Menu

De alimentatie wordt niet op tijd betaald. Wat nu?

de alimentatie wordt niet op tijd betaald

Waar blijft mijn geld? 

Wel naar voetbalwedstrijden van je favoriete club gaan, maar geen alimentatie kunnen betalen aan je ex. Dat kan niet, oordeelde een rechter in Argentinië. De rechter gaf een Argentijnse man een stadionverbod vanwege een betalingsachterstand. Ik moest ineens aan dit verhaal denken toen mijn vriendin vorige week klaagde dat haar ex de alimentatie nog niet had gestort. 

De alimentatie wordt niet op tijd betaald

De klacht van mijn vriendin is niet uniek. De meeste exen staan niet te springen om snel te betalen. Soms heeft de wanbetaler financiële problemen maar het komt ook voor dat het draagvlak een probleem is. Zeker als er ruzie is en de alimentatie als ‘oneerlijk’ wordt ervaren door de ex. Je kunt dan bij een onafhankelijk adviseur opnieuw een berekening laten maken.  Als daaruit blijkt dat het bedrag billijk is, dan voelt het voor de betaler ook weer als eerlijk.

Voor mijn vriendin en vele anderen is het ondertussen natuurlijk erg vervelend dat de alimentatie maar niet wordt overgemaakt. Sommigen hebben nog een buffertje, maar ik kan mij goed voorstellen dat er ook exen zijn die erdoor in de financiële problemen raken. 

Coronacrisis en economische gevolgen

Op dit moment is het aantal wanbetalers enorm als gevolg van de economische crisis ontstaan door corona. Want eerlijk is eerlijk, van iemand die zelf niets verdient, kun je ook niet verwachten dat hij of zij jou betaalt.

Coronacrisis of niet, er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor de alimentatieplichtige niet meer aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen. Gelukkig voorziet de wet daarin. In art. 1:401 BW staat dat een rechterlijke uitspraak of een overeenkomst in de vorm van een convenant bij latere rechterlijke uitspraak kan worden gewijzigd of ingetrokken, wanneer er sprake is van een wijziging van omstandigheden.

Overleg

In alle situaties geldt dat wanneer iemand de alimentatie wil wijzigen, dan kan dat niet zomaar. Een rechterlijke uitspraak of onderlinge afspraken in een convenant kun je niet eenzijdig aanpassen. Het is belangrijk dat de alimentatieplichtige zijn ex op de hoogte brengt als zijn of haar financiële situatie is gewijzigd. In overleg kun je dan wellicht tot een (tijdelijke) aanpassing van het bedrag komen.

Afdwingen met hulp van LBIO

Maar voordat je overgaat tot stappen richting het LBIO zou ik willen zeggen: “wees vooral redelijk!” We zitten in de meest bizarre tijd van ons leven. Corona en de daaraan verbonden lockdown hebben op meerdere vlakken gevolgen. Juist nu is het fijn als je naar elkaar kunt luisteren en samen probeert tot een oplossing te komen. Zo voorkom je (misschien wel de zoveelste) ruzie! 

Als normaal overleg niet lukt, kun je terecht bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), een overheidsinstantie die onder andere alimentatie int bij wanbetaling. Het LBIO heeft een gerechtelijke uitspraak of een convenant nodig om de hoogte van de alimentatie te controleren. De overheidsinstantie belt dan je ex om hem of haar een duwtje in de rug te geven.

Het LBIO laat weten dat in ongeveer driekwart van de gevallen een paar telefoontjes en een pittige brief genoeg zijn om de alimentatieplichtige over de streep te trekken. Helpt dit niet dan start het LBIO een incassoprocedure. 

Annegien Hanemaaijer

Scheidingscoach

image001.png

www.onzescheidingscoach.nl 06 11 11 90 87 | 030 234 34 34

Andere blogs over scheiden en het Coronavirus:

Door Corona minder inkomsten? Wat is de invloed op kinderalimentatie en partneralimentatie?

Heb je vragen over je scheiding tijdens Corona?

Heeft het coronavirus invloed op de afspraken in het ouderschapsplan?

Deze ontspanningsoefeningen maken rustig, bij Corona, bij narcisme en bij meer…

Corona en nakoming omgangsregeling! Help, waar doe ik goed aan?

Kan corona tot stopzetten van alimentatie leiden?

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + zeven =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.