Menu

De 7 valkuilen van co ouderschap, pas op!

co ouderschap

Elk jaar maken zo’n 70.000 Nederlandse kinderen een echtscheiding mee. Bij het regelen van de scheiding en het daarbij behorende ouderschapsplan, proberen ouders vaak tot een co ouderschap te komen zodat zij samen kunnen werken in het opvoeden van hun kinderen, maar co ouderschap heeft zo zijn uitdagingen.

Zelfs als je al jaren gescheiden bent, zijn er veelvoorkomende problemen waar veel co ouderschapskoppels mee te maken hebben. Of deze nu groot of klein zijn, de sleutel tot succes is om een ​​redelijke manier te vinden om de problemen te verwerken en te blijven samenwerken.

In deze blog schrijf ik over de 7 valkuilen van co ouderschap en geef ik tips hoe jullie, als gescheiden ouders, deze kunnen vermijden.

1.  Kinderen gebruiken voor verzoening

Jullie kinderen staan centraal in je relatie met elkaar. Soms wordt een kind gebruikt als hulpmiddel om de relatie nieuw leven in te blazen.

Als je merkt dat je ex dit doet, maak dit dan bespreekbaar. Doe dit niet waar de kinderen bij zijn, maar neem je ex apart.

Als je niet geïnteresseerd bent in verzoening, wees dan kort en duidelijk. Vertel de andere ouder dat je zijn of haar vriendschap waardeert en samen op een prettige manier ouders wilt blijven, maar dat je verder bent gegaan met je leven.

Als je zelf merkt dat je tijd met het gezin wilt doorbrengen, met als doel de relatie nieuw leven in te blazen, wees je er dan van bewust en probeer het te laten. Probeer elkaar niet meer als partners, maar als co ouders te zien.

Samen tijd doorbrengen als gezin is prima, maar je hebt geen verkering.

2.  Kinderen gebruiken als boodschappers

Een van de meest voorkomende fouten die gescheiden ouders maken, is van hun kinderen verwachten dat zij berichten aan de andere ouder overbrengen. Soms kan het onschadelijk lijken: “Zeg maar tegen je moeder dat ik een half uur later ben om je op te pikken.” Maar milde berichten kunnen makkelijk veranderen in emotionele steken, zoals: “Zeg maar tegen je vader dat hij gewoon op tijd moet komen, anders krijgt hij je gewoon het hele weekend niet te zien”.

Het beste beleid is om je kind gewoon nooit als tussenpersoon te gebruiken. Zelfs het vragen aan een kind om een ​​verzegelde envelop naar de andere ouder te dragen is gevaarlijk. Het kind is getuige van de reactie van de ontvangende ouder op wat de boodschap ook is. Vaak absorbeert het kind de woede of pijn die door de ouder wordt geuit en interpreteert het kind dat als gericht tegen zichzelf. Wees verantwoordelijk voor je eigen communicatie met de andere ouder.

3. Gedoe over spullen van de kinderen

Elke ouder die een kind heen en weer brengt naar de andere ouder, weet hoe frustrerend het is als het kind iets belangrijks vergeet. Of het nu een geliefd knuffelbeest, huiswerk of een mobiele telefoon is, het bij elkaar houden van de spullen van je kind kan voelen als een fulltime baan. Tip: werk met een checklist!

Baby

Wanneer je een baby of peuter vervoert, maak je een checklist met belangrijke items die heen en weer moeten gaan. Kies een tas om alles in te stoppen. Moedig de mede-ouder aan om alledaagse voorwerpen zoals kleding, flessen, fopspenen enzovoort, zelf aan te schaffen.

Jonge kinderen

Kinderen in de schoolgaande leeftijd hebben hulp nodig bij wat ze mee moeten nemen. Check altijd vóór vertrek de checklist zodat je niets kunt vergeten.

Tieners

Tieners moeten worden aangemoedigd om zelf een checklist te maken en te controleren voor vertrek.

Ondanks een zorgvuldige planning,  komt het voor dat dingen toch achterblijven. Het lijkt verstandig om hier een ​​regel voor in te stellen, zoals bijvoorbeeld: “Degene waar de spullen zijn achtergebleven dient er voor te zorgen dat de spullen weer op de juiste plek terug komen”.

Maar dat werkt in de praktijk niet altijd.  De andere ouder is mogelijk op het werk en je kind is op school wanhopig om boeken en huiswerk te krijgen vóórdat de les begint. Probeer in deze situaties zo coöperatief mogelijk samen tot een oplossing te komen. De ene keer zet jij een stapje extra en de andere keer de ander. En moedig je kind aan om er een gewoonte van te maken om dubbel te controleren dat alles is ingepakt.

4. Aanpassen van het schema

Geen enkel ouderschema staat in steen geschreven. Soms zijn aanpassing van het schema nou eenmaal nodig. Het is belangrijk om flexibel te zijn. Maar soms kan één van beide het overzicht verliezen. Sommige ouders stellen een regel in dat ze wijzigingen in het schema schriftelijk (of per e-mail) moeten doorvoeren en dat aanvragen een week of drie dagen van tevoren moeten worden ingediend (behalve in noodsituaties). Druk een kalender af met de wijzigingen waar je akkoord mee bent gegaan, zodat jullie duidelijkheid hebben over wat er wanneer gebeurt.

Zorg ervoor dat je je kind op de hoogte brengt van eventuele veranderingen – hij verdient het om van tevoren te weten hoe zijn planning eruit ziet.

Conflict over aanpassen schema

Natuurlijk kunnen er momenten zijn dat jullie het niet eens kunnen worden over een verandering. Stel in dit geval precies vast waarom de ene ouder om de wijziging vraagt ​​en waarom de andere er niet mee instemt. Probeer in het algemeen de voorkeur te geven aan de ouder met de belangrijkste gebeurtenis. Zo zou bijvoorbeeld de verjaardag van de broer van vader, oom van de kinderen, voorrang verdienen op het kopen van een nieuwe broek voor de kinderen. Dat kan immers ook wel op een andere dag.

Als jullie eenvoudigweg geen overeenstemming kunnen bereiken over een wijziging, dan ga je met het oorspronkelijke schema akkoord. Dat is je terugval, maar overleg zo vaak mogelijk. Je zou bijvoorbeeld het erover eens kunnen zijn dat moeder de dochter naar de verjaardag van Ome Henk brengt nadat de broek is gekocht. Dan kan ze deze ook gelijk aantrekken en showen aan de visite op de verjaardag…

5.  De vuile was…

Vreemd genoeg is de vuile was één van de grootste oorzaken voor conflicten tussen ouders. Veel ouders maken de afspraak dat de ouders elk verantwoordelijk zijn voor de was die het kind maakt, terwijl het kind bij hun thuis is. Een andere oplossing kan zijn dat beide ouders kleding in huis hebben en elke week wassen wat is gedragen.

6.  Te laat voor een zeer belangrijke afspraak

Wat veel ergernis kan geven is het te laat komen voor pick-ups en drop-offs van de kinderen. Als dit een probleem is, bespreek dit dan met de andere ouder. Leg uit hoe dit niet alleen jou hindert, maar dat het ook moeilijk is voor jullie kind, dat elke keer angstig wacht.

Stel een regel dat als één van jullie meer dan 15 minuten later is, jullie elkaar bellen om elkaar hiervan op de hoogte te stellen. Word niet boos als de ander te laat komt, als jullie hierover in discussie gaan, kost dat alleen maar meer tijd en deze kostbare tijd is gereserveerd voor jullie kind.

Daarnaast is het kind degene die zich op zo’n moment erg ongemakkelijk voelt en gaat het op deze manier niet ontspannen van de ene ouder naar de ander.

7.   Oppassen

Het kan verontrustend zijn als je kind een weekend naar zijn of haar vader is en je er vervolgens achter komt, dat het een groot deel van die tijd met de oppas heeft doorgebracht.

Hoewel er altijd onverwachte situaties zullen zijn, moet het schema in het algemeen zo worden ontworpen dat de tijd bij elke ouder wordt gemaximaliseerd.

Spreek af om elkaar het eerste recht op “oppassen” te geven. Het kan ook zinvol zijn om ervoor te zorgen dat het kind door een grootouder wordt opgevangen als geen van beide ouders beschikbaar is.

Het punt is dat de ouderschapstijd bedoeld is om door ouders te worden gebruikt en alles wat je kunt doen om dit te maximaliseren, zal jullie kind ten goede komen.

Bernadette Keijzer

Fideliz Mediation

Heb jij nog meer tips voor co ouders? We horen het graag!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − 6 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.