Menu

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

11 reacties
corona invloed op ouderschapsplan

Het coronavirus houdt intussen heel de wereld in zijn greep en heeft op ieder vlak veel invloed. Veel ouders zullen inmiddels thuiswerken en de meeste kinderen gaan op dit moment niet meer naar school of naar de opvang. Het is goed denkbaar dat dit bij gescheiden ouders extra vragen oproept. Want hoe zit het met de zorgregeling en wie is bevoegd tot het nemen van medische beslissingen? 

Het ouderschapsplan

In principe bestaat er op dit moment nog geen reden om de reguliere zorgregeling, zoals afgesproken in het ouderschapsplan, niet door te laten lopen. Het is raadzaam om hierover de adviezen die door het RIVM worden gegeven op te volgen. Zo lang het nog is toegestaan om naar buiten te gaan, kunnen de kinderen ook van verblijfplaats wisselen. Het is natuurlijk denkbaar dat de ene ouder meer mogelijkheden heeft om de kinderen op te vangen dan de andere ouder.

Ga hierover met elkaar in gesprek en pas de zorgregeling indien nodig tijdelijk aan. We kunnen ook wel spreken van “nood breekt wet” en probeer waar mogelijk flexibel naar elkaar te zijn. Ook raden wij aan om alvast na te denken waar de kinderen gaan verblijven als er op termijn mogelijk wel een algehele “lock down” wordt afgekondigd. Het behoeft geen betoog dat de gezondheid van alle betrokkenen uiteraard te allen tijde voorop staat, maar blijf hierover met elkaar in gesprek.

Medische beslissingen

Het is mogelijk dat uw kind in deze tijd onverhoopt besmet raakt met het coronavirus. In dat geval zullen er ook medische beslissingen genomen moeten worden. Ouders die belast zijn met het gezag over hun kinderen zijn bevoegd om dergelijke beslissingen te nemen. Hebben beide ouders gezamenlijk het gezag, dan zullen zij ook samen de medische beslissingen moeten nemen. 

Onenigheid

Mochten u en uw ex-partner door de invloed van het coronavirus een conflict krijgen over de kinderen, dan kunnen wij wellicht iets voor u betekenen. Zo kunnen onze advocaten bijvoorbeeld als mediatior optreden om samen tot goede afspraken te komen voor de aankomende tijd. Is het niet meer mogelijk om met elkaar in gesprek te gaan, dan kunnen onze advocaten met een van beide ex-partners meekijken naar een oplossing.

Villa Pinedo

Tot slot wijzen wij nog op de online training van Villa Pinedo voor gescheiden ouders. Deze training biedt gescheiden ouders tips en adviezen om de samenwerking te verbeteren, iets wat juist in deze tijden erg handig kan zijn. Villa Pinedo biedt deze training tijdelijk tot 6 april kosteloos aan. Kijk voor meer informatie op www.villapinedo.nl

Boeve Familierecht

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Hoe hou je, ondanks het coronavirus, je relatie gezond?

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

REACTIES

Lotte - 14 apr 2020

Ik heb mijn ex gevraagd om en om doordeweeks er voor ons kind te zijn in de corona tijd. Wij werken allebei nog. Tot nu toe heeft hij één week op zich genomen en ik de andere weken. Nu geeft hij aan dat hij maar de helft van de alimentatie gaat overmaken. Normaliter is ons kind om het weekend bij hem. Mag dit? Mij lijkt dit bij uitstek "onvoorziene omstandigheden"/"nood breekt wet"... Ik hoor graag van u!

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 14 apr 2020

    Beste Lotte, ik raad je aan om deze blog te lezen, dan zie je ook dat de alimentatie niet zomaar kan worden gehalveerd. Veel succes!

Lotte - 14 apr 2020

Ontzettend bedankt voor de snelle reactie!

Susanne - 23 apr 2020

Mijn kind wordt volgende maand 21, daarmee vervalt de kinderalimentatie die haar vader betaald. Momenteel heeft mijn kind (door de corona crisis) geen inkomen meer. Kan zij haar vader daarmee nog dwingen om de kinderalimentatie langer door te laten betalen? Zij woont nog thuis (bij mij).

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 25 apr 2020

    Beste Suzanne, hierbij het antwoord van Boeve Familierecht:De wet verplicht ouders inderdaad om bij te dragen in de kosten van hun kinderen, totdat zij de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt. Daarnaast is er de mogelijkheid voor uw dochter om na haar 21e levensjaar bij haar vader om een maandelijkse bijdrage te vragen. Hiervoor geldt echter wel de voorwaarde dat zij behoeftig is. Dit wil zeggen dat zij onvoldoende eigen middelen heeft om te voorzien in haar levensonderhoud en zij deze ook in redelijkheid niet kan verwerven. Dit houdt in dat zij zich aantoonbaar zal moeten inspannen om haar inkomen te verkrijgen en pas dan kan zij van haar vader om een bijdrage vragen. Kortom: uw dochter kan niet zonder meer van haar vader een bijdrage eisen, maar de wet biedt haar wel de mogelijkheid dit te vragen als zij kan aantonen dat zij momenteel onvoldoende eigen inkomsten heeft, en zij ook niet in staat is om dit te verwerven.

Tom - 23 aug 2020

Beste, De moeder heeft mijn zoon in maart/april 4 weken bij me weggehouden door corona ondanks gemaakte afspraken die vastgelegd zijn door advocaten . Mocht dit zomaar ? Ik ben nu een heel dossier aan het voorbereiden ivm gezag en omgang en wil eventueel kunnen meenemen Alvast bedankt Mvg Tom

    Karlijn Broere, advocaat bij Boeve Familierecht - 24 aug 2020

    Beste Tom, corona is in principe geen reden om de afgesproken zorgregeling niet uit te voeren. Die moet dus gewoon doorlopen. Dit kan natuurlijk anders zijn als een betrokkene zich niet aan de hygiënemaatregelen wenst te houden waardoor het kind een verhoogd risico loopt of wanneer er daadwerkelijk sprake is van ziekteverschijnselen. Het zonder verdere aanleiding weghouden van het kind bij de andere ouder, is echter niet toegestaan. Inmiddels zijn er ook een aantal uitspraken door de rechtbank gewezen, waarin het voorgaande wordt bevestigd. Ik hoop uw vraag zo voldoende te hebben beantwoord. Boevefamilierecht.nl

l - 3 sep 2020

stiefkind woont bij zijn vader en mij. Ingeschreven bij zijn moeder wettelijk. indien corona, waar moet hij dan in quantine? ik heb gehoord op het adres waar hij staat ingeschreven. Hier discussie over momenteel.

    Profielfoto van Nieuwe Stap

    Nieuwe Stap - 3 sep 2020

    Hoi L, Er zijn geen vaststaande regels waar het kind in quarantaine zou moeten. Waar voelt het kind zich het fijnst? Waar is hij het veiligst ivm corona? Wat is de meest praktische oplossing? Het belangrijkste is om het belang van het kind voor ogen te houden.

    l - 3 sep 2020

    Dank voor reactie. het kind is ondertussen een jong volwassene, die denkt dat alles kan en dat hij nergens rekening mee hoeft te houden. Hij krijgt toch geen corona zegt hij..Want zijn vrienden houden ook nergens rekening mee. Zinloze discussies hierover...Zijn moeder werkt in de zorg, zij zou beter moeten weten, maar roept hem niet terug hierin. Daarom vind ik persoonlijk, indien hij besmet is of raakt, bij zijn moeder in quarantine moet... (Daar staat hij officieel ingeschreven, niet bij ons.) of bij zijn vriendinnetje.. Ik werk sinds maart vanuit huis, ik kan dit er niet ook bij hebben. Vooral omdat ik me aan de gedragsregels hou van dit moment.

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 3 sep 2020

Hi I, ja moeilijk hè, in deze tijden met opstandige pubers die het beter denken te weten. Ik denk dat je inderdaad een grens aan mag geven, discussies kunnen inderdaad zinloos zijn op deze leeftijd. Zou het je lukken om dit op rustige wijze te communiceren? Zakelijke boodschappen werken naar mijn ervaring hier altijd het beste, dus zonder vermeldingen als 'ik kan dit er niet ook bij hebben', maar meer als sturende ouder: 'Je gaat zelf het risico aan, dan mag je zelf de gevolgen ondervinden. En die wil ik niet in mijn huis. Ik zie je graag weer als de quarantaine voorbij is'. Ik weet niet hoe jullie contact verder is, of je met hem kunt appen of facetimen of zo, dat zou ik dan ook gewoon door laten gaan. Sterkte hoor, dit zijn geen makkelijke dingen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vijf = 10




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.