Menu

Hoe hou je, ondanks het coronavirus, je relatie gezond?

coronavirus relatie

Drie weken een soort van huisarrest met het hele gezin, in een ontzettend spannende en onzekere tijd. Dat kan je relatie behoorlijk onder druk zetten. Zeker als je daar misschien toch al niet meer helemaal zeker van was. Hoe hou je dan binnenshuis de sfeer een beetje gezond? We geven je wat tips.

We zullen rekening met elkaar moeten houden

Bespreek met elkaar hoe jullie gedurende de komende weken, de dagen gaan invullen. We zitten op elkaars lip dus we zullen rekening met elkaar moeten houden.

Moet er thuis worden gewerkt? Is het handig om daar een ruimte voor vrij te maken en praktische afspraken te maken. Wat zijn bijvoorbeeld werktijden en wat niet?

De kinderen zijn thuis. Uit ervaring weten wij dat kinderen die langdurig comateus bankhangen, op zich al een stressfactor zijn. Het virus geeft al stress genoeg. Dus het het is goed om ook met de kinderen een plan te maken. Probeer samen met je partner met de kinderen in gesprek te gaan.

Structuur kan fijn zijn, deel de dag bijvoorbeeld op in blokken voor de volgende bezigheden:

  • zonodig schoolklusjes;
  • naar buiten (nu het nog kan);
  • klusjes in huis;
  • familytime (daar kom ik zo op terug);
  • gun ze ook een flinke portie bankhang tijd, het zijn voor hen ook bizarre tijden.

Onze kinderen hebben weinig ervaring met verveling. Misschien best waardevol en rustgevend voor ze om dat nu te ervaren.

Degene die normaal gesproken meer thuis is, zal nu moeten accepteren dat de andere gezinsleden ook hun stempel op de dagelijkse gang van zaken drukken.

Voordeel van onthaasten

Door het wegvallen van heel veel dagelijkse bezigheden en verplichtingen, zal je ook minder gehaast leven de komende weken. Geen gehaast om de kinderen op tijd op school, sport, feestjes te krijgen. Als je thuis werkt meer tijd om ’s ochtends op te starten. Files zijn sowieso opgelost. En ook alle sociale activiteiten zijn ongeveer weggevallen.

We kiezen hier niet vrijwillig voor en het is natuurlijk ook ongezellig. Maar het geeft je ook de kans om zonder afleiding tijd met elkaar door te brengen. Je bent tot elkaar ‘veroordeeld’, waardoor je elkaar misschien weer eens op een andere manier kan bekijken.

Familytime

Bespreek samen wat jullie leuk vinden om te doen, binnen de beperkingen die er nu zijn.

Wij hebben gisteren al de kast met spelletjes opengetrokken, ‘ik wist niet dat we dat nog hadden!’ en de sjoelbak afgestoft. Ook is er een puzzel op tafel gezet. Niet dat daar echt enthousiast op werd gereageerd trouwens.

Tip: er zijn veel vragenspellen online te vinden met vragen als; wat is de mooiste plek waar je ooit bent geweest; welk dier zou jij willen zijn; omschrijf jezelf in 1 woord; geef de persoon rechts van je een complimentje. Dat kan leuke gesprekken opleveren.

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar wij hebben stapels foto’s in een kast liggen. Misschien is dit het moment om toch eens die fotoboeken te gaan maken. Kinderen kunnen ook hun eigen boek samenstellen.

Iedereen kan om de beurt een filmavondje organiseren of ga lekker samen een oude serie terugkijken.

Ga vooral ook naar buiten, het zonnetje gaat schijnen. Ga naar het bos of het park, fietsen of wandelen, goed voor de weerstand. Dat is (nu nog) toegestaan.

De keuken in kan ook, als er niet veel in huis is word je juist heel creatief. Lekker samen taarten bakken of staat er niet nog ergens een pastamachine?

Klein lichtpuntje

Toevallig zijn dit ook allemaal bezigheden waarbij je veel makkelijker in gesprek raakt, dan wanneer je tussen een vergadering en een voetbaltraining door even snel samen het avondeten naar binnen werkt.

Veel meer gelegenheid dus om gesprekken op gang te laten komen, die jullie dichter bij elkaar kunnen brengen.

Zo biedt het coronavirus misschien toch een klein lichtpuntje.

Wees voorzichtig, zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.