Menu

Belastingaangifte na scheiding

belastingaangifte na scheiding

Scheiden? Wijzig je voorlopige aanslag

Jaarlijks scheiden zo’n 70.000 Nederlanders, waarvan een aanzienlijk percentage een huis bezit. Dit kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag. Ben jij afgelopen jaar gescheiden? Wijzig dan jouw voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je gedurende het jaar teveel of te weinig ontvangt en je bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 voor verrassingen komt te staan. Je kunt de voorlopige aanslag wijzigen via belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Belastingaangifte na scheiding

Doordat je uit elkaar gaat, verandert jouw financiële situatie. Dit heeft invloed op de aangifte inkomstenbelasting en dus wat jij aan belasting terugkrijgt of moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrenteaftrek of het deel van het eigenwoningforfait dat je in de aangifte moet aangeven. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het verstandig deze wijzigingen door te geven. Zo voorkom je dat je gedurende het jaar teveel ontvangt en je dit bij de aangifte inkomstenbelasting terug moet betalen.

Op belastingdienst.nl/scheiden staan de verschillende situaties helder uitgelegd.

Andere wijzigingen persoonlijke situatie

De voorlopige aanslag voor 2019 valt de komende weken bij ruim 2,8 miljoen huiseigenaren op de deurmat. Niet alleen een echtscheiding heeft invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag, ook wijzigingen zoals de koop of verkoop van een woning, hypotheekverhoging of gedeeltelijke aflossing of renteverandering op de hypotheek zijn van invloed. Wijzig dan je voorlopige aanslag over 2019, zodat je dat bij de aangifte inkomstenbelasting in 2020 niet voor verrassingen komt te staan.

Image

Wetswijzigingen alvast verwerkt
De hoogte van de voorlopige aanslag kan niet alleen wijzigen door veranderingen in de persoonlijke situatie, maar ook naar aanleiding van wetswijzigingen uit het Belastingplan. Voor 2019 hebben we de wijzigingen in de belastingregels alvast verwerkt. Heb je een voorlopige aanslag? Dan kan deze hierdoor veranderen. Kijk wat dat mogelijk voor je betekent. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× negen = 36

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.