Het opsommen van een rijtje voordelen van mediation is niet zo moeilijk en eigenlijk zijn de voordelen van mediation ten opzichte van een juridisch proces evident. Zo bezien, lijkt mediation ten opzichte van een gerechtelijke procedure een eenvoudig en oplossingsgericht proces. In essentie is mediation dat natuurlijk ook, ware het niet dat scheiden voor de betrokkenen een emotioneel, lastige kwestie is. En juist die emoties zijn bepalend of de voordelen van mediation al dan niet goed uit de verf zullen komen.

De emoties die vrijkomen na een scheidingsmelding belemmeren vaak het kunnen maken van goede, redelijke afspraken. Doorgaans hebben ex-partners de wens om op een goede manier uit elkaar te gaan, maar blijken zij aan het begin van het scheidingsproces hun emoties eenvoudigweg niet de baas te kunnen. Hierdoor zijn ex-partners aan het begin van het scheidingstraject niet in staat om gedragen afspraken te maken rondom de kinderen, de financiën, de woning, de inboedel etc. Als heftige emoties de overhand blijven houden, is er niet veel nodig om in een vechtscheiding te belanden met alle negatieve gevolgen van dien.

Belang scheidingsmelding

Om ex-partners met elkaar gedragen afspraken te laten maken, is het zaak om aan het begin van de mediation ruim aandacht te besteden aan de scheidingsmelding: het hoe en waarom van de scheiding. Het is voor het mediationproces noodzakelijk dat ex-partners aan elkaar de redenen van de scheiding vertellen, dat emoties worden gedeeld, zodat over en weer begrip kan gaan ontstaan en ruimte om de scheiding te aanvaarden. Als dat begin er is, kunnen ex- partners elkaar weer zien als persoon, als mens. De een is dan niet langer de boosdoener, degene die de boel uit elkaar laat vallen en de ander is niet louter het slachtoffer. Uiteindelijk zullen beide ex-partners moeten inzien dat ze ieder een eigen aandeel hebben in het niet slagen van het huwelijk. Pas als dat inzicht er is, kunnen er afspraken worden gemaakt die partijen ècht samen willen en kunnen ex-partners elkaar weer iets gunnen. En dat kunnen gunnen is in die enerverende scheidingsperiode, waarin alles moet worden verdeeld, van cruciaal belang.

Voor mij is de ruime aandacht voor de scheidingsmelding in de mediation hèt grootste en hèt belangrijkste voordeel dat mediation kan hebben voor scheidende partijen. Als de pijn en het verlies van het huwelijk (en het gezin) in de mediation met elkaar kan worden gedeeld, zie ik aan mijn mediationtafel dat er voor partijen (en dus óók voor de kinderen) zó veel meer mogelijk blijkt te zijn. Samen goede, redelijke afspraken maken is dan niet meer een brug te ver, maar een logisch gevolg van het feit dat partijen ooit van elkaar hebben gehouden. Daar kan geen advocaat, geen juridisch proces, geen kostenbesparing tegen op.

Wilt u uw scheiding samen met uw ex-partner op een redelijke wijze afwikkelen, ik nodig u bij deze graag uit voor een vrijblijvend intakegesprek.

Anna Soedira, MfN-mediator

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 1




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.