Menu

Zijn wij fiscaal partner na de scheiding?

Fiscaal partner na de scheiding

Wij zijn gescheiden of uit elkaar gegaan. Zijn wij nog fiscaal partner of kunnen wij apart aangifte doen?
In het jaar waarin je scheidt of uit elkaar gaat, kun je samen aangifte doen. Je kan ook ieder apart aangifte doen.

Wij zijn gescheiden of uit elkaar gegaan. Kunnen wij nu kiezen of wij het hele jaar wel of niet fiscaal partner zijn?
Je bent waarschijnlijk een deel van het jaar fiscale partners. Je mag er dan voor kiezen om voor het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. Je kan er niet voor kiezen om het hele jaar niet als fiscale partner te worden beschouwd.

Wij hebben een gezamenlijke bankrekening in box 3. Wie moet deze opgeven? Je bent waarschijnlijk een deel van het jaar fiscaal partner. Je mag er dan voor kiezen om voor het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd. Kies je hier niet voor, dan geeft ieder zijn eigen deel aan. Kies je hier wel voor, dan vul je je aangifte in als hieronder beschreven.

Aangifte doen met een fiscaal partner

Heb je het hele jaar een fiscaal partner? Of kies je ervoor om het hele jaar als fiscaal partners te worden beschouwd? Dan moet je je aangifte anders invullen. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt.

Er zijn namelijk onderdelen van de aangifte die voor jou en uw fiscaal partner samen gelden:

  1. Je mag je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen.
  2. Drempelbedragen hangen af van het inkomen van jou en je partner samen.

Inkomsten en aftrekposten verdelen

Je kunt in je aangifte bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen tussen jou en je fiscaal partner.

De manier waarop je de inkomsten en aftrekposten verdeelt, kan van invloed zijn op de belasting en premie die je betaalt of terugkrijgt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar 100% is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Daardoor heb je het grootste belastingvoordeel.

Drempelbedragen

Als je het hele jaar fiscaal partner bent of ervoor kiest om het hele jaar als fiscaal partner beschouwd te worden, moet u de drempelbedragen voor aftrekposten berekenen op basis van het inkomen van u en uw fiscaal partner samen.

Voorbeeld: Je hebt niet het hele jaar een fiscaal partner
Je hebt ziektekosten gemaakt en je wil deze kosten aftrekken. Dit kan alleen voor de kosten die boven het drempelbedrag uitkomen. Je hebt een drempelinkomen van € 23.000. Je drempelbedrag voor ziektekosten is 1,65% van uw drempelinkomen. Je drempelbedrag is in dit geval € 379.

Voorbeeld: Je hebt het hele jaar een fiscale partner
Je hebt ziektekosten gemaakt en Je wilt deze kosten aftrekken. Dit kan alleen voor de kosten die boven het drempelbedrag uitkomen. U hebt een drempelinkomen van € 23.000. Uw fiscale partner heeft een drempelinkomen van € 15.000. Het drempelbedrag bij ziektekosten is 1,65% van het drempelinkomen van u en uw fiscale partner samen. Het drempelbedrag voor u samen is dan € 627.

Aangifte-app

Doet u aangifte met de aangifte-app? Dan houdt deze rekening met uw situatie. De inkomsten en aftrekposten worden zo gunstig mogelijk verdeeld. U kunt dit niet zelf aanpassen.

Online aangifte en aangifteprogramma

Doet u aangifte met de online aangifte of het aangifteprogramma? Dan houden deze rekening met uw situatie. U krijgt vanzelf de mogelijkheid om bepaalde inkomsten en aftrekposten te verdelen. De drempelbedragen worden dan voor u berekend.

Bron: belastingdienst.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 2 = acht
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan veroorzaakt heftige emoties bij zowel de bedrogene als de vreemdganger en heeft invloed op het hele sociale systeem. Het focussen op de schuldige is een valkuil en het is essentieel om door het rouwproces te gaan zonder vast te blijven zitten in de schuldvraag. Individuele coaching is belangrijk, maar een gezamenlijk proces is ook Lees verder > vreemdgaan verwerken
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.