Menu

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

1 reactie
corona en alimentatie

Het Coronavirus is voor veel mensen van invloed op het inkomen. Wat betekent dat voor de kinderalimentatie en partneralimentatie?

Veel zelfstandig ondernemers/ZZP’ers hebben bijvoorbeeld verminderende omzet.

Maar ook voor veel werknemers is werktijdverkorting aangevraagd.

Gelukkig zijn er door de overheid regelingen getroffen om de terugval deels te compenseren.

Aanleiding om alimentatie aan te passen

Heb je uiteindelijk, inclusief regelingen, een lager inkomen dan het (oude) inkomen waarop de alimentatie eerder was berekend, dan geeft dit aanleiding om de huidige alimentatie aan te passen.

De regel is namelijk als volgt; wijziging van omstandigheden (zoals wijziging van inkomen) is reden om de alimentatie te herzien. Bij verlaging van inkomen gaat het om een ‘’onvrijwillige verlaging’’. Daar kan je wel van spreken als de verlaging van inkomen een gevolg is van het Coronavirus.

Deze 2 situaties kunnen voorkomen:

Onderhoudsplichtige, degene die alimentatie betaalt, heeft nu een lager inkomen; het gevolg is dat de alimentatie omlaag gaat.

Indien diegene die de alimentatie betaalt thans minder verdient, kan zowel de kinderalimentatie en/of de partneralimentatie lager worden.

Onderhoudsgerechtigde, degene die alimentatie ontvangt, heeft nu een lager inkomen; het gevolg is dat de alimentatie omhoog gaat.

Indien de diegene die de alimentatie ontvangt thans minder verdient, kan zowel de kinderalimentatie en/of de partneralimentatie hoger worden.

Maximale draagkracht en jusvergelijking

Van belang bij het uiteindelijk alimentatiebedrag is of de eerdere alimentatie was bepaald op basis van de maximale draagkracht en/of een jusvergelijking.

Een (her)berekening kan uitsluitsel geven over het nieuwe bedrag.

Ingangsdatum nieuwe alimentatie

Wanneer vervangt het nieuwe bedrag het oude bedrag?

Het nieuw berekende bedrag kan ingaan, indien je het hier onderling over eens bent geworden, eventueel met behulp van een derde zoals een mediator en/of een advocaat. 

Lukt het niet om het onderling eens te worden dan kan men een wijzigings-verzoekschrift -via een advocaat- indienen bij de rechtbank, waarna de wederpartij in verweer kan gaan, vervolgens beslist de rechter.

De ingangsdatum van het nieuwe bedrag is meestal de datum waarop de initiatiefnemer de ex-partner er van op de hoogt heeft gebracht dat het alimentatiebedrag dient te worden herzien in verband met de wijziging in inkomsten.

Inkomen weer hoger

Zodra het inkomen weer stijgt kan de alimentatie weer worden gewijzigd als hiervoor beschreven.

Meer informatie?


Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Hoe hou je, ondanks het coronavirus, je relatie gezond?

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

REACTIES

Tinus - 19 mrt 2020

Toch heb ik hier moeite mee, waar ligt de verantwoordelijkheid voor het zo goed mogelijk garanderen van vermogen, bij beide ouders, zeker als die gescheiden zijn. Dus als 1 ouder (de ontvanger) die garanties minder goed organiseert, dan is per definitie de alimentatiebetaler degene die kan compenseren. Ik vind dat niet fair, de ontvanger moet hier ook meer dan evenredig risico dragen wat mij betreft temeer hier ook het risico ligt qua baan keuze. Simpel, een zzp-er loopt door de band genomen meer risico, een weloverwogen risicofactor op vermogensverlies, om een generiek voorbeeld te noemen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + zeven =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.